Şarkıları, video klipleri ve calkantılı yaşantısıyla 90 ’lardan bu yana hayatımızda olan Britney Spears, son yıllarda ise babasına karşı verdiği hukuk mucadelesi ve hayatını kÂbusa ceviren vasilik davasıyla gundemde. Dunyanın en buyuk pop yıldızlarından biri olan ve pop muziğin prensesi ’ olarak anılan Spears, ozel hayatındaki iniş cıkışların ardından 2008 ’de babasının vasiliğine girdi. Bu vasiliğin sona erdirilmesi icin dava acan Spears, vasilik altında gecen 13 yılın ardından isyan bayrağını cekti. Biz de dunden bugune Britney Spears ve babası arasında yaşananları, dava surecini anlattık.
Ozellikle 2000 ’li yılarının başında adını tum dunyaya duyuran pop yıldızı Britney Spears, aynı yılın ortalarında ise ozel hayatıyla gundeme gelmişti Britney, ilk olarak 1990 ’ların başında “The Mickey Mouse Club” ile cocuk yıldız olarak guclu bir cıkış yakaladı. 1998 ’de ilk albumu “Baby One More Time” ile muzik piyasalarına tabiri caizse bomba gibi duştu. Hız kesmeden “Oops! I Did It Again” albumunu cıkardı. Album ilk haftasında 1,3 milyon satarak tum zamanların ilk hafta satış rekorlarını kıran albumu oldu. Sonrasında reklam filmleri, Justin Timberlake ile olan ilişkisi derken 90 ’ların sonu 2000 ’lerin başı Britney ’nin altın cağı olarak tarihe gecti.
2007 yılında yaşadığı ruhsal cokuntunun ardından Britney Spears ’ın babası James Spears onun kişisel yaşamı, kariyeri ve mal varlığının buyuk bir kısmı uzerinde kontrol sahibi olmuştu Hayatının belki de en calkantılı donemini geciren Spears, 2007 ’de yaşadığı bunalım nedeniyle sağlıklı kararlar alamamaya başladı. Saclarını kazıtan pop yıldızı, kameralara saldırdı ve rehabilitasyon merkezine yatırıldı. Bu donemde babası James Spears, Britney ’nin maddi varlığı da dahil olmak uzere tum haklarını ve kararlarını yonetme hakkıyla vasi tayin edildi.
ABD ’de vasilik durumu kişinin kendi kararlarını veremeyeceği sonucuna ulaşıldığında gorevlendirilen bir kişinin onun hayatında maddi ve tıbbi surecleri kontrol etmesi anlamına geliyor. Genelde yaşlılar ya da ruh sağlığı sorunu olan kişiler icin uygulanan sistemin gecirdiği sağlık sorunlarının ardından album cıkaran, turneye cıkan, dizilerde konuk oyuncu olarak rol alan Britney Spears icin hala suruyor olması hayranlarının tepkisini cekiyordu.
Tedavilerle birlikte hayatını yeniden yoluna koymaya calışan unlu şarkıcı, bir yandan muzik hayatına kaldığı yerden devam ederken diğer yandan vasiliğini ustlenen babasını gorevi kotuye kullanıp hayatını kontrol etmekle suclayarak 2008 ’de mahkemeye verdi Spears ’ın “Ozgurluk mucadelem” olarak nitelendirdiği bu davada hem hayranları hem de diğer sanatcılardan kendisine buyuk destek geldi.
Gecen 12 yılın ardından şarkıcı, gecen yıl James Spears ’ın yegane vasi rolunu sonlandırmak icin de mahkemeye başvurmuştu ancak Britney Spears ’ın talebi reddedilmişti
Britney Spears ’ın avukatları, mahkemeye başvurarak babasının vasiliğinin kaldırılmasını talep etmiş, şarkıcının babasından korktuğunu ve kontrol onun elinde olduğu surece kariyerine devam etmeyeceğini belirtmişti. Hakim, 2020 yılının kasım ayında gorulen duruşmada James Spears ’ı vasi olarak cekmeyi reddetmiş ancak Bessemer Trust isimli bir başka vasi eklemişti.
Dun gorulen duruşmada ise Britney Spears, babası James Spears ’ın 13 yıldır suren vasiliğine ilişkin, uzun zaman sonra ilk kez ifade verdi ve kelimenin tam anlamıyla dunya gundemine bomba gibi duştu; Britney Spears 13 yıldır yaşadıklarını tum detaylarıyla anlatırken babası tarafından zorla ağır ilaclar kullanmaya zorlandığını, daha cok para kazanması icin istemese de cok yoğun şekilde calıştırıldığını, bu koşullarda kazandığı paranın başta babası James Spears tarafından somurulduğunu, bu koşulların ancak seks işcileri icin uygulandığını dunyaya haykırdı.
“Tum istediğim yaşamımı geri almak, bu dunyaya kimsenin kolesi olmaya gelmedim” ABD ’nin Los Angeles kentindeki mahkemeye bomba gibi duşen 23 dakikalık telefonla ifadesinde, Spears, yargıctan yaşamını kontrol eden vasiliğin sona erdirilmesini isterken, vasiliğin kendisini somurduğunu, istismar ettiğini, kendisine travma yaşattığını, hayatını tam manasıyla yaşamasını engellediğini soyledi. “Tum istediğim yaşamımı geri almak, bu dunyaya kimsenin kolesi olmaya gelmedim” dedi.
Yargıca “Bana karşı cephe oluşturulmuş, zorbalık yapılmış, terk edilmiş ve yalnız bırakılmış hissediyorum” diye seslenen 39 yaşındaki unlu şarkıcı, bugune dek kamuoyuna derdini tam manasıyla anlatamadığını, zira kimsenin kendisine inanmayacağı hissine kapıldığını soyledi. “Uzun zamandır mahkemeye ifade vermiyordum, cunku herhangi bir duzeyde duyulduğumu hissetmiyordum” vurgusunu yaptı.
15 ve 14 yaşlarında iki oğul annesi de olan Britney Spears, mali durumu uzerinde hicbir kontrolu ve hicbir bağımsızlığı olmadığı halde calışmaya zorlandığını, cok sayıda psikiyatrik değerlendirmeden gecirildiğini, lityum gibi ağır ilaclara maruz bırakıldığını ve vasiliği boyunca babası James Spears tarafından travmatize edildiğini soyleyerek rest cekti:
“Değerlendirmeye gerek bile duyulmadan vasiliğin sona erdirilmesini istiyorum. Bu arada terapistin benim evime gelmesini istiyorum, benim oraya gidip de tum bu paparazziler tarafından utandırılmak gibi bir niyetim yok.”
Calışmaya ara vermek, yeniden evlenmek, daha fazla cocuk yapmak gibi kendi istediklerini yerine getiremediğini anlatan Spears, bir bebek daha yapmak icin rahim ici cihazını cıkarmak istediğini, ancak vasilerinin buna izin vermediğini iddia etti “Yalan soyledim ve tum dunyaya iyi olduğumu, mutlu olduğumu soyledim. Ama aslında şoktaydım. Travma geciriyorum. Bir soz vardır, gercek olana dek numara yap. Ama şimdi size gerceği soyluyorum. Mutlu değilim, uyuyamıyorum. Cok kızgınım. Depresyondayım, her gun ağlıyorum” diye konuşan pop ikonu, ‘babasının arzularını yerine getirmediğinde babası tarafından cezalandırıldığını ve kendisini babasının taleplerinin kolesi gibi hissettiğini ’ dile getirdi.
“Benim kuşağıma yanlış şeyler yaptığında hicbir yaptırım uygulanmadı, ama benim değerli bedenim kahrolası son 13 yıl boyunca babam icin calışıp cok iyi ve guzel olmaya calışırken, bana, Kaliforniya eyaletinin aymaz babamın ki, sadece ben kendisiyle calışırsam onun hayatta bir rolu olabilir, beni esir almasına izin verdiği soylendi, arkalarına yaslanıp onun bunu bana yapmasına izin verdiler, oyle mi?”
Onceki terapistinin gucunu kotuye kullandığını, menajerlerinin onu yıllarca ara vermeden performans sahnelemeye zorladığını, 2019 başında Las Vegas şovlarını iptal edince babası tarafından ayda 60 bin dolar ucreti olan bir tedavi merkezine zorla yatırıldığından yakınan Spears, “Ben bu dunyada bu muameleyi hak edecek bir şey yapmadım. Beni istemediğim herhangi bir şey yapmaya zorlamaları, cok yanlış” dedi.
Tek istediğinin sahici bir hayat olduğunu, ama muhtemelen terapinin devam etmesine ihtiyacı bulunduğunu ifade eden şarkıcı, kendisi icin oluşturulacak tıbbi plan icin kendisinin onayının alınmasını ve kendi avukatını secmeyi talep ettiğini belirtti.
Davaya verilen arada baba James Spears ’ın avukatı, “Kızının acı cektiğini ve bu kadar cok acı cektiğini gorduğu icin uzgun. Spears kızını seviyor ve onu cok ozluyor” acıklamasını yaptı.
Kaynak: 1