Huzurlu bir toplumda yaşamak, bilim ve teknolojide dunya ile rekabet etmek ve toplumun refah seviyesini yukseltme konusunda hic şuphesiz eğitim kilit onemdedir. Her ulke; medeniyet değerlerini ozumsemiş, sorumluluk sahibi, tarihini bilen ve calışkan nesiller yetiştirmek ister. Oğretmenler ise bu sorumluluğun bilincinde olarak sevgi, ozveri ve emekle yeni nesillere yol gosterirler. Oğrencilere rol model olan oğretmenler sadece bilgiyi aktarmakla kalmaz aynı zamanda oğrencilerin hayata ve kendine bakış acısını da şekillendirir. Dolayısıyla cocuklarımızın uretken, acık fikirli, dinamik ve oz değer sahibi bireyler olarak yetiştirilmesinde oğretmenlere onemli sorumluluklar duşer. Bu nedenle oğretmenlik mesleğine daima kutsiyet atfedilir. Hem dunyada hem de Turkiye ’de ozel gunler aracılığıyla oğretmenler onurlandırılır. O gun ceşitli etkinler duzenlenerek oğretmenlik mesleğinin kutsallığı bir kez daha dile getirilir. Dunyada 5 Ekim ’de kutlanan Oğretmenler Gunu, Turkiye ’de 24 Kasım ’da kutlanıyor. Peki 24 Kasım ’ın Oğretmenler Gunu olarak kutlanmasının sebebi nedir? Detaylara birlikte bakalım.
Dunya Oğretmenler Gunu Dunyadaki bircok ulkede UNESCO ’nun tavsiyesiyle her yıl 5 Ekim gunu Oğretmenler Gunu olarak kutlanıyor. 1994 yılından beri kutlanan bu ozel gun, “Oğretmenlerin Statusu Tavsiyesi”nin kabul edilişinin yıl donumudur. Batı ulkeleri 5 Ekim tarihinde Oğretmenler Gunu ’nu kutlasa da ceşitli ulkeler kendi kulturel ve tarihi gecmişlerine gore Oğretmenler Gunu ’nu farklı tarihlerde kutlamaktadır. Orneğin Mısır, Suudi Arabistan ve Umman gibi Arap ulkeleri Oğretmenler Gunu ’nu her yıl 28 Şubat tarihinde kutlar. Turkiye ’de ise bu tarih 24 Kasım ’dır. Sebebi ise 24 Kasım 1928 tarihinde Mustafa Kemal Ataturk ’un Başoğretmenliği kabul etmesidir.
Millet Mektepleri Turkiye ’de 1 Kasım 1928 tarihinde resmi olarak Arap harfleri yerine Latin harflerini esas alan Turk alfabesi yururluğe kondu. Yeni Turk alfabesi tamamen Latin harflerinden oluşmuyordu. Turkcedeki sesleri karşılaması icin “c, ş, ğ, i, o, u” gibi harfler de bu yeni alfabenin icindeydi. Harf Devrimi ’nin en temel nedeni vatandaşın okuma yazma oranını yukseltmekti. Cunku Arap harflerini temel alan Osmanlı yazısı, oğrenmesi son derece zor bir sistemdi. Yeni Turkiye Cumhuriyeti ise zeki, calışkan, uretken ve dinamik bir nesil yetiştirmek istiyordu. Bu nedenle 1928 yılında Harf Devrimi gercekleştirildi. Hemen ardından bu yeni harfleri halka oğretebilmek icin eğitim seferberliği başlatıldı.
Kısa bir sure sonra 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri acıldı. Aynı gun Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Ataturk, bu okulların Genel Başkanlığını ve Başoğretmenliğini ustlendi. Bununla birlikte Millet Mektepleri dort ay sureli bir eğitim ongoruyordu. Genci yaşlısı, her kadın ve erkek Turk vatandaşı bu eğitim kurumunun bir parcasıydı. O donemde Turkiye 13 milyon nufusa sahip, kucuk bir ulkeydi. Uc yılın sonunda tam bir bucuk milyon insan okur yazar hale geldi. Bu okullarda tam 50.690 oğretmen gorev yaptı. Hatta iclerinde “seyyar oğretmen” olarak tanımlanan gezici oğretmenler de vardı. Okuma yazma bilen her asker, doktor, milletvekili oğretmen olabilirdi. Oyle de oldu. Kısa bir surede eline kalem, defter alıp Millet Mektepleri catısı altına giden coğu vatandaş, bu oğretmenler sayesinde okuma yazma belgesi almaya hak kazandı.
1936 yılından sonra bu eğitim kurumları “Ulus Okulları” adıyla hizmet vermeye devam etti. Ancak bu sefer mufredatta sadece okuma yazma bilgisi yoktu. Sağlık, Hesap ve Olculer, Yurt Bilgisi gibi yeni dersler eklenmişti. Bununla birlikte kursa katılıp okuma yazma oğrenen vatandaşlara ozel bir dergi cıkarıldı. Halk Mecmuası ismiyle yayınlanan bu dergi, vatandaşlar bilgilerini pekiştirsin, oğrendiklerini unutmasın diye cıkarılıyordu. Sonuc olarak 24 Kasım gunu başlayan bu seferlik hicbir zaman unutulmadı ve 1981 yılından sonra Oğretmenler Gunu olarak kutlanmaya başladı.
Turkiye ’de Oğretmenler Gunu 24 Kasım Oğretmen Gunu kutlamaları ilk defa 1981 yılında başladı. Sanılanın aksine bu uygulama Cumhuriyet ’in ilk yıllarında başlamadı. Oğretmenler Gunu kutlamaları ilk defa 12 Eylul Askeri İdaresi onculuğunde gercekleşti. Fakat 12 Eylul yonetiminin, 24 Kasım tarihini secmesinin bazı sebepleri vardı. İlk olarak 1981 yılı, Ataturk ’un doğumunun 100. yılıydı. 24 Kasım tarihi ise Ataturk ’un başoğretmenlik gorevini ustlendiği tarihti. Tum bu hesaplamalar yapıldıktan sonra 26 Şubat 1981 ’de Resmi Gazete ’de “Oğretmenler Gunu Kutlama Yonetmeliği” yayınlandı. Bu yonetmelikte, Oğretmenler Gunu ’nun amacı, kutlama sırasında komitelerin gorev, sorumluluk ve yetki alanları belirlenmişti. O gunden beri her 24 Kasım Oğretmenler Gunu olarak kutlanıyor.
Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı, 24 Kasım Oğretmenler Gunu cercevesinde sanat ve kulturel etkinlikleri kapsayan ozel bir program hazırladı. Oğretmenlerin moral ve motivasyonlarını yukseltmesi hedeflenen bu etkinlikler, yurt ici ve yurt dışındaki temsilciliklerde gercekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı ’nın koordinasyonunda hazırlanan etkinlikler, 22 Kasım gununde Ankara ’da başladı. Kutlama programında; resim ve fotoğraf yarışmaları, konserler, tiyatro gosterimleri, cevrim ici kutlamalar ve fidan dikme kampanyası gibi farklı etkinlikler bulunuyor. Biz de ListeList ekibi olarak, ulkemizin yarınlarını yetiştiren tum oğretmenlerin Oğretmenler Gunu ’nu kutluyoruz🥰
İlginizi cekebilir:
Dunya Tarihine Buyuk İz Bırakmış 9 Unlu Oğretmen
Kaynak: 1 2