Yemek yapmak soz konusu olduğunda evlerde genelde kadınların yaptığı bir şeyken profesyonel anlamda erkeklerin yaptığı bir meslek olduğuna dair algılar oluşmuştur hep bugune kadar. Her ne kadar yanlış olsa da bu algıyı yıkmak icin uğraşan bircok kadın var. Onlardan biri de Diyarbakır ’da 3 cocuğuyla yaşayan şef Mesude Onen…
45 yaşındaki Mesude Onen, kucukluğunden beri yemek yapmayı cok seviyordu ve evinde yaptığı yemekler en buyuk hobisiydi
Arkadaşlarının surekli restoran acması konusunda ısrarı uzerine tam 19 yıl once bir otelin mutfağında calışmak uzere başvurdu
“Kendine ait bir mekanın niye olmasın diye hep guzel eleştiri alıyordum. Bende bu işin mutfağını oğrenmek icin yine Diyarbakır ’da bulunan onemli otellerin zincirinde ilk gorevime başladım. Herhangi bir tecrubem yoktu, ama yemek yapmayı cok seviyordum. Kucukluğumden beri yemek yapmayı cok sevdiğim icin yemekle uğraşmayı meslek haline getirdim”
Aşcılık konusunda hicbir eğitimi olmayan ancak yıllardır yemek yapmasına dayanan bir tecrubesi bulunan Onen kabul edildiği otelde kısa surede şef yardımcılığına yukseldi
Bir yandan cocuklarıyla ilgilenirken bir yandan calışan genc kadın becerilerini geliştirerek hızla yukseldi
Şimdi dunyaca unlu bir otelde şef olan Mesude Onen, Diyarbakır ve bolgedeki tek, otel zincirinin ise Turkiye ’deki tek kadın şefi
Evdeki gramajlarla oteldekilerin asla aynı olmadığını ve profesyonel mutfaklarda her şeyin cok farklı olduğunu soyluyor
“Cunku profesyonel mutfaklarda her şey cok farklı, ben 4 kişilik evimde yemek yaptığım zaman bir saatimi ayarlıyordum, ama otel mutfağında yaptığımda bir saate 500 kişiye yemek yapıyordum. Aradaki fark gercekten ucurum kadar, işimde bir anne olarak bir bayan olarak tabi ki zorlandım cunku cok mesai gerektiren bir mesleğim var ve yorucu ama sevdiğin zaman bunların hicbirini hissetmiyorsun.”
Aşcılık cok zor ve yorucu bir meslek olsa da işini cok sevdiği icin yapabildi ve bu zamana gelene kadar bircok zorluk atlattı Mesude Onen
“Bizim mesleğimizin gercekten sonu yok. Cok araştırmak kendini cok geliştirmekle alakalı, bende 18-19 senemi verdim bu mesleğe bu seviye gelebilmek icin. Tabi ki ağır bedellerde odedim, yani bir kadın olarak bir anne olarak cocuklarımı ihmal ettim yeri geldiğinde ama her ikisini de bir arada goturebildim. Allah ’a binlerce şukur muhendis bir oğlum var, universiteye hazırlanan bir oğlum var, en kucuk kızımda orta birinci sınıfta.”
19 yıllık meslek hayatı boyunca farklı yerlerde calışan Onen ’in hayata gecirmek istediği bir de projesi var
Diyarbakır ’da bir yemek okulu acmak ve tecrubelerini yemek yapmayı oğrenmek isteyenlere aktarabilmek istiyor
Kadınların azim ettikleri zaman azimle calıştıkları zaman gercekten aşamayacağı hicbir engel yok.” diyerek bircok kadına ilham oluyor Mesude Onen
Kaynak; 1