Yakup Turkal Biyografisi 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan secimlerde cumhurbaşkanı adayı olmak icin Yuksek Secim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Yakup Turkal, 1976 yılında Kırşehir'de doğmuştur. İlk ve ortaoğrenimini Kırşehir'de tamamladıktan sonra, Anadolu Universitesi İşletme Bolumunden mezun oldu.
İş hayatına lise eğitimini bitirdikten sonra 1994 yılında aile şirketinde başlayan Yakup Turkal, 2000 yılı itibariyle şirketin Yonetim Kurulu Başkanlığını ustlendi. 2003 yılında Turkal Şirketler Grubunu kurdu. Şirketler halen faaliyette olup Tarım, Botanik, Enerji, Lojistik, Madencilik ve Sağlık sektorunde ulkemize katma değer ve istihdam sağlamaya devam etmektedir.
Yakup Turkal, Turkiye'nin her bolgesinde faaliyet gosteren şirketleri sayesinde Anadolu'yu karış karış gezdi. Bu gezileri sırasında memleket insanının derdini, sorununu dinledi ve buyuk deneyimler edindi. İş yaşamı boyunca dunyanın bircok ulkesine ve şehrine ziyaretleri oldu. Bu ziyaretler farklı kulturleri, farklı toplumları tanımasına vesile olurken, vizyonunu ve ufkunu genişletti.
Spor yapmak, kitap okumak, araştırma yapmak, calışmak ve ailesi ile vakit gecirmek en buyuk hobileri arasındadır.
Yakup Turkal, 1998 yılında Alev hanım ile evlendi. Tuba (D.1999), Buşra (d.2005) ve Yusuf (d.2010) adlarında cocukları vardır.
Yakup Turkal, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan secimlerde cumhurbaşkanı adayı olmak icin Yuksek Secim Kurulu'na (YSK) başvurdu.
Yakup Turkal, 24 Mart 2023 tarihinde Ankara Cankaya İlce Secim Kurulu onunde acıklama yaptı. Turkal, şunları soyledi:
"Ulkemizde demokrasiye nefes olmak amaclı, insanlarımızın gelir dağılımındaki dengesizliklerin cozulmesi, ekonomik ucurumların her gecen gun arttığı değil her gecen saat azalması icin, sosyal paylaşım icin, bir arada olmak icin, Turk'u, Kurt'u, Laz'ı, Cerkez'i, Alevi'si, Sunni'si hep beraber yaşayabilmek icin yola cıkıyoruz.
Bu surecte basında kendimize cok yer bulamadık. Kendimizi anlatamadık. Anlatabildiğimiz kadarıyla, bir meşale yaktık. İnsanlarımızın bir arada huzur ve refahının sağlandığı, evlerine giderken mutlu olabildikleri, cocukların cocukluğunu yaşadığı, genclerin ulkesinde ozgurce yaşayıp hayal kurduğu, calışmak istediği bir ulke olmak icin yola cıktık. Bu surecte bize destek olan, olmayan tum halkımıza teşekkur ediyoruz. Zor bir surec 100 bin imzayı almak, YSK'ya teslim etmek. İnsanlarımız bircok şeyden dolayı cekiniyorlar. İnsanlarımız hak ettiği değerlere bu hangi parti olursa olsun yardım olarak alıyorlar. Aldıkları yardımlardan dolayı, yardımlar kesilebilir endişesi nedeniyle oy vermek istemeyenler var. Devlet memurları cekiniyor. Memuriyetimde yarın bir gun oy verdim, imza verdim diye sıkıntıya duşeriz diye. Bir suru sıkıntının icinde bir şeyler yapmaya calışıyoruz. Bu umarım ulkemiz icin, demokrasi adına, coğulcu demokrasi adına bir şans olur. Biz, diyoruz ki; sen olma, ben olayım. Ben olma, sen olmanın otesinde projelerin yarıştığı bir secim olsun. Bu surecte demokrasiye katkıda bulunmak ve projeler sunabilmek bizim icin cok değerliydi. İnşallah bu projelerimizi hayata gecireceğiz. Bu bir başlangıc. Bugun olmasını umit ediyoruz ama bugun olmasa da devam edecek. İnsanlarımıza mutlaka umit olacağız. Onların hayallerine giden yolculukta onları yalnız bırakmayacağız. Bu hayalleri hep beraber gercekleştireceğiz. Kimse hayalinden geri kalmasın. Hayaller gercekleşmeyecek olsa bugun ben, cıktığım yolda cumhurbaşkanlığı adaylığımı acıklamazdım. 'Yola cıkın, yol gozukur' derler ya yola cıktık. Ben yolun gozuktuğune inanıyorum.
Eğer 100 bin imzaya ulaşırsak bir 'Demokrasi Ormanı' yapmak istiyoruz. Hem demokrasiye nefes ol diyoruz hem de gercekten oksijen ol. Bize imza veren herkes adına bu Demokrasi Ormanı'nda bir fidan dikeceğiz ve isimlerini kunyelerine yazacağız. O ağacla beraber isimleri gercekten demokraside bir nefes olacak. İnsanlarımızı nefes olmaya davet ediyoruz."
Hicbir siyasi organizasyona kaydım olmamakla birlikte, memleketin her sorununu kendi sorunum olarak goruyorum. Bugun Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı olarak bağımsızca, ulkemizin her ferdinin hak ettiği adil, huzurlu, mutlu bir yaşam icin kolları sıvadım. Onumuzdeki secimlerde sizlerin de teveccuhu ile toplumumuzun her kesimini gelecek mutlu, guzel gunlere taşımak icin var gucumle calışacağım.
Duşuncelerimi ozetle yukarıda acıklamaya calıştım. Sizlere ve ulkeme hizmet icin, sizin vereceğiniz guc ile Cumhurbaşkanı olmak istiyorum. Adayınız olarak, hepinizden sosyal medya hesaplarımı takip etmenizi rica ediyorum. Paylaştıkca coğalacak, coğaldıkca Ulkemizi ve Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacak kudrete ulaşacağız. Teşekkurler.