Suphi Kaner Biyografisi Suphi Kaner, Yeşilcam'ın en sevilen komedyenlerindendi. Suphi Kaner, 19 Ocak 1933 tarihinde İstanbul ’da Cerrahpaşa'da, alt katı marangozhane olan ahşap bir kira evinde ailesinin tek cocuğu olarak doğmuştur. Babası Telgraf hat bakıcısı Omer Efendi ve annesi ev hanımı Nazime hanımdır. Babası 1956 yılında oldu. Gecimlerini sağlamak icin annesi camaşırcılık yapmaya başladı. Suphi Kaner, bir yandan okuluna devam ederken, bir yandan da evin gecimine katkıda bulunmak icin ilk olarak karamela satıcılığı, sonra okul tatillerinde ayakkabı tamirciliği ve ayakkabı boyacılığı, elektrikcilik ve marangozluk gibi işlerde calıştı. Şehzadebaşı'nda yer alan Ferah ve Turan sinemalarında fıstık ve gazoz sattı.

Suphi Kaner, sinema salonlarındaki bu işlerinden dolayı sinemacıl1946 yılında Eyup Halkevi'nde ilk tiyatro sahnesine cıktı. "Sut Kardeşler" ve "Mozambik" adlı kısa oyunlarda oynadı. Kendine guveni gelen Suphi Kaner, yeşilcam'a giderek oncelikle kamera arkasında ucret almadan calışmaya başladı. Film yazıhanelerinde senaryoları inceledi film ekipman ve cihazlarını oğrendi. Kısa bir sure sonra Fikret Hakan ve Ozturk Serengil ile tanışarak sinema dunyasında cevre edinmeye başladı Suphi Kaner, Fikret Hakan'la birlikte "Sahne 8" adlı bir tiyatro grubu kurdu, tiyatro turnelerine cıktılar. Suphi Kaner başrollerde oynamaya başladı. «Benzincinin Aşkı»nda başrolu oynayınca yıldızı parladı. «Uskudar İskelesi», «Gol Kralı», «Cocuk Hırsızı»nda da başrn bir komedyen olmuştur.
Suphi Kaner, uc yıl sozlu, uc yıl nişanlı durduğu Ender hanım ile 1959 yılında evlendi. 9 Eylul 1961 tarihinde Aşkın (kız), Taşkın (erkek) ikiz cocukları dunyaya geldi.
Alkolle sorunu olduğu icin setlerde de 'sorunlar' yaşamaya, film şirketleriyle arasında anlaşmazlıklar cıkmaya başladı. Anlaşması olduğu halde filmi yarım bırakır ve cekimlere gitmez. Bunun uzerine Nevzat Pesen, işi aksattığı ve şirketi zarara uğrattığı icin Suphi Kaner'i, Produktorler Cemiyeti'ne şikÂyet eder. Produktorler Cemiyeti de 1963'un Haziran ayında bir bildiri yayınlayarak tum film şirketlerine gonderir ve Suphi Kaner'e "iş verilmemesini rica eder. Bu boykottan sonra sinemamızın onemli ve yetenekli aktoru Suphi Kaner en verimli gunlerinde, işsiz kalmıştır. Kırgın ve kuskundur. Aslında Suphi Kaner kendisine onerilen role icerlemiştir. Hep gulduren ve huzunlendiren sempatik aktor, “kotu” adam rolunde seyircilerinin karşısına cıkmak istemez.
Suphi Kaner, 25 Ağustos 1963 tarihinde istanbul ’da 30 yaşında iken bir bunalıma girip hap icerek intihar etmiştir.
Ses dergisinde 31 Ağustos 1963 tarihinde Suphi Kaner ’in intiharı hakkında şoyle yazıyordu: Suphi Kaner, olumunden bir hafta once Ses dergisinin burosuna gelmiş ve produktorlerden dert yanmıştı... İşte o gun: İri gozleri gozlerime baktığı zaman icim burkuldu, icki icmemişti. Ayağında mavi pantolon, uzerinde ucuz bir gomlek, dergimizin idarehanesine gelmişti:
«Ben Şile'de kendi kendime konuşuyormuşum, deliymişim. Tabii, kendi kendime konuşurum. Diyojen gibi, dunyada konuşacak adam bulamadım da, ondan!» diyordu. «Yeşilcam'a geldiğim gun 15 liram vardı, işte şimdi 10 liram var. Ama, ben o film produktorleri icin hayatımı, canımı, kanımı verdim. Onlar benim iş hurriyetimi tahdit etmek cesaretini nereden buluyor? Bari, fırınlara da o 'tamim'i yollasınlar da bana ekmek vermesinler! Bu, insan haklarına aykırıdır, insan haklarını ciğnemektir. Fakat onlara gore ben 'insan' değilim ki. 20 lira haftalıkla sinema kapılarında bilet toplardım, beni 'Her gun en az otuz muşteriyi biletsiz iceri sokacaksın. Yoksa haftalık alamazsın' diye tehdit ederlerdi. Produktorler Cemiyeti beni halktan ayırmak istiyor. Otuz milyon seyircinin tebessumlerini calmaya kimsenin hakkı yok! Beni, oldurmek istiyorlar, ama ben bile kendimi olduremiyorum. İki defa intihara teşebbus ettim, olmedim. Komedyen Naşit'i oldurenlerin oğulları, beni de oldurmek istiyor...» Sozunun burasında gozlerinden yaşlar boşandı, ağlıyordu. Bizim de gozlerimiz yaşlandı. Teselli ettik. Telefon caldı. İki gundelik gazete daha onunla konuşmak istiyordu.
Kahvecimize limonata ısmarladık, «Buzlu olsun, ama cok soğuk olsun, icim yanıyor» dedi. İki bardak limonata icti. Bafra sigarası yaktı, ikram etti bize de, «İfademi, savunmamı almadan beni mahkum ediyorlar, itibarımı kaybettim, tazminat isteyeceğim. Turkiye'deki butun kameraları sırtımda taşıdım, 18 yılda bu hale geldim. Bir hamalı aktor diye karşılarında gormek ağır geliyor. Aktorun cemiyeti, sendikası yok. İki cocuğuma dua etsinler, şimdi daha temkinli, daha efendice mucadele edeceğim. Bu hareketim butun produktorler icin değildir. Boykot kararını kabul etmeyen produktorlere sadece teşekkur ederim. İckiyi aleyhimde silah olarak kullanıyorlar. Bu olayların icki ile ilgisi yok. Beni 'rontgenci' roluyle seyircilerimin karşısına cıkarmak istediler. Onu farkedince terkettim. Beni seven seyircilerimin hanımlarına, ben kotu gozle asla bakamam. Rol bile olsa bakamam.»
Veda etti, cıktı, iki gun sonra olum haberini aldık. Bu arada, Produktorler Cemiyeti Başkanı, «Cağırdık, affedecektik. Pazartesi gelsin, konuşalım; zaten gecici boykottu diyecektik» diyordu. Halbuki, pazartesi sabahı gazeteler Suphi'nin intihar ettiğini yazıyordu...
Filmleri ve Dizileri :
Yonetmen :
1964 - Mapushane Ceşmesi (Sinema Filmi)
1961 - Yedi Gunluk Aşk (Sinema Filmi)
1961 - Duvaksız Gelin (Sinema Filmi)
1960 - Uskudar İskelesi (Sinema Filmi)
1959 - Allah Buyuktur (Sinema Filmi)

Senaryo :
1960 - Fedakar Arkadaş (Sinema Filmi)

Yapımcı :

Oyuncu :
1964 - Tığ Gibi Delikanlı (Pencere Cemil) (Sinema Filmi)
1964 - Mapushane Ceşmesi (Sinema Filmi)
1964 - Bucur (Sinema Filmi)
1964 - Ayvaz Kasap (Sinema Filmi)
1963 - Uc Capkın Gelin (Sinema Filmi)
1963 - Capkın Hırsız (Sinema Filmi)
1963 - Zoraki Milyoner (Konuk Oyuncu) (Sinema Filmi)
1963 - Suleymaniyeli Ali (Sinema Filmi)
1963 - Sabah Olmasın (Sinema Filmi)
1963 - Perişan (Sinema Filmi)
1963 - Leyla İle Mecnun Gibi (Suphi) (Sinema Filmi)
1963 - Erkek Fatma Evleniyor (Cengiz) (Sinema Filmi)
1963 - Bulunmaz Uşak (Zafer Kelebekzade) (Sinema Filmi)
1963 - Bir Milyonluk Macera (Sinema Filmi)
1963 - Bahriyeli Ahmet (HAMZA) (Sinema Filmi)
1963 - Azrailin Habercisi (İzzet) (Sinema Filmi)
1963 - Aman Kimse Duymasın (Sinema Filmi)
1963 - Ali Derler Adıma (Sinema Filmi)
1962 - Şoforun Karısı (Sinema Filmi)
1962 - Şeyh Ahmed'in Torunu (Sinema Filmi)
1962 - Şarkıcı Kız (Sinema Filmi)
1962 - Şaka Yapma (Sinema Filmi)
1962 - Copcatan (Sinema Filmi)
1962 - Zorlu Damat (Mıstık) (Sinema Filmi)
1962 - Sevimli Serseri (Sinema Filmi)
1962 - Neşemizi Bulalım (Sinema Filmi)
1962 - Meteliksiz Aşıklar (Sinema Filmi)
1962 - Kırmızı Karanfiller (Suphi) (Sinema Filmi)
1962 - Kucuk Hanımın Şoforu (Mehmet) (Sinema Filmi)
1962 - Gumuş Gerdanlık (Ali) (Sinema Filmi)
1962 - Gonul Ferman Dinlemez (Sinema Filmi)
1962 - Gol Kralı Cafer (Cafer/Melih) (Sinema Filmi)
1962 - Ekmek Parası (Cafer) (Sinema Filmi)
1962 - Dilberler Yuvası (Sinema Filmi)
1962 - Cafer Cocuk Hırsızı (Cafer) (Sinema Filmi)
1962 - Bir Cicek Uc Bocek (Uşak Suphi) (Sinema Filmi)
1962 - Bir Milyonluk Macera (Sinema Filmi)
1962 - Bir Haydut Sevdim (Sinema Filmi)
1962 - Bir Gecelik Gelin (Sinema Filmi)
1962 - Bir Aşk Gunahı (Sinema Filmi)
1962 - Aşk Merdiveni (Sinema Filmi)
1962 - Aşk Bekliyor (Sinema Filmi)
1962 - Ayşecik Ateş Parcası (Sinema Filmi)
1962 - Atı Alan Uskudar'ı Gecti (Sinema Filmi)
1962 - Aramıza Kan Girdi (Suphi) (Sinema Filmi)
1962 - Acı Ve Tatlı (Sinema Filmi)
1961 - İstanbul'da Aşk Başkadır (Sinema Filmi)
1961 - İki Yetime (Murat) (Sinema Filmi)
1961 - Umitsiz Kapı (Sinema Filmi)
1961 - Umitsiz Bekleyiş (Bahcıvan) (Sinema Filmi)
1961 - Yavru Kuş (Sinema Filmi)
1961 - Yasak Aşk (Bekci Tahir) (Sinema Filmi)
1961 - Vatan Fedaileri (Sinema Filmi)
1961 - Tatlı Gunah (İşportacı Cafer) (Sinema Filmi)
1961 - Otobus Yolcuları (Veli) (Sinema Filmi)
1961 - Mahalle Arkadaşları (Suphi) (Sinema Filmi)
1961 - Kara Dut (Sinema Filmi)
1961 - Kahraman Ucler (Sinema Filmi)
1961 - Kabadayılar Kralı (Sinema Filmi)
1961 - Hancı (Sinema Filmi)
1961 - Guneş Doğmasın (Cemil) (Sinema Filmi)
1961 - Doğmadan Olenler (Sinema Filmi)
1961 - Cambaz Kızın Aşkı (Ali) (Sinema Filmi)
1961 - Bitmeyen Mucadele (Garip) (Sinema Filmi)
1961 - Bir Yaz Yağmuru (Fahri) (Sinema Filmi)
1961 - Aşk Ve Yumruk (Suphi) (Sinema Filmi)
1961 - Ayrı Dunya (Sinema Filmi)
1961 - Avare Mustafa (Cingene Murat ) (Sinema Filmi)
1961 - Altın Hırsı (Sinema Filmi)
1961 - Afacan (Sinema Filmi)
1961 - Acar Kardeşler (Sinema Filmi)
1961 - Acar Kardeşler (Sinema Filmi)
1960 - İlk Aşk (Sinema Filmi)
1960 - Uskudar İskelesi (Tarık Atlamaz) (Sinema Filmi)
1960 - Olumlu Dunya (Sinema Filmi)
1960 - Olum Perdesi (Sinema Filmi)
1960 - Yanık Omer (Sinema Filmi)
1960 - Sığıntı (Sinema Filmi)
1960 - Namus Uğruna (Rauf) (Sinema Filmi)
1960 - Mahallenin Sevgilisi (Abduş) (Sinema Filmi)
1960 - Guzeller Resmi Gecidi (Rauf Alazan Seslendirmesi) (Sinema Filmi)
1960 - Gecelerin Otesi (Sezai) (Sinema Filmi)
1960 - Gece Kuşu (Apti) (Sinema Filmi)
1960 - Fedakar Onbaşı (Sinema Filmi)
1960 - Fedakar Arkadaş (Sinema Filmi)
1960 - Dolandırıcılar Şahı (Sinema Filmi)
1960 - Cici Katibem (Cemil) (Sinema Filmi)
1960 - Ben Masumum (Sinema Filmi)
1960 - Aslan Yavrusu (Mıstık) (Sinema Filmi)
1959 - Sevdalı Gelin (Sinema Filmi)
1959 - Benzincinin Aşkı (Benzinci) (Sinema Filmi)
1959 - Aşk Ruyası (Sinema Filmi)
1958 - Sevmek Gunah Mı (Sinema Filmi)
1958 - Meyhanecinin Kızı / Mapushane ... (Suphi) (Sinema Filmi)
1958 - Mahkumun Ahı (Sinema Filmi)
1958 - Esrarlı Kadın / Gunah Bende (Sinema Filmi)
1958 - Asi Evlat (Sinema Filmi)
1957 - Namus Kurbanı (Camur) (Sinema Filmi)
1957 - Korsan (Demirci) (Sinema Filmi)
1957 - Kara Yazı (Sinema Filmi)
1952 - Kahpenin Kızı (Sinema Filmi)

Eser :

Yonetmen Ekibi :
1957 - Kahpe Kurşun (Reji Ekibi) (Sinema Filmi)