Sokakta yururken yanımızdan gecip giden, tanımadığımız insanları bile ne kadar kolay yargılıyor ve gorunuşu hakkında kararlar veriyoruz değil mi? Cok kilolu, elbise hic yakışmamış, cirkin gorunuyor ya da şortu cok kısa… Bir de bu cumlelerden birine sınıf arkadaşlarınızın karşısında, tez sunumunuzu yaparken maruz kaldığınızı hayal edin. İşte Cornell Universitesi ’nde okuyan Letitia Chai de tam olarak bunu yaşamış…
Letitia Chai, ABD ’de New York ’ta bulunan Cornell Universitesi ’nde okuyor. Cumartesi gunu ise tez sunumu icin arkadaşlarıyla birlikte okuldaydı
Tezini sunmak icin cıktığında ise uzerinde kot şortu ve gomleği vardı, sonrasında ise kıyafetlerini cıkararak sunumuna başladı
Bunun sebebi ise carşamba gunu tezinin deneme calışması sırasında hocası Profesor Rebekah Maggor ’ın Letitia ’nın kıyafetlerini eleştirmesiydi
Lititia, profesorun şortunun cok kısa olduğunu soylediğini ve “Gercekten bunu mu giyeceksin?” diye sorduğunu iddia ediyordu
Cumartesi gercekleşen ve sınıfta 14 kişinin bulunduğu asıl tez sunumunda ise bu sozleri protesto etmek amacıyla soyundu ve sunumunu bu şekilde gercekleştirdi
Profesor hemen giyinmesini, kıyafetinin davetkar olduğunu ve erkeklerin ilgisini uzerine cektiğini soylemişti. Letitia ise başkalarının daha rahat hissetmesi icin kendini değiştiremeyeceğini soyledi
Bir erkek oğrenci ile birlikte odadan cıkmaya karar veren profesor annesinin kıyafetiyle ilgili ne duşunduğunu sordu, Letitia ise “Benim annem feminist, cinsiyet ve cinsellik profesoru. Şortumla ilgili hicbir sorunu yok.” cevabını verdi
Profesor Rebekah Maggor ise “Ben oğrencilerime ne giyeceklerini ya da neyin doğru olduğunu soylemiyorum. Onlara kendilerini yansıtmalarını ve kendi kararlarını vermelerini soyluyorum” diyor
Lititia, tez sunumu sırasında soyunurken bir arkadaşı Facebook ’tan canlı yayın yapmıştı, olay sonrasında Lititia Facebook sayfasından bir acıklama yaptı
Tum olayı anlatan bu acıklama viral oldu ve adeta oğrenciye destek yağdı. Olay sırasında sınıfta bulunan 14 oğrenciden 11 ’i ise Lititia ’nın soylediklerinin gerceği yansıtmadığını belirtti ve bir bildiri hazırladı
11 oğrenci profesorun kendini yanlış ifade ettiğini asıl soylemek istediğinin kamuya acık bir yerdeki duruma uygun olmaması ve profesyonelliğe uygun olmamasıydı
Aynı zamanda profesor “kısa şort” sozuyle ilgili ozur diledi ve kadınların kulturel ve politik anlamda cok fazla baskıya maruz kaldığını kabul etti
Bildiriyi imzalamayan tek kişi Lititia ve sınıftaki bir başka oğrenciydi. Durum netik kazanmasa da kadınların kıyafetlerine karışılaşılabileceği, bu konuda cizilen sınırlar ve toplum baskısı oldukca aşikar…
Kaynak; 1 2