Web programlamaya başlamak hakkında kısa bir rehber yazmam gerektiğini duşundum. Cunku artık o kadar fazla bilgi var ki yeni başlayan herke bocalıyor. Bende aynı durumdaydım hatta bazen hala aynı duruma duşuyorum. not olarak soylemeliyim bu rehber biraz yanlı olacak PHP'nin adı dahi gecmeyecek.

Alan secimi
Hangi alanda calışmak sizin daha cok hoşunuza gider? On yuzu kodlamak kodladığınız her şeyin karşılığını anında gorebilmek mi?
Yoksa arka planda olan bitenleri duzenlemek mi?

Ben on yuz alanında kendimi geliştiriyorum ve rehber bu alanda devam edecek.

Her şeyden once HTML-CSS
Sadece bu iki dili iyice oğrenmeniz sizi cok ileriye goturecektir. Bu iki dili tamamen oğrendiğiniz takdirde web-site on yuz tasarımlarını yapmaya başlayabileceksiniz.

Tamamen oğrenmek dediğim nedir?

- Aklınızdaki projeyi koda dokebilmektir.

Peki bu iki dili nasıl oğrenelim?

- Tabi ki de "HTML ve CSS web siteleri tasarlamak ve oluşturmak- jon duckett " kitabı ile. Bu kitap başlangıc ve orta seviye bilgiyi cok iyi oğretiyor. Video kursları yerine bu kitabın tercih edilmesi cok daha yararlı olacaktır diye duşunuyorum. Eğer kitabı alamıyorsanız video eğitim serileri ile devam edebilirsiniz. Video eğitim serilerine değinmeyeceğim cunku cok ucretsiz kaynak var. Size en uygununa başlayabilirsiniz.

Ardından git
Git'in ne olduğunu ve nasıl calıştığını kesinlikle bilmeniz gerekiyor. Once mantığını ardından ne icin ve nasıl kullanıldığını oğrenmenizi tavsiye ederim.
Temel duzeyde bilgi edindikten sonra bir git servisine uye olmanız (GitHub, gitlab vs. benim tercihim GitHub), ve ardından HTML-CSS kullanarak
Yazdığınız projelerinizi profilinize yuklemenizi tavsiye ederim. Buraya kadar yaptıklarınız, hem sizin işlerin mantığını kavramanızı hem de doğru zamanlarda doğru alanlara odaklanmanızı sağlamış olacaktır. Duzgun repoları bulunan, aktif kullanılan bir GitHub profili gunumuzde bir diplomanın dahi onune gecebilir?

Son olarak JavaScript ve catılar(Framework)
Artık son nokta da gercek bir yazılım diline geliyoruz, JavaScript.
JavaScript gunumuzun en populer programlama dillerinden biridir. Java ile hicbir bağlantısı yoktur (sadece ticari bir hamle olarak adı boyle koyuldu).
Birbirinde farklı onlarca alanda kullanılabilen. Oğrenmesi cok zor olmayan ama emek ve sabır isteyen bir dildir. (Her dil gibi). Oğrenmek icin herkesin farklı teknikleri olsa da ben yine en cok okuyarak oğrenmeye başladım ve devam ediyorum. Cok guzel video serileri de var (gercekten cok guzel) araştırarak bir suru eğitim serisi bulabilirsiniz ya da isterseniz sizle kitap isimlerini paylaşabilirim. HTML ve CSS'in ardından cok zor ve karışık gelebilir fakat sabır edip oğrenerek temellerini kavramanız gerekli hatta şart. Temelleri kavrandığı takdirde daha kolay ve eğlenceli olan Framework'lere gecebilmeye hazırsınız demektir. Fakat Framework'ler hakkında bir şey yazmayı duşunmuyorum cunku zevkler ve renkler tartışılmaz oradan sonrası size kalmış.