Peru ’da gectiğimiz pazar gunu gercekleştirilen bir guzellik yarışmasında olağan dışı bir olay yaşandu. Mayolu gecit sırasında vucut olculerini belirten rakamlar yerine ulke genelinde kadına karşı şiddet oranlarını soyleyen guzeller hem yerel hem uluslararası medyanın gundem konusu oldu.
Miss Peru isimli Guzellik Yarışması ’na katılan kadınlar, boylarını, meme olculerini temsil eden ‘sayı ’ları soylemek yerine farklı ‘sayı ’lardan bahsetti: Kac kadın olduruldu, kac kız cocuğu cinsel istismara maruz bırakıldı, kac kadın cinsel saldırıya uğradı…
“13 bin cocuk istismara uğruyor, 2 bin kadın olduruldu.”
Peru ’da sıklıkla yaşanan kadın şiddetine dikkat cekmek adına boyle bir formata giden yarışmacılar buyuk takdir topladı.
Orneklere bakacak olursak; “Ben adım Luciana Fernández, Huánuco şehrini temsil ediyorum. Olculerim: ‘Olculerim ’: Şehrimde 13 bin kız cocuğu cinsel istismara maruz bırakılıyor. “Adım Camila Canicoba ve Lima ’yı temsil ediyorum. ‘Olculerim ’: Son dokuz yılda şehrimde 2 bin 202 kadın, erkekler tarafından olduruldu.” “Adım Juana Acevedo, olculerim ulkemde kadınların %70 ’inden fazlasının sokakta tacize uğramasıdır.” “Ben Almendra Marroquín. Cañete ’yi temsil ediyorum. Olculerim okullardaki kız cocukları ve genclerin %25 ’inden fazlasının istismar edilmesidir.” “Benim adım Bélgica Guerra ve Chincha ’yı temsil ediyorum. Olculerim universiteye giden kadınların %65 ’inin partnerleri tarafından şiddete maruz kaldığıdır.” “İsmim Romina Lozano, Callao bolgesini temsil ediyorum. Olculerim 2014 yılına kadar insan tacirlerine kurban olmuş 3.114 kadındır.” Eski guzellik kralicesi Jessica Newton tarafından duzenlenen organizasyon, şiddete maruz bırakılan kadınlara adandı. Newton şunları soyledi;
“Ses cıkarmayan ve bunu durdurmak icin hicbir şey yapmayan herkes sucludur. Bir kadın isterse sokakta cıplak yuruyebilir. Cıplak. Bu onun kararıdır. Mayoyla yuruyen bir kadın ile normal bir akşam dışarı cıktığı kıyafet ile yuruyen kadın aynıdır.”
Videoyu buradan izleyebilirsiniz. Kaynak: 1,2