Soner Arıca Biyografisi Soner Arıca, 1966 doğumlu unlu ses sanatcısı, oyuncu ve eski manken. Mankenlikle başladığı kariyerine pop şarkıcısı olarak devam eden Arıca, bunun yanısıra reklam filmlerinde ve dizilerde oynadı. Şimdiye kadar şarkılarına cektiği 45 kliple, bu alanda bir rekora imza atan Arıca, aynı zamanda unlu sinema oyuncusu Kadir İnanır'ın yeğenidir. Levent İnanır adıyla bilinen Levent Arıca (d. 1962) abisidir.
Soner Arıca, 5 Şubat 1966 ’da yedi kardeşin en kucuğu olarak Ordu ’nun Fatsa ilcesinde dunyaya geldi. İlkokulu Fatsa ’da Sakarya ve Dumlupınar ilkokullarında okuyan Arıca, orta oğrenimini de Fatsa Ortaokulu'nda tamamladı. Lise eğitimi icin geldiği İstanbul ’da Şişli Koleji'ni bitirdi ve Marmara universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi, İktisat bolumunu kazandı. Universite eğitimi sırasında TRT genclik korosunda ilk muzik eğitimini aldı. Daha sonra Engin Cezzar yonetimindeki Tiyatro Eğitim Studyosu ’nda kısa donem calışmalar yapan Arıca, reklam ve oyunculuk teklifleri almaya başladı ve 25 reklam filminde oynadı. 1986 yılında profesyonel olarak mankenliğe başlayan Soner Arıca ’nın podyum macerası 5 yıl surdu. Ayrıca mankenlik yaptığı donemde bir reklam ajansında casting sorumlusu ve produksiyon asistanı olarak calıştı.
1988 yılında muzik alanındaki calışmalarına hız veren Arıca, once Melih Kibar Okulu'nda keyboard ve solfej dersleri aldı. Sonrasındaysa Belkıs Aran ve Timur Selcuk ’tan aldığı şan ve solfej dersleri ile kendini geliştirmeye devam etti. Kariyerine şarkı soyleyerek devam etmek isteyen Soner Arıca, mankenlik kariyerine tamamen son verdi ve 1992 ’de ilk albumu "Bir Umut" ’u cıkardı. Albumdeki butun şarkıların sozleri kendisine ait olan Soner Arıca, muziğini de kendisi yaptığı Sen Turkuler Soyle adlı parcayla tanındı. Yeni album calışmalarına devam eden Arıca, 1994 yılında ise "En Guzel Seruven" adlı albumu cıkardı. Bu albumde 11 parcanın 10'unun sozleri kendisine ait olan Arıca, ozellikle slow parcalarıyla buyuk ilgi gordu. 1995 yılında cıkardığı "Yaşıyorum" adlı albumuyle başarısını pekiştirdi ve 1996 yılında sevilen 4 parcasından oluşan "Yalvarma" adlı maxi single ’ı piyasaya surdu.
Aynı donemde Popsi adlı dergide haftalık yazılar yazan Soner Arıca, 1997 yılında sokak cocuklarına yardım amacıyla yaptığı cıplak fotoğraflarından oluşan takvimle de ilgileri uzerine cekti.
Muzik kariyerine 1997 ’de cıkardığı "Herşey Yolunda", 1998 ’de cıkardığı cover parcalardan oluşan "Sen Mutlu Ol" ve 1999 ’da cıkardığı "Şarkılar Var" isimli albumleriyle devam eden Arıca, boylece kendisine muzik sektorunde kalıcı bir yer edindi. 2000 yılında TRT icin cekilen "Kurşun Kalem" isimli tv dizisinde ilk oyunculuk deneyimini yaşayan sanatcı, 2001 yılında "Kusursuz Aşk" adlı altıncı albumunu cıkardı. 2002 yılında 10 parcadan oluşan Remix albumunu yayınladı ve yine sokak cocukları yararına ikinci bir takvim cıkardı. Ayrıca 2002 yılında Bursa ’da ozel bir tiyatroda "Love Story" adlı bir oyunda başrolde oynadı.
2003 yılında "Aşkla Dolu Best of Soner Arıca" adlı albumunu cıkartan sanatcı, bir de Burclar takvimi hazırladı. 2004 yılında "Hatıram Olsun" albumu cıkardı ve Fransızca oğrenmek icin birkac ay boyunca Fransa ’da yaşadı. 2005 yılında "Benim Adım Aşk" adlı albumunu piyasaya cıkardı ve aynı yıl, uzun zamandır uzerinde calıştığı "Belki ’de Hic Unutmadım" adlı romanını yayımladı.
Soner Arıca, 2006 yılında cıkardığı "Bu Yaz Biz" adlı remix albumu de dahil olmak uzere, şimdiye kadar şarkılarına cektiği 45 kliple de bu alanda bir rekora sahip. Sanatcı 2007 yılında cıkardığı Seni Seviyorum adlı single parcası ile muzik kariyerine devam ediyor.
2008 yılında gercek anlamda ilk profesyonel tiyatro oyunculuğuna Abdullah Şahin Tiyatrosu'nun Cılgın Yenge oyunu ile adım attı. Abdullah Şahin ve Aydan Şener ile başrolleri paylaştığı bu oyunda 2 sezon tiyatro sahnesine cıktı. 2009 yılında Abdullah Şahin Tiyatrosu'nda ikinci oyun Uvey Karım'da bir sezon başrolde oynadı. 2011 yılında Adım Tiyatro'da Kanlı NigÂr'da bir sezon başrolde oynadı. 2012 yılında Adım Tiyatro'da Padişah-ı Osman'da bir sezon başrolde oynadı.
Albumleri :
1992 - Bir Umut
1994 - En Guzel Seruven
1995 - Yaşıyorum
1996 - Yalvarma (Maxi Single)
1997 - Herşey Yolunda
1998 - Sen Mutlu Ol (Maxi Single)
1999 - Şarkılar Var
2001 - Kusursuz Aşk
2002 - Remix
2003 - Aşkla Oldu - Best Of Soner Arıca
2004 - Hatıram Olsun