Dizi ve filmler icin kostum dikmek cok kolay bir işmiş gibi gorunebilir. Ancak donem filmlerinde tasarımcıların işleri biraz zorlaşıyor. Cunku tarihi kıyafetler soz konusu olduğunda sadece kıyafeti dikmek yeterli olmuyor. Karakterin tarihsel kimliğini de kıyafete yansıtmak gerekiyor. Ote yandan doğru işlemeler, doğru kumaş ve doğru bir dikiş tekniği gerekiyor. Neyse ki sinema sektorunde bu tur gorevleri hakkıyla yerine getiren tasarımcılar bulunuyor. İşte tarihi kıyafetler ve bu kıyafetlerin yeniden tasarlandığı 8 ornek…
1. Tehlikeli İlişkiler (1988) Tehlikeli İlişkiler filmi, kısıtlı butcesine rağmen mukemmel sonuclara ulaşmış bir proje. Dekorasyondan kıyafetlere kadar bu filmdeki her detay oldukca etkileyici. Ayrıca karakterlerin butun kostumleri, filmin gectiği donemde cizilen resimlerdeki kıyafetlerle neredeyse aynı. Orneğin film sahnelerinden birinde Glenn Close koyu mavi saten bir elbise giyiyor. Bu elbise 1756 yılında Marquise de Pompadour ’un ressam Francois Boucher icin poz verirken giydiği kıyafetin neredeyse aynısı.
2. Sissi (1955) Avusturya yapımı Sissi, Avusturya hukumdarı Elisabeth ’in Bavyera ’daki yaşamını konu alan uc serilik bir film. Bu film serisindeki bircok kostum, filmin gectiği donemin kıyafetleriyle bire bir eşleşiyor. Hatta imparatoricenin gercek hayattaki kıyafetleri yeniden tasarlanarak filmin coğu sahnesinde kullanıldı.
3. The Scandalous Lady W (2015) The Scandalous Lady W filminde kullanılan kırmızı elbiseye bakıldığında, bu kıyafetin Joshua Reynolds ’un resmindeki tarihi kıyafetin aynısı olduğu goruluyor. İlk bakıldığında bu kostumun sadece bir kopya olduğuna inanmak zor. Filmin kostum tasarımcısı yeleğin arkasındaki bağcıklara kadar her detayı duşunerek kusursuz bir iş ortaya cıkarmış.
4. Elizabeth R (1971), İskoc Kralicesi Mary (2018) İngiliz Kralicesi I. Elizabeth ’in hayatını anlatan bircok film bulunuyor. Ancak başrolunde Glenda Jackson ’ın yer aldığı 1971 yılındaki film ve Margot Robbie ’nin başrolde olduğu 2018 yapımındaki film kostum konusunda ozel bir ilgiyi hak ediyor. Her iki filmde de tasarımcılar, orijinal kıyafeti kusursuz bir şekilde yeniden uyarlamayı başardılar.
5. Kralın Konuşması (2010) Kralın Konuşması filminin kostum tasarımcıları, sınırlı butce nedeniyle kral icin gercek bir uniforma yapamadılar. Bunun yerine London ’s Angels Costumes ’den bir uniforma kiraladılar ve bu uniformaya bit pazarından buldukları apoletleri diktiler.
6. Marilyn ve Bobby: Son İlişki (1993) Tarihte bircok aktris Marilyn Monroe ’nun gorunuşunu taklit etti. Benzer şekilde kostum tasarımcıları da onun kıyafetlerini yeniden yapmak icin cok uğraş verdi. Monroe ’nun Başkan Kennedy ’nin doğum gununde giydiği yarı şeffaf elbise, 1993 yapımı Marilyn ve Bobby filminde tekrar uyarlandı. Elbisenin tasarımcısı kıyafet kumaşını daha yoğun hale getirdi ve uzerindeki işlemeleri zenginleştirdi. Yine de bu elbise, tarihi kıyafetlerin yeniden yorumlanmasının guzel bir orneği.
7. Diana (2013) Prenses Diana ’nın gercek hayattaki tasarımcısı Jacques Azagury, Diana ’yı konu alan yapımlarda prensesin bircok kıyafetini yeniden dikti. Azagury, bu filmlerdeki kostumleri hazırlarken Prenses Diana icin yaptığı tasarımlardan kalan kumaşları kullanıyordu. Gecmişte de Prenses Diana ’nın kıyafetlerini kendisi tasarladığı icin filmlerdeki kostumler orijinal kıyafetlerin neredeyse aynısı.
8. The Crown (2016) Netflix ’in en iddialı yapımlarından The Crown ’un kostum tasarımcıları, İngiliz kraliyet ailesinin tum uyelerinin kıyafetlerini buyuk bir dikkatle analiz ediliyor. Orneğin Kralice II. Elizabeth ’in bir devlet resepsiyonunda giydiği mavi elbisenin neredeyse aynısı dizide kendini gosteriyor. Bu nedenle dizinin kostum tasarımcıları buyuk bir alkışı hak ediyor.
İlginizi cekebilir:
Kim Kardashian ’dan Kate Middleton ’a: Giysileri Geri Donuşturerek Modaya Yon Veren 12 Kişi
Kaynak: 1