Reha Oğuz Turkkan Biyografisi Turk hukukcu, turkolog, senarist, tarihci ve ordinaryus profesor
Reha Oğuz Turkkan, Halit Ziya Bey ve Saibe Hanım ’ın cocuğu olarak, 12 Ekim 1920 tarihinde istanbul ’da dunyaya geldi. St Joseph ve Galatasaray liselerinde okuduktan sonra, universite eğitimi icin Ankara ’ya gitti. Ankara Universitesi, Hukuk Fakultesi ’nden mezun olduktan sonra master eğitimini İstanbul Universitesi ’nde tamamladı. Turkoloji alanında Sobonne, psikoloji alanında ise Columbia universitelerinde ihtisas yaptı. Lise yıllarında, Gurem adlı Turkcu bir orgut kuran Turkkan, 1939 yılında Ergenekon adlı dergiyi cıkarttı, fakat dergide yazan bir yazısından dolayı Ergenekon kapatıldı. Daha sonra sırasıyla Kitap Sevenler Derneği ve Bozkurt dergisini cıkarttı. Bozkurt adlı dergi, Huseyin Nihal Atsız gibi pek cok Turkcu yazar barındırıyordrkkan, daha sonra bu dergiden ayrıldı ve de Gok Boru adlı dergiyi yayınladı.
1944 yılında, Irkcılık-Turancılık davasında yargılandı fakat beraat etti. Bu davanın ardından Columbia Universitesi ’nde oğretim gorevlisi olarak calışmak uzere yurt dışına cıktı. 1947-1972 yılları arasında bu universitede oğretim gorevlisi olarak calıştıktan sonra yurda dondu ve de 1975-1976 yılları arasında İstanbul Universitesi ’nde oğretim uyesi olarak calıştı.
Sorularla Programlı Oğrenim” metodunun uc kurucusundan olan Turkkan, ABD ’deki katkılarından dolayı “WHO ’S WHO” (kim kimdir) ansiklopedisinde yer alan az sayıdaki Turk ’ten birisi oldu. ABD ’de kaldığı sure icerisinde NASA ile beraber calıştı, psikoloji ve iş dunyasında uygulamaları ile ilgili ceşitki konferanslar verdi ve de İstanbul Ticaret Odası ’nın gazetesinde iki yıl koşe yazarlığı yaptı.
Yerli ve yabancı basında binlerce makale, dizi ve araştırması yayınan Reha Oğuz Turkkan ’ın, İngilizce, Fransızca ve Turkce olarak yayımlanmış 41 kitap, 9 film ve 6 tv senaryosu bulunmakta.
Ece Zubeyde Hanım ile evli olan Turkkan ’ın; Aslıhan, Ceylan, Tuğrul ve Alptunga adlarında dort cocuğu vardır.