Herkes hayatının bir doneminde, gecimini sağlayacağı ve hayatının ucte ikisini harcayacağı bir iş seciyor. Bu secimler ilerleyen donemlerde değişebilir olsa da tutkusu olanlar hedeflerinden asla vazgecmiyor ve kendilerini mesleklerine adıyorlar. Onlardan biri de başarılı pilot Ebru Unsal…
27 yaşındaki pilot Ebru Unsal, 2007 yılında planor lisansı aldı, bir sene sonra da pilotaj eğitimine başladı. Yaklaşık 10 yıldır pilotluk yapıyor
Turkiye, başarılı pilot Ebru Unsal ’ı kalp krizi geciren bir yolcunun hayatını kurtarmasıyla tanıdı
2016 ’da Hamburg-İstanbul seferinin yapıldığı sırada ucakta bulunan yolculardan Hilmi Guler kalp krizi gecirdi. Hostesin Ebru Unsal ’ı bilgilendirmesi uzerine başarılı pilot soğukkanlı davranarak ucağı 10 dakika icinde yolcunun hastaneye yetişmesini sağladı.
Ebru Unsal ’ın havada yaşadığı tek kriz anı bu değildi elbette. Bu olaydan once bir kere tek motorla iniş yapmak zorunda kalmıştı
Meslekteki ikinci yılında havalandıktan kısa bir sure sonra motora kuş girmesi sonucu havaalanına geri donup iniş yapmak zorunda kaldı.
Bu zor mesleği secmesinde ise annesi ve babası cok etkiliydi. Babasını hayali pilot olmaktı ancak goz muayenesinde elenince karacı olmak durumunda kalmıştı
Annesi ise hostes olmak istiyordu ancak babası izin vermediği icin olamamıştı. Ebru Unsal annesinin ve babasının hayallerini birleştirmişti.
Mesleğini cok sevse de pek cok zorluğu olduğunu belirtiyor. Erkek arkadaşı olmadığını, bir sosyal cevre edinmeye bile vaktinin olmadığını soyluyor
“Erkek arkadaşım yok. Bulmaya vaktim olmadı cunku surekli havadayım. İlgi gosterenler var ama surekli calıştığım icin zor. Ama bırakın onu, bir pilotun yeni sosyal cevre edinmesi bile cok zor. Yeni insanlarla tanışamıyorum.”
“Sadece meslektaşlarımızla arkadaşlık ediyorum cunku iş saatlerim kimsenin programına uymuyor. Aynı saatlerde calışmıyoruz, aynı zaman dilimlerini kullanmıyoruz.”
Bir roportajında ise bir kadın olarak pilot olmanın zorluklarından bahsetmiş ve THY ’de 6 bin pilottan yalnızca 200 civarı pilotun kadın olduğunu soylemişti
“Kadrosunda 6 bin pilotu olan THY ’de kadın pilot sayısı 200 ’u bulmaz. 150 filandır, o da sizin hatrınıza… Fiziksel anlamda tukeniyoruz, cok yorucu. Yuksek irtifa, radyasyon ve basınc sizi tuketiyor. Barotravmalar, ic organlarda yıpranmalar… Erkeklerden farklı olarak odem, menstruasyon sıkıntılarını da ekleyin. Bende durduk yere safra taşı oldu mesela. Yani bu işin faturası kadınlara daha ağır cıkıyor.”
Yakın zamanda yaşadığı rahatsızlık nedeniyle mesleğine ara veren başarılı pilotun, THY Yonetim Kurulu Kararı ile Los Angeles ’a pazarlama şefi olarak tayini cıktı
Biz de yeni gorevini hava da değil işin yonetim kısmında yurutecek Ebru Unsal ’a başarılar diliyoruz…