Uğur Alacakaptan Biyografisi Ceza Hukuku Profesoru, Serbest Avukat, yazar, siyasetci, senator. Uğur Alacakaptan, 1934 yılında Aydın ilinin Nazilli ilcesinde doğmuştur. Babası Ali Ulvi Alacakaptan, annesi Fatma Mesih Alacakaptan ’dır. Emekli buyukelci Aydın Alacakaptan (d. 1932) ve doktor Ercument Hakkı Alacakaptan (d. 1923 - o. 02 Mart 2001) abisidir. Tiyatrocu Ulvi Alacakaptan (d.1949) yeğenidir. 1955 yılında Ankara Universitesi Hukuk Fakultesinden mezun oldu. Aynı fakultede yaptığı doktorasını 1958 yılında tamamlayarak hukuk doktoru olmuştur.
Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, 1958-1960 yılları arasında Ankara Universitesi Hukuk Fakultesine asistan olarak atanmış, docentlik calışmalarını yurutmek uzere 2 yıla yakın bir sure İtalya ’nın Roma ve Perigua şehirlerinde kalmış, 1960 yılında docent olmuş, 1967 yılına kadar docent olarak gorev yapmıştır. Uğur Alacakaptan, 1965 yılında Fakulte Profesorler Kurulu tarafından İngiltere ’ye gonderilmiş, 1967 yılında profesorluk unvanını kazanarak Turkiye ’nin en genc ceza hukuku profesoru olmuştur.
Ankara Universitesi Hukuk Fakultesinde Ceza ve Ceza Usulu Hukuku Kursusunde oğretim uyesi olarak gorev yapmaya devam etmiştir.
Ankara Universitesi Hukuk Fakultesinde 1968-1970 yıllarında dekanlık gorevini yaptı, 1968-1971 yılları arasında TRT Yonetim Kurulu Uyesi olarak gorev yaptı. Ankara Polis Enstitusu Yuksek Kısmı Oğretim Uyeliği, Ankara Universitesi Eğitim Fakultesi Oğretim Uyeliği yaptı.
Uğur Alacakaptan 1974 yılında Ankara Universitesindeki gorevinden ayrılarak aktif siyasete atılmıştır.
Uğur Alacakaptan, 28 Mart 1997 tarihinde kurulan Bilgi Universitesi Hukuk Fakultesinin kurucu dekanlığını ustlenmiş ve 1999 yılına kadar dekan olarak gorev yapmıştır. Bilgi Universitesinin kurucuları arasında yer alan Uğur Alacakaptan, 1999 yılının Kasım ayında sağlık nedeniyle Bilgi Universitesi Hukuk Fakultesi ’ndeki dekanlık gorevinden ayrılmış, oğretim uyeliğini surdurmuştur.
İstanbul Bilgi Universitesi Hukuk Fakultesi Yonetim Kurulu Uyeliği, Bilgi Universitesi İletişim Fakultesi Dekanlığı ve Bilgi Universitesi Mutevelli Heyeti Uyeliği yapmıştır.
Uluslararası Ceza Hukuku Derneği, Turk Ceza Hukuku Derneği ve Turk Hukuk Kurumu uyesidir.
Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, Turkiye Buyuk Millet Meclisi uyeliği yapmış, 1974-1976 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Uyesi olarak gorev almış, 1975-980 yılları arasında Ankara Senatoru olarak gorev yapmıştır. Bulent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisinde 1977-1979 yılları arasında Genel Sekreter Yardımcısı olarak siyasal faaliyet yurutmuştur.
Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, TBMM uyeliği doneminde Kuzey Atlantik Asamblesi Turk Grubu Başkanlığı ve Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi Turk Grubu Uyeliğinde bulunmuştur.
Politika ile uğraşan Alacakaptan, askeri darbe donemlerinde ceşitli soruşturma ve kovuşturmalara uğramıştır. Hakkında yapılan siyasi yargılamalar sırasında daha sonra bombalı suikast sonucunda oldurulen Yazar Uğur Mumcu ile Ankara Mamak cezaevinde altlı ustlu ranzalarda ve aynı hucrede yatmış, Halk Kurtuluş Ordusu sanıklarıyla aynı cezaevini paylaşmıştır. Cezaevinde, Deniz Gezmiş ve iki arkadaşının asılmadan once kaldıkları yerde de kalmıştır. Hapishane gunlerinde dostluğu bulunan İsmet İnonu ile mektuplaşma yoluyla yazışmaları olmuştur.
Uzun akademik yaşamı boyunca binlerce oğrenci yetiştiren ve adına makale yarışması da duzenlenen Uğur Alacakaptan 2010 yılında yapılan bir roportajda kendisini Turkiye ’deki ceza hukukcularının en kıdemlisi olarak tanımlamıştır. Akademisyenliğinin yanında serbest avukat olarak calışmış, Behcet Canturk, Kemal Horzum ve Recep Tayyip Erdoğan gibi bircok unlu ismin avukatlığını ustlenmiştir.
İngilizce, İtalyanca bilen Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, Tulay Alacakaptan ile evlidir ve 2 cocuğu vardır.
Uğur Alacakaptan, CHP Parti Meclisi uyeliği ve Genel Sekreter yardımcılığı gorevinde bulunmuştur. 1975 ’te CHP ’den Cumhuriyet Senatosu Ankara Uyesi secilerek 12.10.1975 – 12.09.1980 arası TBMM ’de yasama calışmalarına katıldı. Bu donemde Kuzey Atlantik Asamblesi Turk Grubu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi Turk Grubu Uyesi oldu.
Uğur Alacakaptan, 1975 yılında “Sucun Unsurları”, 1968 yılında “İşlenemez Suc”, 1961 yılında “Sarhoşluk Halinde İşlenen Suclarda Cezai Mesuliyet” ve 1958 yılında “İngiliz Ceza Hukukunda Suc ve Cezaların Kanuniliği Prensibi” isimli eserleri kaleme almıştır.
Uğur Alacakaptan, 22 Ocak 2022 tarihinde İstanbul'da 88 yaşında oldu.
Kitapları :
1975 - Sucun Unsurları,
1968 - İşlenemez Suc,
1961 - Sarhoşluk Halinde İşlenen Suclarda Cezai Mesuliyet,
1958 - İngiliz Ceza Hukukunda Suc ve Cezaların Kanuniliği Prensibi
Uyelikleri :
Ankara Polis Enstitusu Yuksek Kısmı Oğretim Uyeliği,
Ankara Universitesi Eğitim Fakultesi Oğretim Uyeliği,
Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Yonetim Kurulu Uyeliği,
Cumhuriyet Senatosu Ankara Uyeliği (12 Ekim 1975 – 12 Eylul 1980),
Kuzey Atlantik Asamblesi Turk Grubu Başkanlığı,
Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi Turk Grubu Uyeliği