Kadınların iş yaşamının her alanında, her meslek grubunda var olması ve ozgurce mesleğini yapabilmesi icin bazı tabuların yıkılması gerekiyor. Bu yıkım sanatla başlıyor ve kadınların gercekten o meslekleri yapmasıyla kabul goruyor. Maalesef toplumumuzda surec bu şekilde ilerliyor, kadınlar gunden gune ozgurleşiyor ve bunu tamamen kendi emekleriyle, direncleriyle başarıyorlar. O kadınlardan biri de adeta gunumuzun Şofor Nebahat ’i olan Gaziantep ’te taksi şoforluğu yapan Gulay Gonulalan…
1960 ’ların kult film karakteri Şofor Nebahat ’i hepimiz tanıyoruz, biliyoruz. Ozellikle ailesini gecindirebilmek icin babasının kasketini takarak giriştiği hayat mucadelesi unutulmazlardan…
Zaman akıyor, yıllar geciyor ancak hikayeler değişmiyor. Gulay Gonulalan da hayat mucadelesinde mecbur kalınca taksi şoforluğu yapmaya karar vermiş
54 yaşında 4 cocuk annesi Gulay Gonulalan, 1.5 yıl once evinin gecimini sağlayabilmek icin kendi uzerine olan taksi plakasını değerlendiremeye karar verdi
Adliye durağında taksicilik yapmaya başlayan Gonulalan, meslektaşları tarafından desteklendi. Muşterileri ise en başta garipsediler ve şaşırdılar
“Bu işte cocuklarım bana cok destek oldu. Eşim vefat edince cocuklarımın gecimini sağlamak zorunda kaldım. Taksi şoforluğu yapacağımı soyleyince cocuklarım karşı cıkmadı…”
“…Hatta bu işte bana cok destekleri oldu. Bu iş erkek işidir diyenler bana baksın kadınlar da bu işi yapabilir. Ustumde bir plakam vardı ben de bunu değerlendirip, bu işe başladım. İyi ki de başlamışım. İşimi cok seviyorum”
Cocuklarının desteğinin ardından meslektaşlarının da yardımıyla şoforluğe başlayan Gonulalan, cevresinde Şofor Nebahat olarak biliniyor
Kadınların her alanda yer alması gerektiğini duşunuyor ve “Sadece ben değil tum kadınlar her işi yapabilir. İclerinde azim olduktan sonra gerisi kolay. İmkanları dahilinde olan her işin peşinden koşsunlar. Kendilerine guvensinler.” diyor
Cok sayıda kadın ise kadın bir taksi şoforunun olmasından mutlu. Gulay Gonulalan kadın muşterilerinden “İyi ki başladın. Artık guvenle gidebiliriz” gibi cumleler duyduğunu soyluyor
“Hicbir erkek, kadının taksicilik yapmasını istemez. Ama kadın isterse cok da guzel yapabilir.”
“Kadınlar, ‘Evde oturalım, dışarı cıkmayalım ’ algısını ortadan kaldırmalıdır. Erkeklerle her alanda dişe diş mucadele etmeliyiz. Evde oturulduğu zaman bir yere varılmıyor. Ancak şu da bir gercektir. Hicbir erkek, kadının taksicilik yapmasını istemez. Ama kadın isterse cok da guzel yapabilir. Yeter ki kadın istesin. Ben bu işe başlarken cok tereddut ettim. Acaba olur mu, olmaz mı diye sorular soruyordum kendime. Oyle duşunurken bir kereden bir cesaret geldi. Kollarımı sıvayıp taksiye cıktım. İlk gun biraz bakışlar falan tuhaf geldi; ama sonradan kabullendiler.”
“Kadın her alanda ağırlığını koymalıdır.”
“Sosyalleşme derken sadece sinemaya, tiyatroya gitmeyle değil, oralara gidilmekle sosyalleşme olmuyor. Kadın her alanda ağırlığını koymalıdır. Ozellikle; iş hayatında var olabilmelidirler. Elimde olsa TIR şoforluğu de, otobus şoforluğu de yaparım. Sadece ben değil tum kadınlar her işi yapabilir. İclerinde azim olduktan sonra gerisi kolaydır. İmkanları dahilinde olan her işin peşinden koşsunlar. Kendilerine guvensinler.”
Kaynak; 1 2