Suleyman Ateş Biyografisi 12. Diyanet İşleri Başkanı Suleyman Ateş, 31 Ocak 1933 tarihinde Elazığ ilinin Merkez ilcesine bağlı bir koy olan Tadım koyunde doğmuştur. Babası İbrahim Ağa, annesi Behiye Hanım'dır. Koy hocası ile okumaya başladı. 10 yaşında hıfzını tamamladıktan sonra, mahallî hocalardan din bilgileri ve Arapca tahsil etti. 1951 yılında Erzurum'a gitti. Erzurum'da İlkokul sınavına girip İlkokul diploması aldı ve aynı yıl Elazığ'da acılan İmam Hatip Okulu'na kaydoldu. 1960 yılında imam hatip okulunu ve aynı yılın Eylul doneminde de Elazığ Lisesi'ni bitirip Ankara Universitesi İlahiyat Fakultesi'ne girdi.
1964 yılında Ankara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nden mezun oldu. Universite oğrenciliği sırasında Ankara İkişerefeli ve İbadullah camilerinde 4 yıl imam ve hatiplik yaptı. Bir yıl oğretmenliğin ardından 7 Temmuz 1965 tarihinde, Ankara Universitesi İlÂhiyat Fakultesi Tefsîr Kursusu ’ne asistan oldu. Aynı universitede 1968 yılında Tefsîr dalında doktorasını yaptı. 27 Nisan 1979 tarihinde Almanya'ya gonderildi 6 ay Bochum Ruhr Universitesi'nde sahasında araştırmalar yaptı. 1969- 1971 yıllarında, yedek subay olarak askerlik gorevini yerine getirdi. Polatlı Topcu Okulu'nda yedek subaylık eğitimi gordukten sonra, Adana'nın Osmaniye kazasındaki 232'inci Topcu Taburu'nda askerlik gorevini tamamladı. 1 Nisan 1971 tarihinde tekrar İlahiyat Fakultesine donen Ateş,Devlet Lisan Okulu ’nun İngilizce bolumunu de bitirdi.
Şubat 1973 ayında başlamak uzere 9 ay Irak ve Mısır ’da meslekî tetkiklerde bulundu. 24 Kasım 1973 tarihinde Docent oldu. 27 Nisan 1979 tarihinde Almanya'ya gonderildi 6 ay Bochum Ruhr Universitesi'nde sahasında araştırmalar yaptı. Suleyman Ateş, davet uzerine gittiği Suudi Arabistan İmam Muhammed Universitesi ’nde Usuluddin Fakultesi'nde Tefsir dersleri okutmaya başladı. izni uzatılmayınca 18 Kasım 1982'de Ankara'ya dondu. Daha sonra İlahiyat Fakultesi Dekan Vekilliği gorevinde bulundu. Ertesi oğretim yılında yeniden İmam Muhammed Universitesi'ne gecen Ateş 1987'ye kadar bu gorevini surdurdu. 1987-88 oğretim yılında Cezayir'de Emir Abdulkadir Universitesi'nde tefsir ve tasavvuf derslerinin oğretmenliğini yaptı.
Samsun, Ondokuz Mayıs Universitesi İlahiyat Fakultesi Temel İslami İlimler Bolum Başkanlığı ve 1995 yılında İstanbul Universitesi İlahiyat Fakultesi'nde Temel İslÂmî İlimler Bolum Başkanlığı yaptı. 1996 yılının ikinci yarısında Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nde de Oğretim Uyeliği yaptı.
16 Nisan 1976 tarihinde Diyanet İşleri Başkanı olarak atandı. Bu gorevi 7 Şubat 1978 tarihine kadar yerine getirdi. Başkanlıktan ayrılınca tekrar Fakultedeki gorevine dondu. 1979 yılında profesor oldu.
1999 yılında emekliye ayrıldı.
Suleyman Ateş, 1951 yılında Erzurum'a gitti. 1952 yılında Erzurum'da evlendi.
99 esere ve 1000 ’den fazla koşe yazısına imza atmış bulunan Suleyman Ateş ’ "Kur'Ân-ı Kerîm ve Yuce MeÂli" ile "Yuce Kur'Ân'ın Cağdaş Tefsîri" isimli 12 ciltten oluşan eseridir.
Suleyman Ateş, İslÂm tarihinde ilk olma niteliği taşıyan 30 ciltlik "Kur'Ân Ansiklopedisi"nin son cildini 2003 tarihinde yayınlamıştır. Bu eserinde, Kur'Ân icerisindeki butun konuları kronolojik olarak ele almaktadır.