
Bircok insan fast-food yemeye bayılır. Bu sevdaya 7 ’den 70 ’e dememizin sebebi ise, buyukanne ve buyukbabalarımızın McDonald ’s yaşına yakın olması. Bunun sebebi, bildiğimiz bircok fast-food zincirinden cok daha once, 1940 yılında kurulmuş olması. McDonald ’s şirketi bir fast-food restoranı olmaktan cok, temellerini sağlam atmış bir şirket aslında. Gelin, McDonald ’s şirketinin stratejilerine, eylemlerine, ozetle muşterilerce bilinmeyen yonlerine bir goz atalım!
McDonald ’s rakip tanımıyor
McDonald ’s ne kadar eski olsa da, ondan yaklaşık 20 yıl daha eski olan White Castle adlı restoran, butun fast-food restoranlarından once 1921 ’de Kansas ’ta kurulmuştur. 1940 yılında McDonald ’s ile karşılaşana kadar, beyaz yakalıları da restorana cekmek ve onların da hamburger yiyebildiğini gostermek gibi iyi stratejileri vardı şirketin. Fakat buyume odaklı olmayan White Castle, rakip kuruluş McDonald ’s acıldıktan sonra sonuk kaldı.
McDonald ’s tarihine kısaca goz atalım
Şirketin kurucuları Richard ve Maurice McDonald ’dır, fakat şirketi buyutup adının duyulmasını sağlayan asıl kişi Ray Kroc ’tur. Kayıtlara agresif bir yonetici olarak gecmesine rağmen Ray Kroc ’un, şirketin şimdiki hÂline gelmesinde buyuk payı vardır. Ray Kroc, girişimleri ve guclu pazarlama yontemleri sayesinde McDonald kardeşlerin yonetim stilinde değişiklikler yaptı ve şirketin 14 yıl icinde %80 oranında franchise sistemine gecmesini sağladı. McDonald kardeşler ve Ray Kroc arasındaki cekişme hakkında daha fazla detay edinmek isterseniz The Founder adlı filmi izleyebilirsiniz.
Hamburger Universitesi ’ni duymuş muydunuz?
Biz de duyduğumuza inanamadık! McDonald ’s tarafından 1961 ’de Chicago ’da yalnızca 15 oğrenciyle acılan eğitim merkezi, şirket calışanlarının işleri konusunda eğitim vermek icin tasarlandı. Butun dunyadaki McDonald ’s calışanlarına restoran hakkında eğitim vermekte olan universite, şimdiye kadar kapılarını 80.000 ’den fazla restoran yoneticisine actı. Universitenin 2010 yılında McDonald ’s tarafından Cin ’in Şangay kentinde acılan bir ayağı da bulunuyor.
Gecmişten gunumuze değişen tek şey: Konfor ve rahatlık
Şirket ilk kurulduğu yıllarda tek bir bina icinden hamburger, patates ve icecekli menulerini veriyordu. İnsanların bu menuleri yerken rahatca oturacakları bir alan yoktu, hızlıca yemeklerini yemeleri ve yerlerine hızlıca başka muşterilerin gelmesi şirketin o zamanlardaki hedefiydi. Fakat yıllar gectikce şirket stratejilerini değiştirdi, şimdilerde restoranlarında konforlu koltuk ve sandalyelere yer veriyor. Wi-Fi erişimi de cabası!
Cocuklar severse, ebeveynler de sevmek zorunda kalır!
McDonald ’s, Happy Meal adlı cocuk menulerine ve menulerle beraber oyuncak vermeye 1979 yılında başladı. Bu yonuyle dunyanın en buyuk oyuncak satıcısı konumuna gelen McDonald ’s, istatistiklere gore yılda 1.5 milyar oyuncak dağıtmakta!
Şirketin yaptığı data calışmaları sonucunda ulaştıkları bilgiye gore bu rakamın sebebi, cocukların yemek yanında oyuncak almayı sevdikleri yonunde. McDonald ’s ayrıca restoranlarındaki restorasyon işlemlerine milyar dolarlar harcayarak cocuklar icin oyun alanı bolmeleri yaratıyor. Bu strateji sayesinde cocuklar McDonalds ’ı daha cok istiyor, ebeveynler de tercih etmek durumunda kalıyorlar.
Farklı yeme adetlerine sahip ulkeler icin menulerinde değişiklik yapıyorlar
Şirketin dunya genelinde 100 ’u aşkın ulkede restoranı var ve bu restoranların sayısı yaklaşık 40.000 civarında. Her ulkenin kendi kulturu olduğu gibi, ulkelerin yeme-icme kulturunde de farklılıklar var. Orneğin McDonald ’s, Cin ’deki menulerinde tatlı-ekşi sos ve McWings adı verilen tavuk kanatları da bulunduruyor. Cunku Cin ’deki insanların coğunluğunun tavuk goğsu yeme alışkanlığı yok.
Ayrıca, şirket Japonya ’daki menulerinin boyutlarını standarttan biraz daha kucuk yapıyor cunku Japonlar porsiyonlarını her zaman kucuk yemeye alışmış bir millet.
Gorduğumuz an aklımıza McDonald ’s getiren detaylar
Şirketin adını belli eden meşhur “M” logosu dunyaca unlu semboller listelerinde bulunmaktadır ve logoyu goren insanların %90 ’ı McDonalds ’ı tanımaktadır.
Şirketin maskotu olan Ronald isimli palyaco ise McDonald ’s tarafından 60 ’lı yılların başında yaratıldı ve o donemki McDonald ’s TV reklamları ve afişlerinde kullanılarak şirketin vazgecilemez bir sembolu hÂline geldi.
“İndirim” kelimesini kullanmıyor!
Şirketin ideolojisine gore indirim kelimesi duşuk kaliteli urunler icin kullanılan ve kullanıldığında urunlerinin kalitesi konusunda şuphe uyandırabilecek bir kelimedir. Şirket bu yuzden belli başlı urunler dışında genel olarak indirim uygulamaya karşı. Fiyatlarını da artırmadan sabit tutmak genel amacları, yoksa potansiyel muşterilerini de kaybederler.
Doğru yer stratejisi
Şirketin restoranlarının franchise konumlarının nerede olacağının %90 ’ı şirketin yoneticileri tarafından belirleniyor. Fakat şirket genellikle buyuk sokakların kesişme noktaları, sokak ve cadde koşeleri gibi yerleri franchise icin kullanır. Ayrıca şirketin ideolojisine gore, ancak mukemmel bir ticari itibara sahip olan kişi franchise sahibi olabilir!