Dunyanın en işlek havalimanı olan Heathrow ’dan birkac kilometre otede, yine dunyanın en unlu okullarından biri bulunuyor: Eton College. Londra ’nın batı ucundaki Windsor kasabasında bir erkek yatılı okulu olan Eton College, on yıllardır filmlere, kitaplara ve televizyon dizilerine konu oluyor. Peki okulu bu kadar meşhur yapan nedir? Bu sorunun cevabı; ilki Robert Walpole ve en sonuncusu Boris Johnson olmak uzere İngiltere ’nin 55 başbakanından 20 ’sinin orada eğitim alması olabilir. Bu cevap doğru ancak eksik. Cunku okulun neredeyse 600 yıllık bir tarihi var. Bu da okulu ayrıcalıklı yapmaya yetiyor. Eton College ’i meşhur kılan belki de yıllık eğitim ucretinin 58 bin dolar olmasıdır. Hatta silindir şapkalı uniforması dahi okulu meşhur yapmak icin yeterli. Kısacası Eton College ’in dunyanın en unlu okullarından biri olmasının sayısız sebebi var. Gelin bu okulu yakından inceleyelim ve okulun neden siyasetci mezun etmekle un sağladığını keşfedelim.
Kraliyet bağlantısı Eton, 600 yıl once kurulmuş olsa da devlet okulu olarak bilinen ilk eğitim kurumu burası değildi. İngiliz seckin cocuklarının aynı sınıflarda eğitim gorduğu ilk okul 1382 yılında acılmıştır. Winchester College olarak bilinen bu okulu bir piskopos kurmuştu. Ancak Eton ’un kurucusu İngiltere Kralı VI. Henry ’ydi. Okul, Windsor Kalesi ’nin kraliyet ikametgahına cok yakınında bulunmaktaydı. Henry, geleceğin bircok hukumdarı gibi okulla yakından ilgilendi. Bu kraliyet bağlantısı sayesinde soyluların tamamı Eton College ’i kucaklamaya başladı. Haliyle okula kayıt yaptırabilenler ya kraliyet ailesinin ya da soyluların cocukları oluyordu. Yine de oğrencilerin hicbirine kolaylık sağlanmıyordu. Oğrenciler her gun sabah 5 ’te uyandırılıyor ve duaya goturulurdu. Sabah saat 6 ’da dersler başlıyor, akşam 8 ’de bitiyordu. Bu uzun eğitim saatinde sadece bir saatlik oyun molası ve yemek arası vardı. Aynı zamanda okul, Noel doneminde ve yazın 3 hafta olmak uzere yılda sadece iki kere tatile giriyordu. Bugun de hala benzer bir akademik takvim uygulanıyor.
Koruma ve kayırma Eton College ’e kayıt yaptırabilmek icin cok zeki olmanın dışında cok zengin olmanız gerekiyor. Okul yonetiminin oğrenci secim tercihlerine bakıldığında yetenekten sonra zenginliğin kriter olarak belirlendiği goruluyor. Oğrenciler arasında rekabet ortamı yaratıldığından okula adımını atan oğrenci, her zaman daha iyisi olmak icin cabalamaya başlıyor. Bu surecte ailesi de okul taksitlerinin dışında ceşitli bağışlarla okula katkı sunmaya devam ediyor. Okul mezunları arasında da birbirlerini koruma ve kayırma eğilimi olduğu biliniyor. Zaten iyi bir eğitim alan mezunlar, ilerleyen yıllarda geniş referansları nedeniyle iş hayatında on plana cıkıyor. Bu durum siyasette de gecerli. Bu okulda coğunlukla ulkenin onde gelen ailelerinin cocukları eğitim alma fırsatı elde ediyor. Dolayısıyla mezunların siyaset sahnesine adım atması oldukca kolay oluyor.
Eton alimleri Eton College tarih boyunca kendi mezunlarından başka hic kimseyi oğrenci ya da oğretmen olarak kabul etmedi. Okula giriş sınavı oldukca zordu. Ancak bu sınavları gecenler de yine Eton College mezunu insanların cocuklarıydı. Başka bir ifadeyle okula kabul alabilmek icin aile soyu oldukca onemliydi. Bu durum okulu daha cekici hale getirdiği icin ulkenin tum yeteneklerinin ilgisi Eton ’a cevrildi. Benzer şekilde bu okulda oğretmen olmak da cok zordu. Okula oğretmen olarak alınan kişilerin iyi bir akademik başarısının olması yetmiyordu. Yine Eton College mezunu olmaları beklenmekteydi. Bu durum 2002 yılına kadar devam etti. 2002 yılında reform yapıldığı ve artık liyakatin kokenden daha onemli olduğu vurgulandı. Ancak hala ailesinde Eton College mezunu olan cocukların okula kabul alması daha kolay.
Teşvikler Eton College ’in sistemi, oğrencileri yuksek standartlı işler uretmeye teşvik etmek uzerine kuruludur. Bir oğrenci herhangi bir konuda ustun başarı gosterdiğinde anında odul kazanır. Eğer okulunu yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmişse fotoğrafı ve bilgileri direkt arşivlere girer. Oğrencilerin resim, muzik, heykel, şiir gibi sanatsal calışmaları fonlarla desteklenir. Başarılı oğrencilerin, araştırmaları ve deneyleri icin gereken paranın tamamı okul tarafından karşılanır. Bu durum ise oğrencileri daha fazla calışmaya ve başarılı olmaya teşvik eder.
Eton kulturu İngiltere ’yi İngiltere yapan elitlerin buyuk coğunluğu Eton mezunudur. Burada okuyan ya da mezun olanların yuruyuşunden yemek yemesine, konuşmasından duruşuna kadar her şeyi cok ayrıdır. Cunku bu insanlar kucuk yaştan itibaren zariflik, şıklık ve Eton kulturu ile yoğurulurlar. Okuldan sonra da coğu mezun ya siyasette ya da prestijli bir işte kolayca kendine yer bulur. Bu okulun mezunu olmak tıpkı lord olmak gibi kişinin uzerine imza gibi yapışır. Okuldan sonra oğrenciler ya Oxford ya da Cambridge gibi ulkenin koklu universitelerine giderler.
Eton College ’de ders mufredatı sadece pozitif ve sosyal bilimlerden oluşmuyor. Okulun oğrencileri her yıl en az dort adet kendilerinin yazıp, rol aldığı tiyatro oyunu oynuyorlar. Okulda buyuk bir ana tiyatro binasının yanı sıra iki adet drama studyosu bulunmaktadır. Ote yandan okulun, sadece muzik icin ayrı binası var. Tum bunların dışında Eton College, 200 donumluk oyun ve sosyal tesis arazisine sahiptir. Oğrenciler futboldan hokeye, tenisten atletizme kadar sayısız spor dalında kendilerini geliştirme imkanı bulurlar.
Eton College mezunları Eton College ’den Robert Walpole, Anthony Eden, Boris Johnson gibi 20 başbakan cıkmıştır. George Orwell, Aldoux Huxley gibi unlu yazalar, Thomas Gray gibi şairler ve Keynes gibi unlu iktisatcılar bu okulun mezunudur. Ote yandan İngiltere, Belcika, Romanya, Kuveyt, Nepal, Hindistan, Tayland hanedanlarının prens ve kralları arasında da Eton mezunu vardır.
Kaynak: 1 2 3