Kacak avlanma yuzunden Zimbabve ’deki fil nufusu ciddi bir hasar aldı. 2017 itibariyle, Aşağı Zambezi bolgesindeki fil nufusu 2001 ’den bu yana %40 azaldı. Hal boyle olunca, 2017 ’de Akashinga isimli tamamı kadınlardan oluşan bir korucu ekip kuruldu. Bu korucu ekip kurulduktan sonra bolgedeki fillerin yasak avlanma olayları %80 azaldı. İşte tamamı kadınlardan oluşan korucu ekip Akashinga hakkında bilmeniz gerekenler.
Ayrıca bu iceriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Vahşi Hayvanlar Susuzluktan Olmesin Diye Her Hafta Tonlarca Su Taşıyan Adam”
Akashinga; bekar anneler, terkedilmiş eşler, cinsel ve fiziksel istismar goren kadınlardan oluşuyor Kadınların gucunu gosteren korucu ekip, 2017 yılında Avustralyalı cevreci Damien Mander tarafından kurulmuştur. Ayrıca Uluslararası Kacak Avlanmayla Mucadele Vakfı ’nın bir kolu olan Akashinga, Shona ’da “cesur olanlar” anlamına geliyor.
Afrika ’nın vahşi yaşamını koruyan Akashinga, bekar anneler, terkedilen eşler, cinsel ve fiziksel istismar gorenler, dullar ve yetim kızlardan oluşuyor. Bu ekibe katılan kadınlar bulundukları bolgedeki vahşi hayvanları kacak avcılardan korumak icin eğitiliyorlar. Ayrıca bu korucu ekip sadece vahşi hayvanları korumakla kalmıyor, aynı zamanda savunmasız kadınlara guclenme ve hayatlarını kazanma şansı sunuyor.
Cok zor bir eğitim surecinden geciyorlar Korucu ekibe katılan kadınlar cok zor ve titiz bir eğitim surecinden geciyorlar. Kadınlar aldıkları eğitim sayesinde en zorlu koşullara ve ağır silahlı kacak avcılara karşı hazırlıklı oluyorlar. Ayrıca Zimbabve ’deki sıcak kadın korucuları etkileyen en buyuk etkenlerden biri. Fakat bolgedeki hicbir etken gecmişte yaşadıkları şeyler kadar zor değil. Bu nedenle her şeyin ustesinden gelmeyi başarıyorlar.
Akashinga kurulduktan sonra yasak avlanma onemli olcude azaldı Sadece kadınlardan oluşan korucu ekip kurulduktan sonra cok kısa surede yasak avlanma azaldı. Ayrıca Akashinga ’nın işletme maliyetlerinin %60 ’ından fazlası doğrudan yerel topluluklara geri donuyor ve bunun %80 ’i doğrudan hanelere gidiyor. Bu, kacak avcılığın kısa vadeli finansal getirisinden daha karlı ve devamlılığı olan bir gelir.
Ayrıca Akashinga ’nın başarısı, kadınların işgucunde guclendirilmesinin ekonomik buyumeye yol actığını kanıtlıyor.
Korucu ekip, koruma calışmalarını genişletmeyi planlıyor Kadınlardan oluşan korucu ekip sadece fiilleri değil, aynı zamanda aslanlar ve gergedanlar da dahil olmak uzere bircok vahşi hayvanı koruyorlar. koruyucu ekip şu anda yaklaşık olarak 300 kilometrelik bir alanda gorev yapıyor. Ancak koruma calışmalarını genişletmeyi planlıyorlar. 2025 yılına kadar bolgede yaşayan turlerin geleceğini guvence altına almak, insanlar icin daha iyi yaşamlar yaratmak ve dunyanın dort bir yanındaki insanları dunyamızı iyileştirmek amacıyla harekete gecmeye teşvik etmek icin 1000 kadını daha işe alıp daha geniş bir bolgede gorev yapacaklar. Bu cesur kadınlar, susmak ve vazgecmek yerine harekete gecmenin olumlu bir etki gostereceğini kanıtlıyor.
Akashinga: The Brave Ones isimli kısa belgeseli izleyerek bu korucu ekip hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz
Kaynak: 1 2