Samih Rıfat Biyografisi Samih Rıfat, (Samih Yalnızgil) 28 Nisan 1875 tarihinde İstanbul ’da doğmuştur. Tam adı Mustafa Samih Rifat'tır. Babası 1848 yılı sonrası Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmış olan Macar Ali Rıfat Bey Turk edebiyat tarihindeki ilk operalardan biri olan "Bulbul"un bestecisidir. Koca Mustafa Paşa Ruştiyesini bitirdikten sonra ozel oğrenim gorerek Farsca, Arapca, Fransızca oğrendi. Samih Rıfat, 1892 yılında Kantar İdaresine memur olarak girdi. İstanbul Şehremaneti Zabıt Katipliği, 1898 yılında Dahiliye Vekaleti Mektubisi Yasama İşleri Kalemi Mumeyyizliği, Mercan İdadisi Edebiyat Oğretmenliği, İttifak adıyla bir gazete cıkardı. Biga ve Karesi Mutasarrıflığı, 1912 yılında Konya Valisi, 1913 -1914 yılında Trabzon Valisi gorevlerini yerine getirdi.
Talat Paşa'nın nazırlığı sırasında Dahiliye musteşarlığına getirildi. Millî Mucadele sırasında Ankara'ya gecti. Maarif VekÂleti musteşarlığına getirildi. Tercume Başkanlığı, Tarih Cemiyeti Uyeliği yaptı. Biga ve Canakkale milletvekili olarak Meclise girdi (1923-1931). II. Donem Biga, III. ve IV. Donem Canakkale Milletvekilliği, III. ve IV. Donem Kutuphane Encumeni Reisliği yapmıştır. Turk Tarih Kurumu ile Turk Dil Kurumu ’nun kurulmasında buyuk hizmetleri oldu. Bircok değerli eseri Turkceye cevirmiş, saygın bir dilbilimci olan Samih Rıfat, şiirler kaleme alıyor, aynı zamanda musiki ile de ilgileniyordu. Cumhuriyet devrinin en değerli şairlerinden biri olan ve kendisine ozgu lirik, felsefi kuvvetli şiirleri olan Samih Rıfat ’ın yurtta milliyet şuurunun uyanmasında, gelişmesinde onemli payı vardır. Turkce ’nin oze ve benliğe yonelmesi konusunda, Ataturk ’un actığı calışmaları, derin bilgisi ve inancı ile, olumune kadar, gittikce artan bir hızla yurutenlerden biri olmuştur.
Şiir ve yazıları Resimli Gazete, Hazine-i Funûn, Maarif, Mekteb, İkdam, Sabah dergi ve gazetelerinde cıktı. Hece olcusuyle şiirler yazmıştır. Servet-i Funûncuların dil ve edebiyat anlayışına karşı idi. Millî Edebiyat akımı icinde yer alır.
Yazdığı Akdeniz Marşı Kurtuluş Savaşı ’nın ozden destanlarından biridir.
Samih Rıfat, Turk Dil Kurumu'nun ilk başkanıdır. Mehmet Akif Ersoy ile birlikte "Divanu Lugati't Turk"'u Turkceye cevirmiştir.
Samih Rıfat 1932 yılında oldukten sonra 4 Kasım 1934 tarihinde kabul edilen soyadı kanunu ile eşi “Yalnızgil” soyadını almıştır.
Samih Rıfat, Evli idi. Şair, oyun yazarı ve romancı Oktay Rıfat'ın babasıdır. Kızı ise eski Adalet Bakanlarından Hasan Safyettin Menemencioğlu ile evlendi.
Samih Rıfat, 4 Aralık 1932 tarihinde Ankara ’da 57 yaşında olmuştur. Kabri Cebeci Mezarlığındadır.
Eserleri :
1927 - Şarkın Masal Anaları
1927 - Halkıyat (İlk iki forması yayınlandı
1934 - SÂmih Rıfat, Hayatı ve Şiirleri
Akdeniz Marşı
Yaslı gittim şen geldim
Ac koynunu ben geldim
Bana bir yudum su ver
Cok uzak yoldan geldim
Yuru ey şanlı gazi
Kılıcı kanlı gazi
Meric seni bekliyor