Toktamış Ateş Biyografisi İktisat profesoru Toktamış Ateş, 1944 yılında Konya ’nın cihanbeyli ilcesinde doğmuştur. Şarkiyatcı olan babasının adı Ahmet Ateş, annesinin adı Fikret Ateş ’dir. Bahattin Ertunga Ateş (d.1941) adında avukat olan bir abisi vardır. Orta ogrenimini Avusturya okulu olan “Sankt Georg” Lisesinin orta kısmında ve lise eğitimini ise Vefa Lisesi'nde okumuştur.

1967 yılında İstanbul Universitesi'nin İktisat Bolumu'nu bitirdikten sonra bu bolumun Siyasal Bilimler Kursusu'ne asistan olarak gorev aldı. 1969 yılında "Kurtuluş Donemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı" başlıklı calışmasıyla Doktorasını yaptı. 1974 yılında da "Demokrasi Teorisi" başlıklı calışmasıyla docent oldu, 1982 yılında da profesor oldu. İstanbul Universitesi'nin yanı sıra, değişik kurumlarda da ders verdi. Yine ders vermek icin, ceşitli donemlerde ABD (Iowa) ile Almanya'da (Berlin - Munih) bulundu.
İstanbul Universitesi'nin İktisat Fakultesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bolumu başkanlığının yanı sıra, kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Universitesi'nde Yonetim Kurulu uyesiydi. Aynı zaman da da Zirve Universitesi Mutevelli Heyeti uyesiydi.
Yayınladığı kitap sayısı 30'u gecen Ateş, 10 yılı aşkın bir sure sinde yazmıştır.
30 ’dan fazla kitap yazan Toktamış Ateş, 10 yıldan fazla da Cumhuriyet gazetesinde yazarlık yapmıştır. Son olarak Bugun gazetesinde yazarlık yapmaktaydı.
Toktamış Ateş, 19 Ocak 2013 tarihinde tedavi gorduğu Capa Tıp Fakultesi Hastanesi'nde organ yetmezliği sebebiyle 69 yaşında vefat etmiştir.
Toktamış Ateş, Prof.Dr. Nevin Ateş ile evliydi. Ayşegul adında bir kızı vardır.
Prof. Dr. Toktamış Ateş'in Bazı Kitapları:
Turk Devrim Tarihi
Demokrasi
Cumhuriyet ve Laiklik
Dunyada ve Turkiye'de Laiklik
Demokrasi ve Sorunları
Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı
Siyasi Tarih
Turk Fransız İlişkileri
Biz Devrimi Cok Seviyoruz
Yaşasın Cumhuriyet
Kelaynak Kuşları