Zihni Derin Biyografisi Zihni Derin Turkiye'de cay tarımının başlamasına, gelişmesine ve yerleşmesine onderlik eden ziraat muhendisidir. Zihni Derin, 1880 senesinde Muğla'da doğdu. Babası, Muğla'nın Kuloğulları ailesinden Mehmet Ali Bey'dir. İlk ve Orta oğrenimini 1897 yılında Muğla İdadisi'nden mezun olarak tamamladı. 1900 yılında Selanik Ziraat Ameliyat Mektebi'nden, 1904 yılında da İstanbul Halkalı Yuksek Ziraat Okulunu bitirdi.
1905 yılında Aydın İli Orman ve Maden Muamelat KÂtipliği goreviyle devlet memurluğuna başladı. Rodos'ta Akdeniz Adaları ili (o zamanki adıyla Cezayir-i Bahr-i Sefid Eyaleti) Orman Mufettiş KÂtibi, Gediz ve Simav ilceleri Orman Mufettiş Vekili olarak gorev yaptıktan sonra, 1907 yılında Orman Mufettişi oldu. 1909 yılından 1912 yılına kadar Selanik Ziraat Mektebi'nde kimya, ziraat sanatları ve jeoloji oğretmenliği yaptı. 1911 yılında Selanik'te Maide Hanım ile evlendi; bu evlilikten uc cocuğu oldu.
Zihni Derin, 1914-1920 yılları arasında, Bursa'da oğretmenlik yaptı ve Bursa Milli Eğitim Mudur Vekilliği gorevinde bulundu.
Zihni Derin, 1920'deki Yunan işgalinden hemen once Bursa'dan ayrılıp, Ankara'ya gecti. 1920 senesinde Milli Mucadele Hukumetinin kurduğu İktisat Bakanlığında ilk İktisat Vekaleti, Ziraat Umum Mudurluğu vazifesine tayin edildi. 1924 yılına kadar bu gorevini surdurdu.
Ankara'da 1921 Nisanında ulkenin ekonomik ve sosyal sorunlarını goruşmek amacıyla bakanlık temsilciliklerinin katıldığı bir komisyonda İktisat Bakanlığı'nın temsilcisi olarak yer aldı. Rus Devrimi'nden sonra Batum sınırının kapatılması ile işsizliğin ve guvenlik sorunlarının arttığı Doğu Karadeniz'de halka yeni iş imkÂnları yaratmak icin inceleme yapmakla gorevlendirildi. Halkalı Yuksek Ziraat Mektebi oğretmenlerinden Ali Rıza Bey'in 1917'de Batum'da yaptığı inceleme sonucu yazdığı raporu okudu. Raporda, cayın Rize dolaylarında yetiştirilmesinin mumkun olduğu, sebepleri ile birlikte ifade edilmişti. Zihni Derin, Ali Rıza beyin raporunu Rize ’deki komisyona okudu, uygulamayı başlatmak uzere bir fidanlık kurulması kararlaştırıldı.
1923 yılında cay ve narenciye fidanlığı kurmak uzere Rize'ye gonderilen Zihni Derin, hazineye ait Garal Tepesi'ndeki 15 dekarlık arazide calışmalarına başladı. 1924'te Batum'u ziyaret ederek Ruslar tarafından kurulmuş olan cay bahcelerini, cay fabrikasını ve Astropikal Bitkiler Araştırma İstasyonu'nu inceledi. Beraberinde getirdiği cay tohumu, ve fidanları, narenciye ve bazı meyve ceşitleri, bambu rizomları fidanlığa dikti. Bolgenin iklim ve bolge yapısının cay yetiştirmeye uygun olduğu goruşune vardı. Batum'dan fidan getirip halka dağıtma girişiminde bulundu ancak yeterli ilgi gormeyen bu ilk girişim başarısız oldu.
Ankara'daki gorevinin başına donen Zihni Derin, bu konu ile ilgili bir yasa teklifi hazırladı ve tasarı, o donemin Rize Mebuslarının desteğiyle 6 Şubat 1924 tarih ve 407 sayıyla kanunlaştı. Kanun, Rize Vilayeti ile Borcka Kazasında; Fındık, Portakal, Limon, Mandalina, Cay Yetiştirilmesi Hakkındaki Kanun adıyla yururluğe girdi.
Cıkartılan kanuna rağmen bolge halkının cay yetiştirme konusunda bilgisizliği nedeniyle calışmalar başarısız olup cay tarımı calışmaları ertelenince Zihni Derin oğretmenlik mesleğine dondu. İstanbul'da ceşitli okullarda oğretmenlik yaptı. 1930'dan itibaren oğretmenliğe Ankara ’da devam etti.
Zihni Derin, 1936 yılında Trakya'da İkinci Umumi Mufettişlik Ziraat Muşavirliğine, 1937 yılında Tarım Bakanlığı Başmuşavirliğine atandı.
1938 yılında Rize ve cevresinde kurulacak Ziraî Teşkilat'ta cay organizatoru unvanı ile cay uretiminin yaygınlaşması icin yoğun olarak calıştı. 1945 yılında yaş haddi nedeniyle emekli olduktan sonra da Tarım Bakanlığı'nda organizator olarak gorev yapmaya devam etti.
1950 yılında yapılan milletvekili secimlerinde Rize'den bağımsız milletvekili adayı oldu; ancak meclise giremedi.
Zihni Derin, 25 Ağustos 1965 tarihinde Ankara ’da 85 yaşında olmuştur.