Her gun duyduğumuz genc yetenekler ve onların başarılarıyla goğsumuz biraz daha kabarıyor. Ulkemizde sanatın ceşitli dallarının desteklenmesi ve genclerin bu alanlarda başarılar elde etmesi ise umut vaadediyor.
Son olarak buz pateni yapan ve dunya rekoru kıran 12 yaşındaki Efe Cetiz‘den bahsetmiştik. Bugun ise cok zor bir hastalıkla baş ederek muzik yapan genc sanatcı 13 yaşındaki Arya Nur Guneş ’i anlatacağız…
13 yaşındaki genc cello virtuozu Arya Nur ve ikiz kardeşi Sonak Bike ’ye 9 yaşındayken epilepsi teşhisi kondu
Arya Nur ’un ikisi de doktor olan anne ve babası bu hastalığın cocuklarının gelişimine engel olamayacağını duşunduler ve onları sanata ve spora yonlendirdiler
Arya ’nın muziğe olan ilgisini 4 yaşlarındayken keşfeden ailesinin de desteğiyle Arya, 6 yaşındayken piyano calan ve beste yapmaya başlayan bir cocuktu
Arya ’nın yeteneğini goren ailesi onu konservatuara gondermeye karar verdi ve Arya, Dokuz Eylul Universitesi (DEU) Devlet Konservatuvarı Muzik ve Bale Ortaokuluna kabul edildi
Muzik eğitimi alırken 3 yıl once eğitmeni Prof. Dr. Cağlayan Unal Sumer ’in tavsiyesi ile cello calmaya başladı
Eğitmeni Dr. Cağlayan Unal Sumer, “Yaşına gore cok ileride ve onun ozel olduğunu duşunuyorum. İlk yarışmasından başarıyla dondu. Arya bu yarışmayla sadece başlangıc yaptı. Sanatta en onemli şey, doğallığınızı koruyarak gelişimi sağlamak. Dolayısıyla yarışmalar bize hep basamak olacak.” diyor.
Kısa surede cok fazla yol kateden ve kendini geliştiren Arya, 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Litvanya ’da duzenlenen “Kaunas Sonorum 2017 Genc Muzisyenler Uluslararası Muzik Yarışması”na katıldı
Bu Arya ’nın ilk yarışması olmasına rağmen 18 ulkeden yaşları 10 ila 23 arasında değişen 590 muzisyen arasında juri ozel mansiyon odulune layık goruldu
“Yarışmaya katılmaya da 6 ay once karar verdik. Benim icin cok guzel bir deneyim oldu, cok şey oğrendim. İlk yarışmamdı, zor ve stresli bir donem gecirdim ama sonucları guzel oldu.” diyor Arya.
En buyuk hedeflerinden biri dunyaca unlu bir cellist olmak isteyen Arya ’nın idolu ise İngiliz muzisyen Jacqueline du Pre
“Muziğimle insanlara duygularımı yansıtmak ve dokunmak istiyorum. Jacqueline du Pre gibi ben de başkalarına ilham olmak istiyorum. Muziğimi geniş bir kitleye tanıtmayı hedefliyorum.”
Kaynak; 1