Eğitim alanında uzun yıllar boyunca calışarak fark yaratmış ve fark yaratmaya devam eden kadın eğitimcileri derledik. TUİK 2013 Nisan ayı araştırmasında 15 yaş uzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranları erkelerde 1.74, kadınlarda ise 8.40 oranında. Kadınların eğitime ve topluma daha fazla katılımları ile gelişmişlik oranı arasında pozitif bir bağlantı var. Bu nedenle bizlere ilham olacak kadın eğitimcilerimizi aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
1. Turkan Saylan
Deri ve Zuhrevi Hastalıklar uzmanı olan Turkan Saylan Cuzzamla Savaş Derneği ve Vakfı ’nı kurdu. 1986 ’da kendisine Hindistan ’da “Uluslararası Gandhi Odulu” verildi. 2006 yılına kadar Dunya Sağlık Orgutu ’nun lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği ’nin (ILU) kurucu uyesi ve başkan yardımcısıdır. 1989 yılında, “Ataturk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, cağdaş eğitim yoluyla cağdaş insan ve cağdaş topluma ulaşmak” amacı ile oluşturulan Cağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ’nin (CYDD) kurucularındandır ve uzun bir sure Genel Başkanlığını yuruttu. Bir cok kız cocuğunun okumasını, kendi hayatlarını değiştirmelerini ve toplumda buyuk bir değişimi başlattı. Yaptıkları ile kadınların geleceği icin buyuk bir ilham ve fark yaratan oldu.
2. Burcu Aybat
Burcu Aybat Oğretmen 2.0 kitabının yazarı ve teknoloji ile eğitimi birleştirerek sınıf ici uygulamalara entegrasyonu icin calışan bu konuda oğretmenlere ilham olan bir eğitimci. Robert Koleji eğitim teknolojileri koordinatorluğu ardından şu an İELEV okulları muduru olarak gorev yapmaktadır. Yeni nesil oğretmenlerin nasıl olabileceği uzerine kafa yoran, duşunen hayal kuran Burcu Aybat eğitim alanında geleceğin oğretmenlerinin nasıl yetişmesi ve gelişmesi gerektiğine dair eğitim ile ilgilenen herkese geleceğe dair buyuk bir umut ve ilham veriyor.
3. Ciğdem Kağıtcıbaş
1940 ’da İstanbul ’da doğan Prof. Dr. Kağıtcıbaşı ,makalelerine en cok atıf yapılan sosyal bilimcilerinden biri olarak bilinirken, okul oncesi eğitime verdiği onemle de tanınıyordu. Bircok ulusal ve uluslararası bilim odulunun sahibi olan Ciğdem Kağıtcıbaşı, Koc Universitesi Psikoloji Bolumu oğretim uyesi ve Turkiye Bilimler Akademisi kurucu uyesi olan Prof. Dr. Ciğdem Kağıtcıbaşı, Orta Doğu Teknik Universitesi ’nde (1969-1973) ve Boğazici Universitesi ’nde (1973-1995) oğretim uyeliği yaptı. A.B.D. ’nde Berkeley, Princeton, Colombia ve Harvard Universitelerinde ders verdi ve araştırmalar yuruttu. Dunya ’nın onde gelen biliminsanlarından olan Ciğdem Kağıtcıbaşı ’nı gectiğimiz yıl kaybettik. Kendisi yaptığı araştırmalar ve uluslararası tanınan kişiliği, makaleleri ve yayınları ile bizlere ilham olmaya devam ediyor.
4. Canay Atalay
Canay Atalay, insan-insan oğrenme ve gelişim platformu olan Patica.co ’nun kurucu ortağıdır. Patica ’yı kurmalarının amacı surekli değişen bir dunyada bireylerin, calışanların ve girişimcilerin hedeflerine uygun şekilde bilgi ve yeteneklerini geliştirmelerini hızlandırmaktır. Canay Atalay şirketleri daha zeki ve tutarlı hale getirmek icin felsefe, ahlak ve etik değerlere dayalı, şirketlere radikal bir mudahale değişikliği modeli olan, Humberto Schwab tarafından geliştirilen Sokratik Tasarım ’ın uluslararası bir elcisi ve Sokratik Diyalog Başkanı ’dır. Eğitim ile iş yaşamını birleştiren ve devamlı gelişimin onemini bizlere attığı her adımı ile tekrar gosteren Canay Atalay herkesin ornek alacağı bir kişi.
5. Refet Angın
Cumhuriyet ’in ilk kadın oğretmenlerinden olan Refet Angın, Tarih oğretmeni olmasını Mustafa Kemal ile olan bir karşılaşmasındaki diyalog ile gercekleştiğini aktarır; “Ataturk ne oğretmeni olmak istediğimi sordu. ‘Matematik ’ dedim. Bunun uzerine “Hayır tarih oğretmeni olacaksın. Cunku nesillere tarihlerini oğretmek en onemli vazifedir.” Dedi. Bunun uzerine tarih oğretmeni olmaya karar verdim.” der. Uzun yıllar boyunca oğretmenlik yapmaya devam eden ve 90 yaşındayken hala ders veren Refet Angın, kadınların toplumda var olmasının onemini bizlere guzel hatırası ile hatırlatmaya devam ediyor.
6. Dilek Livaneli
Fark Yaratanlar arasında yer alan Dilek oğretmen Varkey Gems Vakfı Kuresel Oğretmen Odulu Komitesi tarafından “Dunyadaki en iyi 50 oğretmen” arasında yer aldı. Dilek oğretmen, oğrencilerini operaya, tiyatroya, sinemaya, goturup buz pateni pistinde paten yapmalarını sağladı. Dilek oğretmen, cocuk aile arasındaki iletişimin guclenmesini sağlamak amacıyla oğrenci velilerine İlce Halk Eğitim Merkezi desteğiyle aile eğitimi kursu actı. Veliler her hafta okulda kurs kapsamında eğitim gormeye başladı. Ayrıca actığı okuma-yazma kursuyla koyde okuma yazma bilmeyenlere yardımcı oldu. Oğretmenin girişimleri ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi Mudurluğu ’nun sanatcıları koye gelip koylulere ozel mini konser verdi. Ayrıca yine 30 koylu kadın operaya goturulerek bu sanatı yerinde izleme fırsatı buldu. Tek başına oğrencilerini, velileri, koyu ve Samsun ’u değiştirmeye başlayan Dilek oğretmen, değiştirmek icin adım attığımızda oluşacak buyuk etkiyi gormemiz icin harika bir ilham.
7. Nurten Akkuş
Nurten Akkuş, Samsun ’un Ayvacık ilcesi Merkez Anaokulu ’nda 9 yıldır idarecilik yapıyor. İlk yazdığı proje olan “Baba bana masal anlat” kapsamında cocuğu anaokulunda okuyan babalara eğitimler verdi. Nurten Akkuş cocuklar icin nasıl daha iyi bir gelecek kurulabilirim diyerek yola cıktı. İlk başlarda sadece bir veliyle başlanan projeye daha sonra ilcede yaşayan onlarca babayı dÂhil etti. Proje kapsamında cocuğu anaokulunda eğitim goren her baba belirli bir takvim cercevesinde en az bir kere okula geliyor. Babalar cocuklara hem hikÂyeler anlatıyor, hem de birlikte bir musamere sergiliyorlar. “Baba bana masal anlat” projesi Turkiye capında 20 farklı ilde uygulanmaya başladı. Proje kapsamında yuzlerce babaya eğitimler verildi. Fark yaratmaya devam ediyor.
8. Sinem Vatanarttıran
Bahceşehir Universitesi Eğitim Bilimleri Enstitusu Mudurluğunu ve BAU International University, Washington DC kurucu rektorluğunu yurutmektedir. Turkiye ’nin ilk ve tek Fen ve Teknoloji Lisesi ’nin kurucu mudurluğunu de yapmıştır. Eğitimde Değişim Konferansı ’nda da değişime onculuk edecek oğretmenin nasıl olması ve nasıl yetiştirilmesi gerektiğini anlatmıştır. Hayalleri olan bir eğitimcinin yapabileceklerinin sınırı olmadığını bize gosteriyor.
9. Gaye Amus
Doğada Oğreniyorum ’un kurucusu olan Gaye Amus, alternatif eğitim modelleri uzerine uzun yılardır calışmaktadır. Finlandiya Cevre Okulu ’nun ilk cevre oğretmenlerinden olan Gaye, Turkiye ’de bir ilk olan Orman Okulu ’nun kurulması icin calışmakta ve doğadan oğrenmek uzerine seminerler ve kurslar vermektedir. Doğada oğreniyorum ile Gaye, hava şartlarından dolayı ic mekÂnları tercih eden yetişkinlerin, eğitimcilerin, ebeveynlerin “kotu hava” algısını değiştirmek ve cocukların yeniden doğayla bağı kurabilmeleri icin yola cıkmıştır. Dort duvarın dışında da eğitimin yapılabileceği anlayışını yayabilmeyi hedeflemektedir. Gaye Amus başarılı ve ilham verici yaklaşımları ile eğitime yeni ve cevre dostu bir yaklaşım getirmektedir.
Eğitmen Panda Kimdir? Eğitmen Panda, kurumlara 3. nesil oğrenme deneyimleri tasarlayan, uygulayan ve eğitim organizasyonlarında destek olan hibrit bir eğitim ajansıdır.