
Yazılım ve programlama dunyasının ilk yıllarında kadınlar da en az erkekler kadar sektorun icindeydi. Kod yazım dunyasında kadın erkek sayısında eşitliğin olduğu bu donemler, ilerleyen surecte bozuldu ve programlamacılık erkeklerin domine ettiği bir sektore donuştu. Programlama ve kod yazımı sektorunde kadın yazılımcıların azalmasına neden olan sırlarla dolu tarihsel sureci sizin icin derledik.
Dunyanın bilgisayarla ilk tanıştığı donemlerde yazılımcılık geleceğin mesleği olarak goruluyordu
Bu durumun hala değişmediğini soylemek surpriz olmaz. Yazılımcılık ve bilişim temalı meslekler hala gelecek vaadeden meslekler arasında zirvedeki yerini koruyor.
1959 yılında mezun olan Mary Allen Wilkes, ilk yazılımcı kadınlardan biriydi
Aslında avukat olmak isteyen ama o donemde avukat olduğunda dahi yeterli saygıyı goremeyeceğini ve istediği kariyere sahip olmayacağını duşunun Mary Allen, hukuk mezuniyetine rağmen yazılımcılığı secmişti. İş başvurusu yaptığında da anında işe kabul edildi. Zira o donemde yazılım konusunda tecrubeli bir calışan bulmak soz konusu değildi.
Wilkes ’ın yazdığı ilk kodu IBM 704 ’e taşımak dahi oldukca zorlu bir surecti
Klavye ve ekranın olmadığı bir donemde kod yazmak ya da o kodu bilgisayara taşımak kolay bir iş değildi. Kod yazma işlemini A4 kağıda yazarak tamamlayan Wilkes, kolilerce kağıt dolusu kodu bilgisayara aktarmıştı. O donemin bilgisayarlarının 4000 kelime kapasitesi olduğunu goz onunde bulundurursak, tek bir kodu bile ziyan etmek istemeyen programcıların bir anlamda şair olduğunu soyleyebiliriz.
Bu zorlu surecin uzerinden başarıyla gelen kadın programcılar, İkinci Dunya Savaşı ile birlikte sektoru domine etmeye başladı
1960 yılında Amerika ’daki yazılımcıların yarısına yakını kadın programlamacılardan oluşuyordu.
Dunya uzerinde evine bilgisayar goturen ilk kişi Wilkes olmuştu
LINC işletim sisteminin yazılımı icin başka bir şehre taşınması istenen Wilkes, bu fikre sıcak bakmayınca bilgisayarı kendisine gonderdiler. Boylelikle dunya uzerinde evinde bilgisayar kullanan ilk kişi, avukat ve programlamacı bir kadın olmuş oldu.
Kod yazarı diyebileceğimiz ilk kişi, 200 yıl once yaşayan, Lady Ada Lovelace adında bir matematikciydi
1833 yılında Charles Babbage ’in yaptığı analitik motorun calışma algoritmasını hazırlayan matematikci Lovelace, kod yazımı konusunda tarihteki ilk calışmaya yapan kişi olarak kabul ediliyor. Babbage ’ın hayal ettiği bilgisayar tasarımını tamamlayamamış olması ve Lovelace ’ın erken yaşta hayatını kaybetmesi, belki de dijital tarihin değişiminde rol oynayan onemli değişkenlerden biri.
1984 yılından itibaren yazılım dunyasında kadınların yeri değişmeye başladı
83-84 akademik yılında bilgisayar bilimleri bolumunden mezun olan oğrencilerin %37 ’si kadındı. Gunumuzde bu rakam %17 ’lere kadar duşmuş durumda. Bunun sebepleri arasında ebeveynlerin bilgisayarları genellikle erkek cocuklarına hediye alması ya da eve alınan bilgisayarın erkek cocukların odasında bulunması gibi basit sebepleri dahi mevcut. O donemde elektronik ve teknolojik aletlerin erkeklerin oyuncağı olması gibi bir yargı populer sayılırdı.
Toplumun cinsiyetci bakış acısına ek olarak Hollywood da bu değişime onculuk etti
Yazılımcı ve programlamacı kadınların sektoredeki etkinliğini kaybetmesinin altında bircok sebep var. Okullarda ulaşılan bilgisayarların genellikle erkek oğrenci kuluplerine tahsis edilmesi bu sebeplerden biri. ‘Revenge of Nerds ’, ’Tron ’, ‘WarGames ’ gibi meşhur filmlerle kod yazmanın erkek işi olduğunu akıllara kazıyan Hollywood yapımları da bu negatif değişime onculuk etti.
Kadınların kod yazma dunyasında yeterince etkin olmamasının sebebini biyolojik nedenlere bağlayanların aksine, Hindistan gibi ulkelerde hala kadın yazılımcı oranı %40 seviyelerinde
Kadınların biyolojik olarak programlama alanına yatkın olmadığı iddialarını curuten iki ana faktorden biri, kadın yazılımcıların sektorel başarıları. Diğer ana faktor ise ebeveynlerin kız cocuklarını yazılımcı olmaları konusunda desteklediği Hindistan. Ulkede kadın yazılımcı ve programlamacı oranı %40 ’ın uzerinde ve artmaya devam ediyor. Malezya da bu akımı takip ederek %50 ’nin uzerinde kadın mezun veren ulkelerden biri. Bugun Silikon Vadisi ’nde dahi kadın yazılımcı oranlarının duşuk olması, dunya genelinde sergilediğimiz cinsiyetci tutumun boyutuna dair fikir veriyor.
Kaynak: 1