Cocuk sahibi olmak isteyen bircok kadının pek cok konuda kafasında soru işareti vardır. Bu merak edilenler bebeğin bakımından doğumuna ve anne sağlığına kadar pek cok farklı konuda olabilir. Doğum yapmak hem mucizevi hem de oldukca acılı ve zor bir şey.
Anne adaylarının en buyuk yardımcısı ise genelde daha once doğum yapmış ev bu konuda tecrubeli insanlar oluyor. İşte onceden doğum yapmış ve ilk doğum heyecanını yaşamış annelerin ağzından ilk kez anne olacaklara tavsiyeler…
1. Doğum sancılarınızı onceden tahmin edemezsiniz
“Tum ayrıntılarıyla bir doğum planı yapın. Doğumunuza girecek kişi, almak istediğiniz ağrı kesiciler, doğum sırasında yaptıracağınız ayak masajı hatta calmak istediğiniz muzik…
İstediğiniz her şeyi yazın ve sonra o kağıdı milyonlarca parcaya ayırıp ruzgarda savrulmasına izin verin. Cunku doğumunuzun nasıl gececeğini ve doğum sancılarınızı belirleyecek tek kişi bebeğiniz.
Vucudunuz size ne soyluyorsa onu yapın. Hislerinizden emin oluncaya kadar dinleyin vucudunuzu. Cunku kadınların tarihinde doğumu ve doğum sancısını anlatabilen bir kitap hicbir zaman olmamıştır.”
2. Onemli olan bebeğin beslenmesi
“Emzirmeyi planlıyorsanız kendinizi kotu hissetmemeli guclu olmalısınız. Cunku bebek emmeye hemen alışamayabilir, sut kanallarınız tıkanabilir. Hicbiri icin kendinizi kotu bir anneymiş gibi hissetmeyin. Bebeğinizi biberonla besleyebilirsiniz. Onemli olan tek şey her nasıl olursa olsun bebeğinizin beslenebilmesi.”
Duchess Natasha, Facebook
3. Her gun bebeğinizin cıkacak onlarca kirli camaşırına hazırlıklı olun
“İlk gunlerde bebeğinizin kıyafetlerini beklediğinizden cok daha fazla değiştireceksiniz. Bu yuzden bebek kıyafeti ihtiyacı iki katına cıkacak. Bu kadar camaşırı her gun yetiştirmeye hazır olun.”
Belinda Dervish, Facebook
4. Bebek uyumaya başladığı an sizde uyumalı ya da dinlenmelisiniz
“Bebek uyuduğu an temizlik, evi toplamak gibi tum işlerinizi unutun. Kendinize vakit ayırın. Eviniz yaşanabilir olduğu surece bu dinlenme vakitlerini atlamayın. Her yerde yemekler ve kıyafetler olması hic onemli değil. Bebek uyanıkken de işlerinizi halledebilirsiniz. Kendinize vakit ayırmanız cok daha onemli.”
Nikki Guzman, Facebook
5. Bebeğinizin ateşini kontrol edin
“İşte oldukca kritik bir nokta: Eğer bebeğiniz surekli ağlıyorsa ve siz neyi olduğunu cozemiyorsanız vucut sıcaklığı cok duşuk ya da yuksek olabilir. Bunu onlara dokunarak anlayamayabilirsiniz.
Bir keresinde bebeğim surekli ağlıyordu ve annemi aradım. Bebeğimin uzerinde ne olduğunu sordu. Ona normal bir takım pijama giydirdiğimi soyledim. Bana ne giydiğimi sordu. Uzerimde mini bir şort ve atlet vardı. Bebeğimin bezi dışında her şeyini cıkardım ve ağlaması durdu.
Anneme bunu nasıl bildiğini sordum. Ben bebekken babamın da aynı şeyi yaşadığını soyledi.”
Faye Falulla Dunlea, Facebook
6. İcgudulerinize guvenin
“Kitaplar okuyup eğitim almadım ama bebeğimin neye ihtiyacı olduğunu biliyordum. Biraz rahatlayın. Dunya değişiyor ve bu duruma adapte olmak icin kendine zaman vermelisin. Her şeyin hemen mukemmel olmasını bekleme.
Diğer tum annelerin korkularını ve gurur duydukları şeyleri boşver. Tebrikler! Onceliğin kendiniz olmadığı bir dunyaya hoş geldin! Bundan sonra alacağın her karar kucuk bebeğini de etkileyecek ve her şey guzel olacak.”
Oilibhia Muirchú, Facebook
7. Fotoğraflar cekin
“Cekebileceğiniz kadar fotoğraf cekin. Yıllar gectikce bebeğinizin uyuduğu fotoğraflara bile bakarak mutlu olacaksınız.”
8. Kotu gunler yaşayacaksınız ve hepsi gececek
“Superanne olmaya calışmayın. Evinizin icinden kasırga gecmiş gibi gorunen gunler olacak. Başlarda surekli bitkin ve yorgun olacaksınız. Bebeğinizin saatlerce ağladığı ve nedenini cozmediğiniz anlar olacak. Bu sizin yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmez.”
Beth Doswell, Facebook
9. Her insan doğum yaptığında sevgi dolu hissetmeyebilir
“Eğer bebeğinize karşı guclu bir bağ hissetmiyorsanız, endişelenmeyin. Oğlum 12 aylık ve ben daha yeni aramızdaki o guclu bağı hissedebiliyorum. Bu kucuk insanı yeni yeni tanımaya başlıyorsunuz ve her insanın ilk zamanlar guclu duygular hissetmesi gerekmiyor.”
Havva Acton, Facebook
10. Eşinizle “Kim daha yorgun?” oyunu oynamayın
“Eşinizden nefret edeceksiniz. Siz bebeğinizi sakinleştirmek icin evin icinde dolaşıp dururken o huzurlu bir şekilde uyuyor olacak. Bunun bir uykusuzluk hali konuşması olduğunu goz onunde bulundurun.”
11. Once kendinize iyi bakın
“Ucaklardaki guvenlik kuralları gibi; oksijen maskesini once kendinize takmalısınız. Ebeveyn olarak ilk işiniz bebeğinizin guvende olduğundan emin olmak. Yorgun, ac, uykusuz ve depresyondaki biri bebeğini guvende tutamaz.”
Agnieszka Gocalińska, Facebook
12. Sonsuza dek suremeyecek
“Her şeyde olduğu gibi bu da gecici bir durum. Genellikle herkes bebeklerinin ne kadar cabuk buyuduğunden bahseder ve bunu yaşayarak anlarsınız. Gaz sancıları, diş cıkarma surecleri, uykusuz geceler derken biir bakmışsınız buyumuşler. Bebeğinizle gecirdiğiniz tum anları hafızanıza kazıyın, cunku cabucak gecip gidecekler.”
13. Her bebek farklıdır
“Unutmayın ki her bebek farklıdır. Başka bir anne ve bebeği icin faydalı olan şeyler sizin icin gecerli olmayabilir. Her şey deneme yanılma yontemiyle gelişmelidir. Bebeğiniz icin faydalı olacak şeyleri bu yontemle bulacaksınız.”
14. Diğer ebeveynler yalan soyler
Genellikle bebeklerinin cok iyi uyuduğunu, hic bir problem yaşamadıklarını soyleyen ebeveynler olur etrafınızda. Ozellikle uyku hakkında kesinlikle yalan soyluyorlar…
15. Vucudunuzdan utanmayın
“Vucudunuzun doğum sonrası değişiminden utanmayın. Unutmayın, tum yeni doğum yapmış kadınlar aynı sorunu yaşıyor. Fotoğraflarda gorduğunuz bedeninizi kafanıza takmayın.”
Kaynak; 1