70 ’li yıllarda Turk pop muziğinin en guclu ve en renkli isimlerinden olan Humeyra, etkili sesi kadar oyunculuğuyla da sanat hayatına yaşam vermiş bir sima. Onun oyunculuğunu, bu zamana kadar rol aldığı film ve dizilerde ilgiyle izledik. Ozellikle senaryosunu Gulse Birsel ’in yazmış olduğu Avrupa Yakası dizisinde canlandırdığı tiplemeyle izleyenlerin ilgisini cekmiş buyuk oyuncunun, başarılarla dolu tum sanat hayatı takdire şayan.
1. 1947 ’de Ankara ’da dunyaya gelen Humeyra, Avusturyalı murebbiyesinin katı kuralları eşliğinde buyudu.
İyi ama iyi olduğu kadar da disiplinli bir eğitim ile buyuyen Humeyra, 5 yaşında bale eğitimi aldı.
2. İlkokulu Ankara Koleji ’nde okuyan Humeyra, 10 yaşındayken babasının vefat etmesi uzere, annesiyle birlikte Ankara ’dan ayrılarak İstanbul ’a taşındı.
3. Liseyi daha iyi şartlara sahip bir yerde okumak icin Londra ’ya dayısının yanına gitti.
Bu donemde muziğe olan ilgisi her gecen gun daha fazla yol kat ederek doruk noktaya ulaştı.
4. Trafalgar Meydanı ’nda gitar calıp şarkı soyleyerek muziğini ilk kitlelere duyuruşu bu zamanda başladı.
Aynı donemde beste yapım calışmaları da bu donemde başladı.
5. 18 yaşına geldiğinde İstanbul ’a geri dondu, dondukten sonra İstanbul Ekspres gazetesinin Cemiyet ve Beyoğlu muhabirliği gorevlerinde calıştı.
6. Sanatla yoğrulmuş bir cocukluk ve genclik yıllarının birikimiyle gazeteciliğe de adım atmış olan Humeyra ’nın yolu yeniden muzikle birleşti.
Donemin guclu plak firmalarından Melodi Plak ’ta album kapaklarını tasarlayan bir grafiker olarak iş hayatına sanatın farklı bir alanını daha taşıdı.
7. İş arasında boş vaktinde eline aldığı gitarıyla “Olmasaydı” isimli eserini seslendiren Humeyra ’ya kulak kabartan Melodi Plak ’ın sahibi onun bu yeteneğinin gunumuze kazandıran kişiydi aynı zamanda.
Yıl 1969, mekan Melodi Plak… Grafiker genc kız cizdiği plak kapağının kurumasını beklerken gitarını eline alır ve mırıldanmaya başlar. Patrona yakalanır, ne dinliyorsunuz sorusuna karşılık; “Plak dinlemiyorum, ben soyluyorum. Kendi bestem…” der. Cevap kısa ve nettir; “Yarın plak olsun.” “Guzelliğin on para etmez, bendeki bu aşk olmasa” sanatcının cıkardığı ilk plak oldu.
8. Arkasından onu daha buyuk kitlelerle tanıştıran ve “Altın Plak” odullerini kazandıran “Korduğum” ve “Sessiz Gemi” adlı calışmaları muzik dunyasında kendine yer buldu.
Başarısı Turkiye sınırlarını aşan Humeyra dunyaca unlu Philips firmasının teklifi uzerine 1971 ’de Paris ’te Fransızca on yuze sahip iki kırkbeşlik yaptı. Basımı ve kaydı tamamlanan eş zamanlı basılacak bu iki plaktan son anda nedeni bilinmeyen bir gerekceyle vazgecen Philips ’ten oturu plak piyasaya surulmedi, fakat sınırlı sayıdaki bu plaklardan, plak kurdu koleksiyoncuların arşivlerinde bulunuyor.
9. 1971 yılında Fikret Hakan ’la evlendi, bu evlilik yalnızca 30 gun surdu.
10. Sahne hayatında bir donem Emel Sayın ’a, bir donem de Gonul Yazar ve Sevim Cağlayan gibi isimlere assolistlik yapmış Humeyra, muzikten asla kopmadı…
11. 1977 yılında cıkarmış olduğu ilk Turkce pop albumu “Anlatamıyorum” ile Humeyra artık Turkiye ’nin ilk gercek pop starıydı.
12. Muzikte hatırı sayılır bir yol almışken, gosteri dunyasına da yeşil ışık yakan Humeyra, tiyatro ve sinemayla da yakından ilgilenmeye başladı.
1980 ’de Atıf Yılmaz ’ın yonettiği Talihli Amele filmiyle başlayan sinema macerası 2000 ’lerde Cağan Irmak ’ın yonettiği buyuk başarılara sahip Babam ve Oğlum ve Omer Faruk Sorak yonetmenliğindeki Sınav filmine kadar dayanıyor. Bu iki zaman dilimi arasında Atıf Yılmaz ’a ait Asiye Nasıl Kurtulur filmi ile 1986 Antalya Altın Portakal ’da “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ve Oduller Kimin İcin tiyatro oyunu ile Ankara Sanat Kurumu ’ndan “En İyi Kadın Oyuncu” odullerini kazandı.
13. Omer Kavur yonetmenliğindeki Kırık Bir Aşk Hikayesi filminde de oyunculuğuyla adından soz ettiren Humeyra, daha sonra Kavur ’la iki bucuk yıl suren bir evlilik gercekleştirdi.
14. Uzun sure ekranlarda yer almadı, ta ki onun tekrardan genc izleyici ile kavuşmasını sağlayan, Gulse Birsel senaryolu Avrupa Yakası dizisine kadar…
Avrupa Yakası ’nda can verdiği İffet karakteri ekranların en sevilen karakterlerinden biri olmuştu.
15. Avrupa Yakası ’nda olduğu kadar, Cağan Irmak ’ın bol dramlı başarılı filmi Babam ve Oğlum ’la da oyunculuğunu konuşturmuş Humeyra ekran karşısında da izleyiciyle farklı bir bağ kuran bir sanatcı.
Sinema Yazarları Derneği ’nce Babam ve Oğlum ’daki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu odulunu kazandı. Ayrıca Ben Anadolu adlı oyunla pekcok rolu başarıyla canlandırması sebebiyle 2007 yılında İsmail Dumbullu odulune sahip oldu.
16. Cağan Irmak ile muhteşem bir uyum yakalayan Humeyra, Unutursam Fısılda, Dedemin İnsanları, Ulak ve Kabuslar Evi filmlerinde de Irmak ’la calıştı.
Bunların dışında, Melekler Korusun, Uzgunum Leyla isimli dizilerde de başarıyla canlandırdığı rolleriyle on plana cıktı.
17. 2007 yılında TURSAK Vakfı tarafından duzenlenen İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması ’nda “Işık Sacan Apollon Heykelciği” odulunu aldı.
Kaynak; 1, 2, 3,