Sezai Temelli Biyografisi 11 Şubat 2018 tarihinden itibaren Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanıdır. Sezai Temelli, 15 Temmuz 1963 tarihinde İstanbul ’da doğmuştur. Baba adı Mustafa, anne adı Neriman'dır. 1985 yılında İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Maliye Bolumunden mezun oldu. Ardından İstanbul Universitesi İktisat Fakultesinde doktorasını tamamladı ve İstanbul Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesinde araştırma gorevlisi olarak başladığı akademik hayatını oğretim uyesi olarak devam ettirdi.
Sezai Temelli, OES (Oğretim Elemanları Sendikası) ve Eğitim Sen uyesi olarak sendikal mucadelenin de icinde bulundu. Sezai Temelli, oğretim uyesi olarak devam etmekte iken 2016 yılında olağanustu hÂl surecinde 675 Sayılı kanun hukmunde kararname ile universiteden ihrac edildi.
12 Eylul 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği referandumuna “Yetmez ama Evet” diyenler arasında oldu.
Uzun sure Ozgurluk ve Dayanışma Partisi (ODP) ’nde siyaset yapan Sezai Temelli, 2009 yılında Ufuk Uras ile birlikte partiden ayrıldı. 2013 yılında (HDP) Halkların Demokratik Partisi ’nin kurucuları arasında yer aldı.
HDP ’de siyaset hayatına devam etti, HDP ’nin Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı gorevini yapmaya başladı.
7 Haziran 2015 tarihindeki seciminde HDP ’den İstanbul Milletvekili olarak 25 ’inci Donem TBMM Parlamentosunda yer alan Sezai Temelli, 1 Kasım 2015 tarihinde de İstanbul 2 ’inci Bolge 3 ’uncu sıradan milletvekili adayıydı ancak secilemedi.
11 Şubat 2018 tarihinde HDP, 3'uncu Olağan Kongresinde aday olmayan Selahattin Demirtaş'ın yerine eş genel başkan adayı olarak Pervin Buldan ile birlikte eş genel başkan secildi.
İyi duzeyde İngilizce bilen Sezai Temelli, Ayşegul Temelli ile evlidir ve 3 cocuğu vardır.
24 Haziran 2018'de yapılan Turkiye Genel Secimlerinde HDP adayı olarak Van ’dan aday oldu ve secildi.
23 Şubat 2020 tarihinde yapılan HDP 4. Olağan Kongresi'nde Sezai Temelli'nin yerine Mithat Sancar, eş başkan secildi. Sancar, eş başkanlık gorevini Pervin Buldan ile beraber yurutecek.