Selda Bağcan Biyografisi Şarkıcı, besteci ve politik aktivisttir. Selda Bağcan, 1948 yılında Muğla ’nın merkez ilcesi Menteşe ’de doğmuştur. Annesi oğretmen, babası veteriner hekimdir. Daha bir yaşına gelmeden anne babası van ’a tayin oldu. Erkek kardeşi vardır.Oğrencilik yılları Ankara ’da gecti. 10 yaşında gitar calmayı oğrendi.
Ankara Universitesi Fen Fakultesinde Fizik Muhendisliği bolumunden 1971 yılında mezun oldu. Universite son sınıfta iken amatorce muzik yapmaya başladı. Erkan Ozerman sayesinde O yıl yaptığı ilk iki 45 ’lik plağı iyi iş yapınca profesyonel olarak muzik hayatına başladı. O tarihten itibaren yurt ici ve yurt dışında sayısız konserler verdi.
1972 yılında Dış İşleri Bakanlığının gorevlendirmesiyle Bulgaristan'daki ALTIN ORFE (Golden Orfeus) festivalinde Turkiye'yi temsil etti.
İlk defa 1973 yılında batı Avrupa turnesini gercekleştiren Selda Bağcan, 17 adet 45 ’lik plak cıkardı.
1979 ve 1980 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)nin yurt dışı Demokratik kitle orgutu olan HDF (Halkcı - Devrimci Federasyonu) ile dayanışma icindeki SPD (Alman Sosyal Demokrat Parti) nin katkılarıyla Batı Avrupada ceşitli festivallere katıldı.
1980 ve 1987 yılları arasında pasaport verilmeyen sanatcı 1981 ve 1984 yılları arasında şarkılarından dolayı uc kez Metris Askeri Ceza ve Tutukevinde hapse girdi.
1986 yılında Peter Gabriel'in desteklediği The Womad Foundation (Word Of Music And Dance) Festivalinden davet aldığında pasaportu olmadığı icin gidemedi. Fakat festival komitesi Selda Bağcan ’nın bir şarkısına festival plağında yer verdi. Tum dunya radyolarında calınan festival plağındaki turkusunun beğenilmesiyle bircok ulkeden konser davetleri aldı.
1987 yılında Womad Vakfı'nın ısrarlarıyla pasaport alabildi. Ardından o yıl 13 Haziran Rotterdam Sanat Festivali (Poetry), 19 Haziran Womad ve Glastonbury Festivali, 20 Haziran Jubile Gardens (London), 25 Haziran Eurls Court (London), 26 Haziran Capital Radio Festivali konserlerini yaptı. 1988 de dort ay suren Batı Avrupa turnesinden sonra, 1989 ve 1990 ’lı yıllarda Belediyelerin kultur ve sanat hizmetlerinin davetlisi olarak kent festivallerinin yuzbin kişilik seyirci kitlesine hitap etti. Bu konserlerin en buyuk ozelliği biletlerinin ucretsiz ve halka acık olmasıydı.
1990 yılında Hollanda'dan Rasa Organition (Interkultureel Centrum)'un davetlisi olarak Utrech, Nijmegen, Tilburg şehirlerinde ve Yugoslavya'daki Prizren ve Priştine şehirlerinde konserler verdi. Aynı yıl dort kez İsrail'e giden şarkıcı Acco Festivalinde "Khan-el Umdan" adlı Osmanlı kalesinde ve Ehal Hatarbut konser salonunda iki ayrı konser ve iki ayrı televizyon programı yaptı. Ve Danimarka'nın Argus şehrindeki esintiler isimli festivale katıldı.
2000 yılında KOLN ARENA ’da AABF ’nın (Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu) gercekleştirdiği konserde yer aldı. Bu konser aynı anda aynı sahnede 2167 sanatcı olması nedeni ile GUİNESS rekorlar kitabına girdi. 2002 yılında Kudus festivaline katıldı.
1976 yılında seslendirdiği ANADOLU FOLK ROCK tarzındaki turkuleri ihtiva eden Turkulerimiz II adlı LP si Londra merkezli bir yapım firması tarafından Lp ve CD olarak tum dunyada satışa cıktı.
Tarz olarak protest muziği benimseyen Selda Bağcan, kendi bestelediği şarkıları soylemeyi tercih ederken, bin yıllık anonim halk turkulerini cağdaş bir uslupla yorumlamasıyla da tanınıyor. Kendisini Turk insanının acılı sesi olarak nitelendiren sanatcı, halen İstanbul'da ikamet etmekte ve sahibi olduğu MAJOR MUZİK YAPIM şirketinin yoneticiliğini yapmaktadır.
1992 yılında cıkan “Ziller ve İpler” albumundeki “Ziller ve İpler” şarkısının sozleri Aysel Gurel ’e aittir:
Selda Bağcan, 2000 yılında konser vermek uzere Antakya'ya giderken trafik kazası gecirerek ağır yaralandı ve uzun sure tedavi gordu. Bedeninin bircok yerinde kırıklar oluşan Selda Bağcan, uzun sure celik iskelet yardımıyla yurumek zorunda kaldı.
2012 yılında Londra Olimpiyatları kapsamında duzenlenen Meltdown Festivali'nde sahneye cıktı.
1971 yılında “Adaletin Bu Mu Dunya” adlı sinema filminde Onder Somer, Suheyl Eğriboz ile oynarken Selda Bağcan ’ı Jeyan Mahfi Tozum seslendirmiştir.
1972 yılında “Afacan Harika Cocuk” adlı sinema filminde Sadri Alışık, Menderes Utku, Zeynep Aksu, Nubar Terziyan, Murat Soydan, Nedret Guvenc, Hulusi Kentmen, Aliye Rona, Feridun Colgecen, Muruvvet Sim, Kayhan Yıldızoğlu ile beraber rol aldı.
1992 yılında Aytac Arman, Halil Ergun, Levent Ulgen, Şerif Sezer ’in oynadığı “Kurşun Adres Sormaz” sinema filminin muziklerini yapmıştır.
Filmleri :
1972 - Afacan Harika Cocuk (Selda) (Sinema Filmi)
1971 - Adaletin Bu Mu Dunya (Selda) (Sinema Filmi)
Muziklerini yaptığı Film:
1992 - Kurşun Adres Sormaz (Sinema Filmi)
45 ’lik Plakları :
1971 - Katip Arzuhalim Yaz Yare Boyle / Mapusanede Mermerden Direk
1971 - Tatlı Dillim Guler Yuzlum / Mapusanelere Guneş Doğmuyor
1971 - Cemberimde Gul Oya / Toprak Olunca
1971 - Adaletin Bu Mu Dunya / Dane Dane Benleri
1971 - Seher Vakti / Uzun İnce Bir Yoldayım
1972 - Yalan Dunya / Kalenin Dibinde
1972 - Eyvah Gonul Sana Eyvah / Zalim Sevgililer Bu Sozum Size
1973 - Bolemedim Felek İle Kozumu / Bulbul
1973 - Gesi Bağları / Altın Kafes
1974 - Nem Kaldı / Rabbim Neydim Ne Oldum
1974 - Aşkın Bir Ateş / O Gunler
1974 - Anayasso / Bad-ı Sabah
1975 - Dostum Dostum / Yuh Yuh
1975 - Kaldı Kaldı Dunya / İzin İze Benzemiyor
1976 - Goruş Gunu / Şaka Maka
1976 - Almanya Acı Vatan / Kıymayın Efendiler
1976 - Aldırma Gonul Aldırma / Suc Bizim
Albumleri:
1974 - Turkulerimiz 1 (yeniden yayımlanışı: 1995)
1975 - Turkulerimiz 2 (yeniden yayımlanışı: 1996)
1976 - Turkulerimiz 3 (yeniden yayımlanışı: 1998)
1977 - Turkulerimiz 4 (yeniden yayımlanışı: 1999)
1978 - Turkulerimiz 5 (yeniden yayımlanışı: 2001)
1979 - Turkulerimiz 6 (yeniden yayımlanışı: 2006)
1980 - Turkulerimiz 7
1982 - Turkulerimiz 8
1983 - Turkulerimiz 9
1985 - Turkulerimiz 10
1986 - Dost Merhaba
1987 - Yuruyorum Dikenlerin Ustunde
1988 - Ozgurluk ve Demokrasiyi Cizmek
1989 - Felek Beni Adım Adım Kovaladı
1990 - Anadolu Konserleri: Muzikteki 20 Yılım (1 ve 2)
1992 - Ziller ve İpler - Akdeniz Şarkıları 1
1993 - Uğur'lar Olsun
1994 - Kocero (Ahmet Kaya ile birlikte)
1997 - Cifte Ciftetelli - Akdeniz Şarkıları 2
2002 - Ben Geldim
2004 - Denizlerin Dalgasıyım
2009 - Guvercinleri de Vururlar
2011 - Halkım