Bilimin her gecen gun daha fazla geliştiği ve dolayısıyla bircok probleme ve hastalığa cozum uretildiği bir donemdeyiz. Ulkemizde bu tur gelişmeleri duymaya cok fazla alışık olmasak da ulkemizden ayrılıp yurt dışında calışmalarına devam eden bircok bilim insanı adeta calışmalarıyla goğsumuzu kabartıyor.
Bu bilim insanlarından biri de onemli medikal teknolojik projelere imza atan unlu fizik muhendisi Canan Dağdeviren. Biz medyada adını cok sık duymasak da o yurt dışında cok onemli projelere imza atıyor ve sağlık alanında onemli gelişmeler kaydedilmesinde fayda sağlıyor.
Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985 ’de İstanbul ’da doğdu.
İlk ve orta oğrenimini Kocaeli ’de tamamlayan Canan Dağdeviren 2007 ’de Hacettepe Universitesi Fizik Muhendisliği bolumunden mezun oldu
Fizik bolumunu okumaya ise bir kitap fuarından Erdal İnonu ’nun kendisine imzalayarak hediye ettiği ‘Anılar ve Duşunceler ’ kitabını okuduktan sonra karar verdi
Bir universitede yaptığı konuşmada “Ben de sizler gibi universite sınavına girmeden once kararsızdım. Sonra Kocaeli Kitap Fuarı ’nda Erdal İnonu ile tanıştım ve bana ne okumak istediğimi sordu. Ben de kararsız olduğumu soylemiştim. O da bana, ‘Anılar ve Duşunceler ’ adlı kitabını imzalayıp verdi, kitabı okuduktan sonra ne okuyabileceğime karar verebileceğimi soyledi. Ve ben kitabı okuduktan sonra fizik okumaya karar verdim, Hacettepe Universitesi Fizik Muhendisliği Bolumunde eğitimime başladım” diyerek fizik bolumu okumaya nasıl karar verdiğini anlatıyor Dağdeviren.
2009 ’da Sabancı Universitesi ’nde Malzeme Bilimi ve Muhendisliği bolumunu bitirdi ve Fulbright bursu kazanarak UIUC ’da Malzeme Bilimi ve Muhendisliği bolumunde doktora yapmak uzere ABD ’ye gitti
Bu surecte esnek ve katlanabilir, deri ustune yapıştırılabilir, giyilebilir elektronik aletler uzerinde calışmalar yaptı
2015 yılında Harvard Genc Akademi uyeliğine en yuksek oyla secildi ve Harvard Genc Akademi uyeliğine secilen ilk Turk bilim insanı oldu
Pilsiz calışan giyilebilir bir kalp pili ve cilt kanseri teşhisinde 10 saniyede sonuc veren bir cihaz geliştirdi
“Cok yakın aile fertlerini cok genc yaşlarda farklı hastalıklar nedeniyle kaybettik. Benim yaşadığım uzuntuleri başka insanların yaşamaması icin hem fizik hem biyoloji bilimini kullanarak aletler yapıyordum. Bir diğer aletimi de annem icin yaptım. Cilt kanseri icin yaptığımız aleti Arizona ’daki 30 hasta uzerinde denedik ve aletimizin en kucuk lezyonları bile yakalayabildiğini gorduk. Bunu yaparken de biyopsiye gerek kalmıyor, cunku alet sayesinde doktora lezyonla ilgili bulguları soyleyebiliyoruz”.
Ekibiyle birlikte sindirilebilir bir sensor geliştirdi ve bu sensor obezite hastalığı icin onemli bir adımdı
Forbes dergisinin “30 yaş altı 30 bilim insanı” listesinde yer aldı
Projelerinden sevdiklerinin hastalıklarından ilham alan Dağdeviren, MIT Technology Review ’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı
Harvard Universitesi ’nde Stephen Hawking ’in kara delikler uzerine verdiği konferansa katılan Canan Dağdeviren, “O benim kahramanım” mesajıyla Hawking ’le bir fotoğraf paylaşmıştı
Medikal teknoloji alanında cığır acan projeleriyle tum dunyaya başarılı bir bilim insanı olarak adını duyuran Canan Dağdeviren, calışmalarına MIT Medya Laboratuvarı ’nda devam ediyor