Suleyman Şah Biyografisi Osmanlı Devleti ’nin kurucusu Osman Gazi ’nin dedesidir. Suleyman Şah, tam adı Suleyman Şah Kaya Alpoğlu ’dur. Ertuğrul Gazi oğludur. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi'nin (Osman Bey)dedesidir. Soyu Oğuzların Kayı boyundan gelmektedir.

Moğol hukumdarı Cengiz Han ’ın Orta Asya ’daki istilÂsı uzerine, Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyu 13. yuzyılda Turkistan ’dan batıya doğru goc etmeye karar vermiştir. Turkistan'dan 50.000 hane ile Kuzey Kafkasya uzerinden Doğu Anadolu'ya gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşti. Aynı boya mensup bazı aşiretler de Diyarbakır, Mardin ve Urfa'ya yerleştiler. Suleyman Şah, aşiretiyle beraber 25 Şubat 1221 tarihinde Ahlat ’tan kalkarak Erzincan taraflarına doğru yola cıktı. Amasya ’da birkac gun kalarak bu bolgede bulunan Gurculer ve diğer kavimlerle savaştı. Fakat bu ulkede buyuk bir mera bulamadı.
O sıralarda Halep ’te bulunan Eyyubî Devleti şubelerinden bir hukumdar, Haclılarla carpışmak uzere Suleyman Şah ’ı Halep ’e davet etti. Suleyman Şah, butun ağırlıklarıyla ve oymaklarıyla beraber Amasya ’dan yolrından ilerliyordu. Nihayet onlerine Halep yakınlarında Fırat Nehri cıktı. Bu nehrin gecitlerini bilmiyorlardı. Suleyman Şah atını Fırat Nehrinin akarsularına surdu. Fakat atı bu coşkun suyun akıntısına kapıldı. Suleyman Şah da ayağını uzengiden kurtaramadı. Sular atı ve Suleyman Şah ’ı alıp gitti. Birkac defa atıyla batıp cıktıysa da onu kurtaramadılar.
Suleyman Şah, 1227 yılında 60 yaşında Fırat nehrini gecerken boğularak oldu.
Olumunden sonra beraberindeki iki adamı ile Caber Kalesi'nin eteklerindeki bir kumbete 10 Kasım 1227 tarihinde gomulmuştur. O zamanlar bu mezara “Turk Mezarı” adını verdiler.
Mezarın bulunduğu bolge, I. Dunya Savaşı sonrasında Suriye Osmanlı Devletinden ayrılınca, Fransız Suriye Mandası sınırları icerisinde kalmıştır. Ancak Ankara Anlaşması ve Lozan Antlaşması'na gore mezarın bulunduğu yer Turkiye'nin toprağı sayılmıştır. 1973 yılına kadar Caber Kalesi'nde Suleyman Şah'ın mezarının yanında bulunan turbesinde Turk askeri nobet tutmaktaydı.
Ancak 1973 yılında bolgede yapılan Tabka Barajı'nın inşası ile bolgenin sular altında kalması ihtimaline karşı, Suriye ile yapılan bir anlaşma uyarınca daha kuzeye, sonraları Fırat uzerinde yapılan Karakozak Koprusu'nun yakınına taşınmış, orada yeni bir turbe inşa edilmiştir ve askerlerimizin beklediği sınırlarımız dışındaki tek toprağımız o tarihten buyana artık bu yeni mekÂnındadır.
Turkiye, Fırat uzerindeki baraj sularının yukselmesi uzerine 2008'den itibaren turbenin bulunduğu alanı yeniden elden gecirdi. Dış duvarların sudan etkilenmemesi icin altlarına fore kazıklar ve gecirimsiz tabakalar kondu, etrafa yeniden beton bir duvar orulup taşlarla kaplandı. İki yeni bayrak direği dikildi ve mezarın etrafının Turkiye'den gonderilen ağaclar ve hazır cim ile yeşil bir alan haline getirilmesine calışıldı.
Suleyman Şah'ın Sungur Tekin, Gundoğdu, Dundar Bey ve Ertuğrul Bey adında dort oğlu vardı. Sungur Tekin ve Gundoğdu, kabileleriyle birlikte eski yurtlarına dondu. Dundar Bey ve Ertuğrul Gazi, 444 cadırlık aile efradıyla beraber yeni bir yurt aramak icin Pasin ovası ile Surmelicukur yoresine gittiler. Bir muddet sonra da Ankara ’ya gelerek Karacadağ ’a yerleştiler. Arkasından Ertuğrul Gazi, Anadolu Selcuklu Sultanı tarafından Soğut ’e Ucbeyi tayin olundu. Onun oğlu Osman Bey de Osmanlı Devletini kurdu.
Suleyman Şah Turbesi'nin yakınındaki Karakozak koyunun IŞİD militanlarının elinde olması sebebi ile AKP hukumeti, 21 Şubat 2015 tarihinde bir gece yarısı operasyonuyla Suleyman Şah turbesini Turkiye sınırına yakın Suriye sınırları icindeki Eşme koyune taşınmıştır.