Semiha Es… Zamanının basmakalıplarını aşan bir kadın. Hem ozel hem de iş hayatında başarıyor bunu. Kendisini zengin bir adama verecekleri vakit aniden gidip aşığıyla evleniyor. Fotoğrafcılıkta cinsiyetcilik had safhadayken savaşların, cephelerin icinde fotoğraflar cekiyor. 100 yıl yaşadığı hayatının yarım asrında elinden duşurmuyor fotoğraf makinasını. Aşkı aşk, macerası macera. İşte Turkiye ’nin ilk kadın savaş fotoğrafcısı Semiha Es!
1. Semiha Es 1912 ’de İstanbul ’da dunyaya gelir. Babası Fransızlara ait bir yolcu vapuru işletmesinin gişe memurudur. Semiha Hanım da cat pat Fransızca oğrenir
2. O yıllarda evde bulunan bir makineyle fotoğraflar cekmeye başlar. 15 yaşına geldiğinde eve destek olmak adına Fransızlara ait bir telefon idaresinde santral memuresi olur
3. O donem Cumhuriyet Gazetesi bir guzellik yarışması duzenler. Yarışmaya katılma kararı alan Semiha Hanım ’a yaşı kucuk olduğu icin katılamayacağı soylenir
4. Sukut-u hayale uğramış şekilde merdivenlerden inerken ‘ ’onunla ’ ’ karşılaşır. O, donemin unlu gazetecisi Hikmet Feridun Es ’tir. İkisi de birbirlerini ilk gordukleri anda aşık olurlar
5. İşler biraz da eski Turk filmlerinde gorduğumuz gibi ilerler. Semiha Hanım ’ın annesi, kızına cok zengin bir fabrikator bulur ve onunla evlenmesi gerektiğini soyler. Bunu duyar duymaz evden koşarak cıkan genc kız buyuk aşkına gider. Cift iki şahit bulup aniden evlenir
6. Evet buyuk aşktır onlarınki. Her şey iyi guzeldir de beraber yaşamaya başlayan Es cifti maddî sıkıntılar icindedir
7. Oysa Hikmet Feridun Es, 1950 ’lerin en meşhur gazetecilerinden biridir. Hollywood yıldızlarıyla, dunyaca unlu isimlerle roportajlar yapar. Sıklıkla dış ulkelere giden Hikmet Bey, karısına olan ozlemi nedeniyle buna bir hal care bulur. Eşi Semiha Hanım ’a fotoğraf cekmeyi oğretir ve dunyayı beraber gezmeye başlarlar
8. Once Hollywood starları ve Afrika yerlilerini, sonra da Kore Savaşı ’nı gidip fotoğraflar Semiha Hanım. Kore ’de 3, Vietnam ’da 5 yıl boyunca savaş fotoğrafcılığını surdurur
9. Hurriyet gazetesinde ilk haberleri 8 Kasım 1950 ’de yayımlanınca buyuk ilgi toplar ve okuyucu merakla bir sonraki haberi beklemeye başlar
10. 1980 ’lerin sonuna doğru sağlığı iyice bozulan Hikmet Bey ’e doktorlar en fazla uc ay yaşayabileceğini soyler. Semiha Hanım 5 yıl yaşatır onu. 1992 ’de eşinin gidişinin ardından 20 yıl yaşayan Semiha Hanım da 11 Aralık 2012 ’de dunyadan gocup gider
11. Cephelerde gecirdikleri yıllar boyunca pek cok anı kalır Es ciftine. Onlardan birini aktarıyor Semiha Hanım: ‘ ’Cephelerde, her zaman olumle burun buruna yaşadık. Fakat bir keresinde, bir Cinli asker, beni oldurmek icin bayağı uğraştı. Ama sonra bize esir duştu. Zavallıcık yaralanmıştı. Onun hastaneye gonderilmesini sağladım, yaralarıyla ilgilendim.”
12. Savaşta yaşadıklarım ve gorduklerim, ozelikle insani acıdan cok derinden etkiledi beni. Siyasilerin cıkar catışmaları arasındaki o savaşta, sivillerin duştuğu durumu ve zulmu gormek cok zor ve acı bir tecrubeydi benim icin. Yarım yuzyıl fotoğraf makinesini elimden hic duşurmedim.