Birleşmiş Milletler (BM) iyi niyet elcisi secilen Harry Potter ’ın sevimli yıldızı Emma Watson ’ı gectiğimiz eylul ayında o kararlı ve heyecanlı sesiyle konuşurken dinlemiştik. BM iyi niyet elcisi secilmesi vesilesiyle feminizm, kadın hakları, kadın ve erkek eşitliği uzerine buyuk beğeni toplayan bir konuşma gercekleştiren Emma Watson, bu konuda doğru isim gibi gorunuyor.
1. Başarılı oyuncunun feminizm yolculuğu
Emma Watson oldukca genc bir yaşta (cocukken) un ve şohret ile karşılaşan ve bazı donuşumleri de erken yaşamak zorunda kalan, bu durumun bircok artı ve eksisini goren, değerlendirebilen isimlerden biri. Kendisi nasıl feminist olduğunu şu sozlerle anlatıyor:
“14 yaşıma bastığımda basının bazı unsurları tarafından cinsel bir obje olarak gorulmeye başlandım. 15 yaşımda kız arkadaşlarım spor takımlarından ayrılmaya başladı. Cunku kaslı gorunmek istemiyorlardı. 18 olduğumda erkek arkadaşlarım duygularını ifade etmek konusunda cekingenlerdi. Ve artık feminist olmaya karar vermiştim. Bu benim icin cok basit bir karardı. Ama yaptığım araştırmalar bana feminizmin sevilmeyen bir kelime haline geldiğini gosterdi.”
2. Yeni bir projeye ilk adımlar: HeForShe
BM capında, turunun ilk buyuk kampanyası olarak Emma Watson ile tanıdığımız HeForShe; kadın erkek eşitliği hakkında somut adımlar atmayı planlıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hakkında herkesin uzerine duşeni yapması gerektiğine inanan proje farkındalık yaratmayı amaclıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olmak icin mumkun olduğunca cok sayıda erkekten yardım isteyerek bir acık cağrı yapan proje herkesin yardımlarını bekliyor. Emma Watson projeyi BM konuşmasında şu sozlerle tanıtmıştı.
3. Ona, “Neden Kadın Hakları?” diye sorulduğunda
Cinsiyet eşitliği alanında gorev alacak olan Watson; kadın haklarına karşı olan hassas yaklaşımını şoyle ifade ediyor: “Kadın hakları, benim ayrılmaz bir parcam. Bu konu benim icin cok kişisel ve hayatımda yeri buyuk, dolayısıyla daha buyuk bir fırsat duşunemiyorum.”
4. “Feminizm” ve “Erkek Duşmanlığı” arasındaki ince cizgi
Watson, feminizm ve erkek duşmanlığının aynı gorulmesinden oldukca şikÂyetci. Bu iki kavram arasındaki cizginin uzerini ısrarla ciziyor. Feministlerin erkek duşmanı gorunmesinden bir hayli rahatsız olan oyuncu, bu yanlış anlamanın nedenini sorguluyor.
BM Kadın Orgutu ’nun iyi niyet elcisi secilen Watson, feminizm kelimesinin; kadın ustunluğu veya kadın hakları savunuculuğundan ote, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olmasının derdinde olduğunu ifade ediyor.
5. “2014 ’un En Feminist Unlusu”
“Ms. Foundation for Women” adlı sivil toplum kuruluşunun internet sitesinde Cosmopolitan dergisiyle ortaklaşa yapılan oylama sonucunda, Emma Watson bu yılın en feminist unlusu secildi.
En feministler listesinin devamı ise şu şekilde; Orange is the New Black dizisinin yıldızı Laverne Cox, haber sunucusu Rachel Maddow, Beyoncé, Cher, Amy Poehler, Tina Fey, Meryl Streep, Mindy Kaling ve gazeteci Ann Curry.
6. Mayısta Ucan Supurge ’ye bekleniyor
Guzelliğiyle kıskandıran oyuncu, Ucan Supurge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ’nin 18. yılında festivalin onemli konuklarından biri olmaya hazırlanıyor. 8-18 Mayıs tarihleri arasında gercekleştirilecek festival ile ilgili detaylar buradan takip edilebilir.
7. “Bu Harry Potter kızının ne işi var burada?”
Kendisiyle dalga gecebilme ozguvenine sahip olan Watson, BM ’deki konuşmasında; “ ’Bu Harry Potter kızının burada ne işi var? ’ diyor olabilirsiniz. Ben de kendime bu soruyu sordum.” diyerek konuya esprili bir dille yaklaşıyor.
“Bu sorunu umursuyorum ve cozum sunmak istiyorum.” diyen genc yıldız, konu hakkındaki kararlılığını bir kez daha gosteriyor. Harry Potter kızının iyi niyet elciliği ve kadın hakları savunucusu olmakla ne alakası olduğunu siz de sorguluyorsanız Watson ’ın konuşmasını bir an evvel dinlemeniz ısrarla tavsiye edilir.
8. Watson son olarak Davos ’taydı
Feminizm hakları savunuculuğunu bir an olsun unutmayan ve ertelemeyi aklından bile gecirmeyen Emma, en son Davos ’a katıldı. Davos Ekonomik Forumu ’nda kadın hakları uzerine konuşan Watson, “Dunya capında kadınların ve genc kızların eşitsizliğine son verilmelidir” dedi.
9. Kadınlar Gunu ’ne ozel videolu kutlama
Kadının onemine dikkat ceken ve bu konuda savunucu kimliğiyle tanınır hale gelmeye başlayan Watson, Kadınlar Gunu oncesinde de bir video paylaştı.
10. Arınc ’a inat, diren kahkaha!
Emma Watson ’ın unutulmaz tweet ’lerinden biri de Bulent Arınc‘a yonelikti. Arınc ’ın, “Kadın herkesin icerisinde kahkaha atmayacak” sozlerine tepki gosteren aktivist, kahkaha attığı bir fotoğrafını “#direnkahkaha” yazarak paylaştı.