Gorme engeline rağmen Boğazici Universitesi Eğitim Fakultesi ’ni 4 uzerinden 3.93 not ortalaması ile bitiren başarılı anne Şeyma Sevim Saleh bolum birincisi oldu. Başarılı bir okul hayatına sahip anne, hastalığından oturu yaşadığı problemlere rağmen eğitimini bir donem yarım bıraktı. Tekrar girmiş olduğu sınavla Boğazici Universitesi ’ni kazanan başarılı ve azimli kadın, buradan da bolum birincisi olarak mezun oldu.
İlkokulu bitirdikten sonra 1996 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ’ni kazanan Şeyma Sevim Saleh ’in gorme problemi ortaokul yıllarında baş gostermeye başladı.
Hastaneye gittiğinde kendisine halk dilinde “gece korluğu” adı verilen “retinis pigmentoza” teşhisi kondu.
Hastalığı surec icerisinde ilerlerken Saleh ’in gorme şikayeti daha fazla arttı.
2004-2005 yıllarında yurt dışında, Saraybosna ’da eğitim goren Şeyma Sevim Saleh, eğitimi yarıda bırakıp yurda donmek zorunda kaldı.
Daha sonra renkleri de ayırt edemeyecek duruma gelen Saleh, cisimleri siluet şeklinde secebiliyor.
Yarım bıraktığı okuldan sonra Turkiye ’de Avrupa İslam Universitesi İslami Bilimler bolumunde okuyan Saleh, buradan iyi derece Arapca oğrenerek mezun oldu.
Okulun Turkiye ’de denkliğinin olmamasından oturu Anadolu Universitesi Acık Oğretim Fakultesinde İlahiyat on lisansını tamamladı.
Son kez girdiği sınavda Boğazici Universitesi Eğitim Fakultesi Eğitim Bilimleri Bolumu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı ’na giren başarılı kadın, bu yıl bolum birincisi olarak mezun oldu.
Cocukken gorme engeline dair bir belirtinin olmadığını yaptığı roportajda acıklayan Saleh şunları ifade etti; “Gorme engelim varmış, ama ben farkında değildim. Hayatımda hic yıldızların koşelerini gormedim. Ben onları hep top gibi yuvarlık sanırdım. Halbuki yıldızların koşeleri varmış. Bunu cok sonra oğrendim. Gorme engelinin beni hayatımı engellemeye başlaması 1999 yılında başladı. O zaman sadece uzağı goremiyordum. ‘Miyop tanısını konur ve gozlukle hallederiz ’ diye doktora gittik. Fakat farklı olduğunu oğrendim. Hastalık zamanla ilerledi. Halk dilinde tavuk karası diye bilinen retinis pigmentoza teşhisi konuldu. Gece korluğu diye geciyor.”
Kaynak; 1