Suat Yalaz Biyografisi Turk cizgiroman tarihinin en uzun soluklu calışmalarından birisi olan ve defalarca beyaz perdeye aktarılma fırsatı bulan Karaoğlan ’ın yaratıcısı Turk senarist, yazar ve cizer. Karaoğlan ’ın dışında en beğenilen calışması, sinemaya da aktarılmış olan Son Osmanlı; Yandım Ali ’dir.
Suat Yalaz 1932 yılında, Cicekdağ, Kırşehir ’de dunyaya geldi. Devlet memuru olan ailesinin işi nedeniyle cocukluğu boyunca farklı şehirlerde yaşayan ve eğitim goren Yalaz, ilk karikaturunu, henuz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayınlattı. Universite eğitimi icin İstanbul ’a yerleşen Yalaz, İstanbul Devlet Guzel Sanatlar Akademisi Resim Bolumu ’nden başarıyla mezun oldu. 1954 yılında, Vatan gazetesinin genc cizerlere calışma imkanı tanıması sayesinde Bedri Koraman, Cetin Ozkırım gibi onemli cizerlerle tanışan Yalaz, yeteneği ile donemin onemli ustalarını etkilemeyi başardı.
Yalaz ’ın en onemli eseri olarak gorulen Karaoğlan ’ın temelleri, cizerin 1959 yılında, Akşam gazetesinde Aptullah Ziya Kozanoğlu ’nun hikayelerini resmetmesi ile atıldı. Kozanoğlu ’nun yazdığı senaryolara uygun cizimler yapmak uzere işe alınan fakat zamanla seriye katkısı sadece cizimlerle bazında da bulunmaya başlayan Yalaz, Kozanoğlu ’nun Akşam gazetesinden ayrılması uzerine, 1960 yılında Karaoğlan serisini cizmeye başladı.
Karaoğlan ’ın okuyuculardan buyuk ilgi gormesi uzerine, kendi adını taşıyan Karaoğlan dergisini piyasaya cıkartan Yalaz, Salıncak, Korku gibi farklı dergilerle beraber yayıncılık sektorune de adım attı.
Gencliğinden itibaren sinema ile ilgilenen Yalaz, Karaoğlan ’ın gosterdiği buyuk başarı sayesinde bu hayalini gercekleştirme imkanına kavuştu. İlk Karaoğlan filmi olan Altay ’dan Gelen Yiğit, 1965 tarihini taşıyordu. Filmin buyuk ilgi gormesi, Karaoğlan filmlerinin seri halinde cekilmesine imkan sağladı; bu arada Suat Yalaz ’da kendi film şirketini kurmuştu. Karaoğlan rolu, sinemanın unlu jonleri yerine, role uygun olması sayesinde pek tanınmamış bir oyuncu olan Kartal Tibet ’e verildi, bu rol sayesinde Tibet, Turk sinemasının en onemli oyuncularından birisi olma yonunde onemli adımlar attı.
Suat Yalaz, Alman, Fransız ve Turk ortak yapımı olan Yuzbaşı Kartal adlı polisiye filmin cekilmesi sırasında cıkan buyuk zorluklardan dolayı sinema sektorunden cekildi ve Fransa ’ya yerleşti. Fransa ’da Karaoğlan cizgiromanlarını o ulkenin dilinde yayınlamaya başlayan Yalaz, bir yandan da Turkiye ’deki gazete ve dergilerle bağlantısını kesmeyerek yeni calışmalarını da Turkiye ’de yayınlatma imkanı buldu.
2002 yılında Yılın Karikaturcusu odulunu kazanan Yalaz, İslam Tarihi ve Son Osmanlı adlarını taşıyan ve eski gazete bantlarında başlayan koklu eserlerinin ciltlerini hazırlamak icin calışmalara başladı. Karaoğlan, 2000 ’li yıllarda kısa omurlu bir T.V. dizisi olarak yayınlanırken, Son Osmanlı Yandım Ali, yonetmen Mustafa Şevki Doğan tarafından, Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Dere ’nin başrollerinde oynadıkları bir filmle sinemaya aktarıldı.
2007 yılında Karaoğlan'dan sonraki en onemli eserlerinden biri olan "Son Osmanlı:Yandım Ali", Turk sineması icin yuksek denebilecek bir butce ile sinemaya uyarlanmış, başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Dere'nin oynadığı film ortalamanın uzerinde ilgi gormuştur.
2006 yılında PTT Genel Mudurluğu, KARAOĞLAN'dan 4 dizilik pul koleksiyonu yaptı. Suat YALAZ, boylece, Cumhuriyet tarihimizde buyuk sanatcı Cemal Nadir Guler'in Amcabey'i, Turhan Selcuk'un Abdulcambaz'ından sonra yarattığı cizgi kahramanı pul ustune taşınarak Devlet tarafından onurlandırılan 3'uncu sanatcımız oldu.
Evlilikleri : Suat Yalaz, kendisi gibi Akademi'li olan bir Necla hanımla evli, Olcayto (vefat etti)ve Kaan adlı iki oğul babasıdır.