Kimi zaman insanlarla aramıza sınır cizmek, sandığımızdan cok daha zor olabilir. Kişiler bu sınırın ardında kaldığında ofkelenebilir, yaşananlarla ilgili sizi suclayabilir. İnsanların tepkilerini kontrol etmek pek mumkun olmasa da sınırları cizmek sizin elinizde! Hepimizin hayatında reddedemediği insanlar olmuştur. Bu kişiler kimi zaman ailemizden biri olabilirken kimi zaman da eski bir dostumuz olabilir. “Hayır” diyememek, dışarıdan bakıldığında basit bir sorun gibi gorunse de sandığınızdan cok daha ciddi sonucları olabilir. Eğer siz de reddedemediğiniz insanlarla aranıza bir sınır cizmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! “Hayır” derken dikkat etmeniz gereken tum noktaları araştırdık ve yazdık. İşte sınırlarınızı cizmek icin izlemeniz gereken 10 adım…
1. Gelen herhangi bir davetle ilgili şupheleriniz varsa hemen kabul etmek zorunda değilsiniz. Ne kadar baskı hissederseniz hissedin daima şu cumleyi kurabilirsiniz: “Bunu duşunmek icin biraz zamana ihtiyacım var.” 2. “Hayır” demek istediğiniz zamanları titizlikle secin. Eğer belli bir konuda “hayır” demek istemiyorsanız bunda hicbir sorun yok 3. “Hayır” dediğinizde bunun ardında yatan nedenlerin yalnızca sizinle ilgili olmasına ozen gosterin. Karşınızdaki kişiyi suclamak ya da eleştirmek yerine “Şu anda cok meşgulum, buna ayıracak vaktim yok.” gibi cumleler tercih edin 4. Diğer insanların tepkilerini değiştirmeye calışmayın Orneğin kız kardeşiniz onu havaalanına bırakmadığınız icin sinirleniyorsa ona bu hislerinin yersiz ve yanlış olduğunu soylemeyin. Bunun yerine “Bu konuya kızmanı anlıyorum, keşke biraz daha enerjim olsaydı ama şu anda havaalanına gitmek benim icin cok zor.” gibi acıklamalar yapmaya calışın.
5. Kararlarınız icin uzun acıklamalar yapmaktan ya da kararlarınızı savunmaktan kacının. “Neden olduğuna emin değilim ama bunu yapmakla ilgili kendimi rahat hissettmiyorum.” da gayet yeterli bir acıklama olacaktır 6. Karşınızdaki kişi yoğun tepkiler verse bile sakinliğinizi korumaya calışın. Aksi takdirde işler karmaşık bir hal alabilir 7. Kendi davranışlarınız icin başkalarını suclamaktan vazgecin. Nasıl tepkiler verdiğiniz, aslında sizinle ilgili bir durum Kimi insanlar, onlara “hayır” demeyi zor bir hale getirebilir. Orneğin annenize ya da babanıza hayır demekte sandığınızdan cok daha fazla zorlanıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni onların size yaklaşımı değil, sizin gereken sınırları cizememenizdir.
8. Ailenizle iletişim kurarak hayattaki ikilemlerle nasıl mucadele ettiklerini oğrenin. Onlar da “hayır” demekte zorlanıyorlar mıydı? Ya da başkalarının isteklerini pek de onemsemiyorlar mıydı? Ailenizle ilgili ne kadar cok bilgiye sahip olursanız kendi sınırlarınızı belirlemekte de o kadar başarılı olursunuz.
9. Kucuk adımlarla başlayın. Bir gecede uyum sağlayan birinden iddialı birine donuşmek, sandığınızdan cok daha fazla kaygılanmanıza neden olabilir. Yavaş yavaş ilerlemeye ozen gosterin 10. Onemli bir ilişkinizde hayır derseniz ve karşınızdaki kişi olumsuz tepki verirse kendinizi uzaklaştırmayın, savunmaya gecmeyin ve ofkelenmeyin Kaynak: 1