Teoman Alpay Biyografisi Teoman Alpay, "Samanyolu" adlı bu şarkının soz yazarı ve “Gokyuzunde Yalnız Gezen Yıldızlar”, “Nasıl Gecti Habersiz O Guzelim Yıllarım” adlı eserlerin bestecisi sanatcımızdır. Teoman Alpay, Mart 1932 tarihinde Canakkale ’de doğmuştur. Annesi Zehra Hanım, babası ise dÂv vekili Ahmet Alpay ’dır. 18 Mart İlkokulu, Canakkale Ortaokulu ve Canakkale Lisesi ’nde okudu. Liseyi Balıkesir Lisesi ’nde bitirdi. 1959 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bolumunden mezun oldu.
Teoman Alpay, Ankara ’da Basın Yayın Genel Mudurluğu ’nde memur iken Ankara Radyosu ’nun actığı ud sınavını kazanarak, radyonun saz sanatcıları arasına katıldı ve Ankara Devlet Konservatuarını bitirdi. Kendi dalında aşama kaydederek, Turkiye ’nin en genc yaşta Ankara Radyosu Turk Muziği Yayınları Şefi oldu. Bir ara da Erzurum Radyosu Mudurluğu yapan Turk muziği bestekÂrıdır. Teoman Alpay ’ın seslendirdiği "Nasıl Gecti Habersiz" isimli eseri 1972 yılının şarkısı secilirken, sonraki yıllarda "Gokyuzunde Yalnız Gezen Yıldızlar", “Gurbet icimde bir ok her şey bana yabancı“(Buruk Acı), “Yalnız kalan ruhumun acısı cok derindir”, "Sarmaşık Gulleri" eserleri yine derecelere girmiştir. 1980 yılında Turk muziği alanında son 10 yılın en iyi bestecisi secildi. 1997'de İstanbul FM dinleyicileri tarafından besteci Teoman Alpay ’ın "Kalbimi Kıra Kıra" isimli eseri en beğenilen eser secilmiş ve Ataturk Kultur Merkezi'nde altın plaket odulu almıştır.
1967 yılının Eylul ayında Teoman Alpay ’ın sozlerini yazdığı "Samanyolu" şarkısının bestesini Metin Bukey yaptı. Berkant Akgurgen seslendirdi. "Samanyolu" adlı bu şarkının 45'lik plağı bir milyonun uzerinde rekor satış yaparak Berkant Akgurgen'a platin plak kazandırdı. "Samanyolu", Berkant Akgurgen ile ozdeşleşir ve gunumuzde bile hala populerliğini koruyan bir parca olur.
Teoman Alpay ’ın eserleri yurt dışında ozellikle Fransa, Belcika, Hollanda ve Almanya ’da calınmaktadır.
Teoman Alpay, 1970 ’den sonra Canakkale ’ye yerleşti ve DSİ idaresinden emekli oldu. Canakkale Belediye Meclisi ’nin 9 Haziran 1992 tarih ve 567 sayılı kararıyla Esenler Mahallesi ’nde bir caddeye Teoman Alpay ’ın ismi verilmiştir.
Teoman Alpay, Ruhsar Alpay'la evli idi. Cuneyt ve Kurşat adlarında iki oğlu vardı.
Omrunun son gunlerinde diyabet hastalığından kaynaklanan damar tıkanıklığına bağlı kangren nedeniyle, 22 gun Canakkale S.S.K. Hastanesi ’nde tedavi altına alındı ve sağ bacağı kesildi.
Teoman Alpay, 13 Şubat 2005 tarihinde Canakkale ’de 73 yaşında olmuştur. Vasiyeti uzerine Canakkale'deki mezarının başında klarnetle "Olurum Turkiye'm" isimli parca calınmıştır.
Bestelediği şarkılar:
Şarkının adı ---------------------------------------- (Gufte sahibi) ----------------(Makamı) - Ah bu sevd beni mahvetti perîşÃ‚n oldum (Hikmet Munir Ebcioğlu) (Kurdîlî HicazkÂr)
- Bağından her guzel bir gul secerdi (GONUL) (Faruk Nafiz Camlıbel) (HuzzÂm)
- Bahar geldi gul acıldı rûhuma neş'e sacıldı (ADA'LI KIZ) (Teoman Alpay) (NihÂvend)
- Bende mÂzîden kalan zamanla hatırlanan (Hikmet Munir Ebcioğlu) (Acem-Kurdî

- Benim guzel beyaz gulum (Teoman Alpay) (Muhayyer Kurdî

- Boyle mi esecekti son gunumde bu ruzgÂr (Teoman Alpay) (HuzzÂm)
- Cok bekledim akşam seni yollarda vefÂsız (Mustafa NÂfiz Irmak) (HuzzÂm)
- Darıldım artık sana ... (Mechul) (NihÂvend)
- Dun Goztepe'nin neş'eli bir Âlemi vardı (Huseyin Mayadağ) (NihÂvend)
- Elved İstanbul'um (Mechul) (NihÂvend)
- En sonunda sen benimsin (KACAMAZSIN) (Teoman Alpay) (Acem-Kurdî

- EndÂmına rÂm oldu gonul duştu belÂya (Mahmut Nedim Guntel) (Şevk-EfzÂ)
- Farkı yok bir Cennet-ÂbÂd'ın bugun vîrÂneden (Faruk Nafiz Camlıbel) (SegÂh)
- Gittin gideli rûhuma hep gozyaşı doldu (Mechul) (Uşşak)
- Gokyuzunde bulut gonlumde bulut (Şahin Candır) (NihÂvend)
- Gokyuzunde yalnız gezen yıldızlar (Hikmet Munir Ebcioğlu) (NihÂvend)
- Gozlerinden gonlume ılık bir bahar indi (Esen Ozbek) (Sûz-NÂk)
- Gurbet icimde bir ok her şey bana yabancı (BURUK ACI) (Turkan Şoray) (SegÂh)
- Gun gelir gidersen cok şey istemem (Ahmet Selcuk İlkan) (NihÂvend)
- Hani bir gun gelecektin yine beni sevecektin (YALANCISIN) (Mechul) (NihÂvend)
- LÂleler her yıl acar bak mest-i nÂz hep uykuda (Mahmut Nedim Guntel) (Bûselik)
- MÂzide kaldı buyuk aşkımız (Teoman Alpay) (Muhayyer Kurdî

- Nasıl gecti habersiz o guzelim yıllarım (Nihat Aşar) (HicÂz)
- Omrumde butun sevgi sona erdi serapla (Halit Uzel) (Rast)
- Sacının tellerine butun omrumu taktım (Esen Ozbek) (HicÂz)
- Sen bezmimizin neş'esi ol gitme bu akşam (Mechul) (HuzzÂm)
- Sonmesin ışıklar yuzun gorunsun (HÂlit Celikoğlu) (Acem-Kurdî

- Surulmez saf cekilmez cef (KADIN) (Melih Ozer) (HuzzÂm)
- Tez gecse de her sevgide bin hÂtıra vardır (Necdet Atılgan) (Kurdîlî HicazkÂr)
- Yalnız kalan rûhumun acısı cok derindir (SARMAŞIK GULLERİ) (Teoman Alpay) (Muhayyer Kurdî

- HayÂlle yaşarken gercek dunyÂda zamanı icmişiz haberimiz yok (HÂlit Celikoğlu) (HicÂz)
- Mevsimler karıştı iklim değişti sonu bilinmeyen bir seferdeyiz (SÂdık Atay) (NihÂvend)
- Sevmekten kim usanır tadına doyum olmaz (Hikmet Munir Ebcioğlu) (Rast)