Dunyanın pek cok bolgesinde pandemiyle beraber mental hastalıklarda artış yaşandı. Son iki yılda terapiye ihtiyac duyan kişilerin sayısı bir hayli arttı. Buna bağlı olarak ne yazık ki depresyon ve intihar vakalarında da artış yaşandı. Depresyon ve intihar her yaş grubundan insanı tehdit ediyor. Ozellikle İngiltere ’de son yıllarda yaşanan intihar olayları epey arttı. Ulkede intihardan kaynaklanan tum olumlerin dortte ucunu erkekler oluşturuyor. Dunyanın hemen her ulkesinde ve bolgesinde erkeklerin intihar oranı kadınlardan daha fazla. 2020 ’de İngiltere ve Galler ’de 5.224 intihar vakası kaydedildi. Bu oran 2019 yılına kıyasla daha duşuk. Ancak bu yıl ne yazık ki vakalar artıyor. İngiltere ’de durum o kadar ciddi boyutta ki, eski Başbakan Teresa May doneminde, ulkede artan intihar olaylarına karşı tedbir olarak Sağlık Bakanlığı bunyesinde faaliyet gosterecek “İntiharları Onlemekten Sorumlu Bakan” atanmıştı. Bunun yanı sıra bircok sivil toplum kuruluşu da intiharları onlemek adına calışmalar yapıyor. Bu kuruluşlardan biri de Movember. Movember, zihinsel sağlık ve intiharın onlenmesi, prostat kanseri ve testis kanserine odaklanan, kuresel olcekte erkek sağlığının cehresini değiştiren lider bir yardım kuruluşu. Kendisine “Pedallı Picasso” diyen bisikletci Anthony Hoyte ise bu yardım kuruluşuna para toplamak icin Londra ’da yaklaşık 9 saat boyunca bisiklet surerek bıyıklı bir adamı tasvir eden bir rota cizdi. Detaylara birlikte bakalım.
53 yaşındaki Anthony Hoyte, yardım kuruluşu Movember adına bağış toplamak icin, rota izleme uygulaması Strava ’yı kullanarak yaklaşık 9 saat boyunca bisiklet surdu Kendisine “Pedallı Picasso” diyen Hoyte, 2020 ’de intihar nedeniyle kaybedilen her insan icin bir pound toplamaya calıştı Hoyte, 3925 sterlin toplamayı umuyor. Şu an icin 2.331 sterlin topladı.
Bunun icin ise bıyıklı bir adamın goruntusunu tasvir eden bir yol haritası belirledi. Hoyte ’un yolculuğu tam olarak sekiz saat 27 dakika surdu Hoyte, bisiklet cizimlerine ilk olarak 2016 yılında başladı. Pedallı Picasso, Kanadalı sanatcı Stephen Lund ’dan ilham aldı.
Daha once de rotasıyla West Midlands boyunca bir Noel Baba yuzu ve Londra ’nın uzerinde bir ren geyiği kafası cizdi Bu gorev onun icin kolay olmadı. Yalnızca planlama yapması bile 3 ay surdu. Ote yandan yolların kapanması gibi bazı sorunlarla da karşılaştı. Bu rotayı değiştirmesi anlamına geliyordu Anthony Hoyte cizimleri hakkında şunları soyluyor; “Bu cizimleri birkac yıldır, genellikle biraz eğlenmek icin yapıyorum ama bu yıl farklı bir şey yapmaya karar verdim. Yıllar boyunca kendi zihinsel sağlığımla da mucadele ettim. Durust olmak gerekirse, her şey haritada gorduğum bir burunla başladı.”
Hoyte bu yolculuğu ‘fiziksel olarak oldukca zor ’ bulsa da, bu zorluğun yaratıcı ve sportif doğasının diğer insanları da teşvik edeceğini umuyor.
Kaynak: 1 2