Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, kadınların doğurganlık ve doğum kontrolu ihtiyacları konusunda cok da yeni teknikler geliştirilemiyor. Ancak BBC Turkce ’nin haberine gore, Nukleer fizikci Elina Berglund Scherwitzl, kendi deneyiminden yola cıkarak tum kadınların işine yarayan ve bu kısır donguye son veren bir sistem geliştirdi. Scherwitzl ’in bu calışması ayrıca, ne kadar bilim kadını yetişirse, kadınların ihtiyaclarıyla ilgili o kadar fazla cozum uretileceğinin de cok guzel bir orneği…
Higgs bozonunu keşfeden ekipte calışan İsvecli fizikci Elina Berglund Scherwitzl, anne olmaya hazır olmadan once hormonal doğum kontrol haplarını kullanmaktan yorulmuştu.
Hobi olarak bu işe kafa yormaya başlayan ve alternatif bir doğum kontrol yontemi bulmak isteyen fizikci, veri işleme kabiliyetini devreye soktu.
Scherwitzl sureci “Etkili ve doğal bir yontem arayışımda, doğurgan olup olmadığınızı vucut ısınızdan anlayabileceğinizi keşfettim ve bu benim icin gercek bir ilham oldu” diye anlatıyor.
Fizikci Scherwitzl, karmaşık matematik ve veri analizi kullanarak, ne zaman yumurtlayacağını tam olarak bilen bir algoritma geliştirmeye başladı.
Boylece benzer “ritim” veya doğal planlama yontemlerinden daha kesin bir şekilde cinsel ilişki sırasında koruması gereken gunleri belirlemeyi başardı.
Kendisi gibi fizikci olan eşi Raoul Scherwitzl ile bu amac doğrultusunda Natural Cycles isimli şirketi kurdular ve bir akıllı telefon uygulaması cıkarttılar.
Bu uygulama, kadınların kendi vucut ısılarına dair verileri toplayarak ve adet dongulerini yakından izleyerek, doğurganlık ve doğum kontrolu ihtiyaclarını karşılamalarına yardımcı oluyor.
Birkac tıbbi deneyden sonra uygulamaları Şubat 2017 ’de ilk kez tıp otoriteleri tarafından doğum kontrol yontemi olarak kullanılmasına onay verilen ilk teknolojik arac oldu.
2014 ’te piyasa surulen uygulamanın, aylık ya da yıllık abonelik ucreti odeyen 300 bin kullanıcısı var. İngiltere ’deki yıllık kullanım ucreti termometre dahil 50 sterlin (230 TL)