Konu tasarruf yapmak olduğunda plastik poşetler yerine bez cantalar kullanmak yeterli değildir. Gercekten tasarruf yapabilmek icin pek cok alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekir. Kimi zaman mantıklı gorunen alışverişler, sakin bir şekilde duşunduğumuzde gereksiz harcamalara donuşebilir. Eğer siz de ne kadar kazanırsa kazansın birikim yapmakta zorlananlardansanız doğru yerdesiniz! Hayatınız boyunca maddi zorluklar yaşamanıza neden olacak davranış bicimlerini sizler icin araştırdık ve yazdık. İşte maddi problemlerin yakanızı bırakmamasına neden olan 10 davranış bicimi…
1. “Kendimi odullendirmeyi hak ediyorum” Kimi zaman zor gecen gunlerin ardından kendimizi odullendirmek isteriz. Elbette kendimizi mutlu edecek şeyler yapmalıyız ancak olası ek harcamaların bize mutluluğu getirip getirmeyeceğini de duşunmeliyiz. Plansız yapılan harcamalar, ay sonunda strese girmenize ve endişelenmenize neden olabilir.
2. “Duğun bir kere yapılır, bu nedenle borca girmeye hazırım” Gunumuzde pek cok cift, duğun harcamaları icin kredi cekiyor ya da borc alıyor. Halbuki evliliğe borcla başlamak, beraberinde pek cok sorun getirir. Duğun harcamalarına ayıracağınız parayı cok farklı ihtiyaclarınız icin kullanabilir ya da birikim hesabınıza aktarabilirsiniz.
3. “Butun gun calışıyorum, bunu almak hakkım” Tum gun calışmak, size bir hamster carkında koşmak gibi hissettiriyor olabilir. Gecim kaygısı, kimi zaman ihtiyaclarımızı ve hobilerimizi goz ardı etmemize neden olur. Haliyle eve geldiğimizde enerjimiz tukenir. Bu noktada onemli olan onceliklerinizi belirlemek ve buna gore hareket etmek.
4. “Sadece bir kez yaşıyorum, yani harcayacağım” Elbette yarın bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz. Bu nedenle para biriktirmek kimi zaman mantıksız bir davranış gibi gozukuyor. Kim anı yaşamak varken uzak bir geleceği duşunmek ister ki? Halbuki hayattan keyif alırken de birikim yapabilirsiniz. Onemli olan dengeyi bulmak!
5. “Ama bu ozel bir gun” Kimi zaman beklenmedik harcamalar yapmak durumunda kalırız. Ancak bu plansız harcamalarla savurganlığı birbirinden ayırt edebilmelisiniz. Hastalıklar, işsizlik, elektroniklerin arızalanması ya da acil bir ayakkabı ihtiyacı… Tum bunlar plansız harcamalara dahildir. Ancak en yakın arkadaşınızın duğunu icin aldığınız ve bir daha giymeyeceğiniz bir ayakkabı bu kategoriye girmez! 😊
6. “Bu parayı kolay kazandım, kolay harcamak da hakkım” Parayı kolayca kazanmış olsanız bile onu nasıl harcayacağınızı duşunmeniz gerekir. Piyango kazanan bircok insanın yıllar sonra gecim sıkıntısı yaşaması da bu yuzdendir.
7. “Cunku indirimde!” Pahalı bir şey satın alırken genellikle sucluluk duyarız. “Sonucta indirimdeydi!” demek, kendimizi rahatlatmamıza yardımcı olur. Bir indirim sırasında heyecana kapılmamak ve ihtiyaclarınızı belirlemek cok onemlidir. Kendinize şu soruyu sormalısınız: “İndirimde olmasaydı yine de alır mıydım?”
8. “Daha pahalı olan daha iyidir” Kimi zaman trendleri takip etmek icin gereğinden fazla para harcarız. Orneğin elektronik cihaz satın almak istediğimizde ozelliklerine bile bakmadan en populer cihazlara yoneliriz. Halbuki pahalı bir urun satın almadan once gerekli araştırmaları yapmak, sizi boşa para harcamaktan kurtarır.
9. “Kredi kartımla alacağım, yani sorun yok” Kredi kartıyla yapılan kucuk alışverişler, coğu zaman onemsiz gorunur. Ancak nakit harcamalar yapıyor olsaydınız belki de o urunu satın almazdınız. Kredi kartı, keyifli bir icat gibi gorunse de coğu zaman buyuk bir pişmanlık duygusuna neden olur. Daha tutumlu olmak istiyorsanız harcamalarınızı nakit olarak yapmayı deneyebilirsiniz.
10. “Gecen ay cok tutumlu davrandım bu nedenle bu ay dilediğim gibi harcayabilirim” Ulaşımdan tasarruf etmek ya da pahalı restoranlara para harcamamak, elbette iyi bir alışkanlık. Ancak bunların hicbiri, ipleri elden bırakmanız icin bir sebep değil! Harcamalarınızı kontrol etmediğiniz surece yaptığınız bu tasarrufların hic bir onemi kalmayacaktır. Dolayısıyla ne kadar tasarruf ederseniz edin, ekstra harcamalara dikkat etmeye ozen gostermelisiniz.
Kaynak: 1