Devlet istatistiklerine gore Hindistan ’da her 15 dakikada bir kadın tecavuze uğruyor. Sujatro Ghosh, “Bu davalar yıllarca mahkemelerde surerken bir inek katledildiğinde aşırıcı Hindu gruplar gidip zanlıyı dovuyor ve olduruyor” diyor.
Ghosh ’a gore proje Başbakan Narendra Modi ’nin Hindu milliyetcisi Bharatiya Janata Partisi ’nin 2014 ’te başa gelmesinin ardından, guclenen inekleri koruyan yasa dışı orgutleri protesto etmenin bir yontemi.
Ve haklı olarak, Ghosh, ulkesinde yaşanan bu durumlardan oldukca rahatsız olduğunu, Dadri ’de gercekleşen linc olayı ve benzerlerinden endişe duyduğunu dile getiriyor.
Dadri ’deki olay ise 50 yaşındaki tarım işcisi Muhammed Ahlak ’ın, buzdolabında sığır eti bulundurduğu ve ailece sığır eti yedikleri icin linc edilmesi…
Durum gercekten oldukca vahim…
‘Kadınlar ineklerden daha mı değersiz? ’ sorusunu tartışmaya acan, Hindistan ’da kadınların inek maskesi taktığı fotoğraf projesi, 23 yaşındaki fotoğrafcı Sujatro Ghosh tarafından ortaya cıkıyor.
Ghosh, ABD ’nin New York şehrine gercekleştirdiği seyahati sırasında inek maskesini Hindistan ’a getiriyor ve maskeyi takan kadınların fotoğraflarını ‘kadınların her yerde kırılgan ’ olduğunu gosterebilicek şekilde fotoğraflamaya başlıyor…
İlk başta fotoğraflarını cektiği modellerin hepsi ya arkadaşları ya da tanıdığı kişiler olmuş. Yabancılara bu konuda yaklaşmanın ne kadar zor olacağını biz de tahmin ediyoruz…
Projesini instagram hesabında paylaşan Ghosh, ilk hafta olumlu tepkiler aldığını ve hatta takdir bile edildiğini soyluyor.
Bu hareket olumsuz eleştiriler de alıyor. Proje Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda hızla yayılınca hakaret icerikli yorumlar, tehditler bile gelmeye başlıyor.
Ghosh, “Modellerimle birlikte benim Delhi ’deki bir camide katledilmem gerektiğini, etimizin de milliyetcilerin sevmediği bir kadın gazeteci ve bir kadın yazar tarafından yenilmesi gerektiğini ve hatta annemin bedenim uzerinde ağladığını gormek istediklerini yazdılar.” diyor.
Tepkilerden korkmadığını, daha buyuk bir amac icin calıştığını belirten bu cesur fotoğrafcı, dunyanın dort bir yanından projesine dahil olmak isteyenlerin olduğu bilgisini de ekliyor.
Projede emeği gecen arkadaşlara sabır ve başarı diliyoruz. Ve tabii ki asıl dileğimiz, boyle projelere ihtiyacımızın olmadığı bir dunya…
Kaynak; 1