Kendiyle barışık olmama, cağımızın problemi. Her şey standartlara uygun olsa da olmasa da. Buna bir de Amerikan televizyon dizisi Riverdale ’de Betty karakterini canlandıran Lili Reinhart ’ın gozunden bakalım. Lili, zihinsel sağlık sorunları konusunda her zaman acık sozlulukle, yureklilikle konuşmuş bir oyuncu. Kendisi de zamanında anksiyete, depresyon gibi sorunlarla baş etmek zorunda kalmış. Tum bunlardan dolayı şu an beden olumlamada dunyada başı ceken insanlardan biri.
Harper ’s Bazaar dergisi ile yaptığı bir roportajda şunları soyledi:
“Ben mukemmel gorunen bir insan olduğumu duşunmuyorum. Zaten hicbir zaman hayatımı bunun uzerine kuramam. İnsanların da benim boyle olduğumu duşunmesini istemiyorum. Benim o kadar cok halim, şeklim var ki. Sacım genelde iğrenc ve dağınık gorunur mesela. Tabii ki kırmızı halıda bu boyle değil ama benim insanlara gostermek istediğim Lili de sadece kırmızı halıda yuruyen Lili değil.”
Yaptığı bu samimi itiraflar ile eleştirmenlerin Hollywood figurune uygun olduğu icin kendi ile barışık olmak zorunda olduğu ve kendine guvenmek zorunda olduğu duşuncelerine karşı cıkıyor
Bu roportaj sonunda Lili ’nin duşunceleri sosyal medyada tartışma haline geldi.
Her şey Harper ’s Bazaar ’ın şu tweeti ile başladı
‘Marilyn Monroe ’nun kıvrımlı bir vucudu vardı. Buyuk memeli ve beli 24 inch olmayan bir kadındı. Bence bu gercekten ilham verici ve bunu duşununce benim de vucudumun kabul edilebileceğini duşunuyorum. ’
Bunun uzerine başka bir kullanıcı onun beden olumlama hakkında konuşmaması gerektiğini soyledi
‘Gigi Hadid ’in vucudu gibi vucutlara sahip olan kadınların bu gibi platformlarda beden olumlama yapmaması gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Sanki vucut standartları olması gerektiği gibi değilmiş gibi. Sıkıldık artık. ’
‘Betty ’nin duşuncelerine gore vucudu toplum tarafından kabul gorecek standartlara gelmediği surece ne bir dergide bulunabilecek ne de bir iş bulabilecek, oyle değil mi? Sanki vucudu Gigi Hadid ’in vucudu gibi değilmişcesine beden olumlama yapıyor. Bunu gelip benim koca popoma soylesin. ’
Bu sert soylemin uzerine Lili de tabii ki bir şeyler soylemek zorunda kaldı ‘Benim vucudum onunki gibi değil bunun aşikar olduğunu duşunuyorum.Kendiyle barışık olmama herhangi bir beden olcusunun de otesinde bir durum. Hic yardımcı olmuyorsun. ’
‘Birine vucudunun guzel gorunduğu icin ya da herhangi birininkine benzediği icin bunu yapamayacağını soylemek gercekten cok yanlış. Zaten problemin bir kısmı da bu. Vucut ayıplamanın da bir sorunu bu. ’
‘Sadece birinin vucudunun ‘iyi ’ gorunduğunu duşunduğu icin bu kadar curetkar bir şekilde telefonlarının ardına saklanıp mızmızlanmaması gerektiğini soylemesine asla anlam veremeyeceğim. ’

‘Gunumuz genc erkeklerinin ve kızlarının yaşadığı bu sorunun ne derece buyuk olduğunu umarım bu yaşadığımız şey gosterir. İşte bu sebepten dolayı, zihinsel rahatsızlıkları, dismorfofobisi olan, yeme bozuklukları yaşayan insanlar ihtiyacı olan yardımı alamıyor. Onlara sanki susmaları gerekiyormuş gibi hissettiriliyor. ’

‘İnsanların bana ‘vucudun cok ince o yuzden kendi vucudunu kotu gorup de onu olumlaya calışma ’ demesi gercekten bana kendimi cok caresiz hissettiriyor. Sanki benim gorunuşum dismorfofobimi onemsiz hale getiriyormuş gibi. ’

‘İnsanlara hissettikleri şeyi hissetmemeleri gerektiği soylendiğinde zihinsel rahatsızlıklar sadece daha kotu hallere burunuyorlar. Bizim uğraşmaya calıştığımız şey de bu zaten. Lutfen bu davranışları daha da yuceltmeyelim. Duşunduğunuzden cok daha yıkıcı sonucları oluyor. İnsanların sorunlarını anlamayabilirsiniz ama saygı gosterin. ’
1. Lili ’nin bu sozleri uzerine insanlar da Lili ’ye destek oldular.
‘Lili ’nin bu tarz konularda acık acık konuşması beni olduğumdan da cok guclu hissettiriyor. Ozellikle kendi vucudum konusunda cok ozguvensizim ve bu tarz şeyler bana kendimi cok daha iyi hissettiriyor. ’
2.
‘İlham verici cunku bana mukemmel vucut tipine sahip olmasam da sevilebilir olduğumu hissettiriyor. ’
3.
‘Bence buradaki asıl sorun toplumun Lili gibi bir kadının (ki bence kendisi mukemmel) vucudunu sevmek zorunda olmasını savunması. Neden bu bu kadar kolay kabul edilebilir? Neden? ’
4
‘Lili bana klasikleşmiş mukemmel kadın vucuduna sahip olmak zorunda olmadığım konusunda ilham veriyor. Vucudumun her parcasını sevmemde bana yardımcı oluyor ve onu cok seviyorum. ’
5.
‘Tam bir ikon. Her gun bana ilham veriyor ve bunun icin ona cok teşekkur ederim. Acık sozlulukle zihinsel rahatsızlıklarla ilgili soylediği her şey bana gercekten yardımcı oldu. Vucudumun şekliyle artık kendimi cok daha rahat hissediyorum ve bunun icin onu cok seviyorum. ’
Kaynak: 1