Arkadaslar ben Amerikali bir Turk'um
Zaman zaman Turkiyeye geliyorum. (aslinda siklikla)
foruma da yeni katildim.
Ne zamandir canimi sikan bir mevzunun burada da tartisildigini gordum.
Turk Telekom Hizmetleri...
Turkiyenin tek iletisim servisi olan Turk Telekom hic adil degil.
fiyatlari yuksek, hizmet kalitesi dusuk, teknik destegi neredeyse yok.
fakat inanilmaz karli bir kurum.
simdi forumun diger kisimlarin da da degindigim ama tek baslik altinda herkesin deginmesini faydali buldugum baslica sorun, Adsl, cable, dial up vs. her turlu internet servisleridir.
Turkiye de minimum internet erisimi bilindigi gibi 256 kps,
Bu hiz bir Avrupa Ulkesi (en azindan olmaya calisan) icin komik bile degildir.
ustelik fyati Avrupanin uzerindeyken.
daha once okudugum bir mesajda arkadaslar standartlarin dusukugunden bahsettiler.
evet standartlar dusuk.
ancak reel ekonomik kuramlara gore eger standart dusuk ise alim gucude dusuktur, dolayisiyla nominal degerler de dusuk olmalidir. yani biz amerikayla ayni hizda internet kullansak bile onlardan ucuz olmak zorunda. Cunku aksi halde olmayan paralarimizi harcamis oluruz (bkz. macroeconomics), veya standardi dusurup daha ucuz hizmetler kullaniriz. ancak bizde hem dusuk hem pahali.
bu uluslar arasi bir parite farkdir. baska bir ornekleme yapacak olursak, ornegin Sigara (marlboro) amerika da 4,95 dir (kente gore degisebilir +1, -1), ve ucuz oldugu soylenir. Turkiye de ise 2 cvarindadir. sigaraya bakacak olursak turkiye deki alim gucunun amerikanin 3 de 1 i kadar oldugu soylenebilir.
eger sigara turkiye de amerikanin 20 kati olsaydi kim icebilirdi?
fakat internette durum ne yazikki aynen boyle.
Turk Telekom internet servisini neredeyse 15 kati fiyatla satiyor. Amerikada 256 kps internet yoktur. benim yasadigim bolgede minimum 2mb home connection satilir ve fiyati 20 usd dir.
5 mb ise 60 civarindadir.
turkiyede olmamasina karsin eger 3 hat satin alip paralel baglayip 5-6 mblik bir baglanti olustursaniz bunun degeri yaklasik, 500 dolardir.
yaklasik 10 kat pahalidir yani.
turk telekom port kiralarken ozel anlasmalar yapar sizlere sattigi portlarin
ip basina hızı 5 mb, fiyati ise yaklasik 10 dolardir.
fakat size ulasan ise
ip basina 1/4 mb ve 35 dolar
yani 5 mb baglanti 700 dolar
turk telekom 70 kat kar ederek sizlere eksik hizmet sunmaktadir.
sigara orneginden faydalanarak turk telekomun size 1 tane sigarayi 1 paketten 2 kat pahali sattigi soylenebilir.
ve bu hic adil degildir.
bu konu basligi altinda toplanan tum mesajlari ben bizzat turk telekoma fax, e-mail, posta vb yontemerin tamamiyla iletecegim.
lutfen konu hakkinda tum gorus ve onerilerinizi yazin.
Turk Milleti hicbir guc tarafindan somurulemez.
biz hakkimizi aramayi biliriz.
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- Ağ Donanımı
- İnternet Servis Sağlayıcıları
- Turk Telekom' a Sesini Duyur