Moda, ne icin ve kim icindir sorusunun cevabını hic bu kadar guzel bir şekilde almamıştık. Tasarımcı Carrie Hammer; modanın, sosyal değişim yaratan bir kıvılcım olabileceğini duşunuyor. New York moda haftasındaki model secimleri de bu duşuncesine muthiş bir ornek olmuş.
Moda dunyasının gerceklikten aşırı uzak olması ve giysileri taşıyan mankenlerin gercek olcutlerden cok farklı oluşu, bizi daima sorgulamalara itmiştir.
Yuzlerce, belki binlerce kadına ilham olan, başarılı ve guclu kadınların stillerini de elbette ki moda dunyası tasarlıyor. Ama biz podyumda o guclu kadın rol modellerini değil, sıfır beden ve tek bildiğimiz ozellikleri guzel olmaları olan kadınları goruyoruz.
İşte Carrie Hammer da, bu duşunceden yola cıkarak harika bir fikir yarattı.
Carrie Hammer; “Butun muşterilerimiz gercek bir rol modelken, podyuma manken cıkarmamız hic anlamlı gelmiyor.”
Carrie Hammer, manken camiasının tekduzeliği karşısına ceşitliliği cıkarmak ve sektordeki bu eksiği kapatmak icin boyle ciddi bir duşunce ortaya cıkardı.
Hammer, birkac yıl once kadınların iş giysisi opsiyonlarındaki eksikliği gordu ve guclu kadınların rahat hissedebilecekleri giysiler tasarlamaya başladı
Hammer ’ın devrim niteliğindeki defilesinin mottosu; “Podyum Modelleri değil; Rol Modelleri”. Hammer New York ’taki defilesinde, geleneksel modeller yerine kadınların gercek rol modellerine odaklandı. Hammer; “Pozitif ve guclu kadının tam karşılığı onlar. Giysilere hayat veriyorlar. Bu giysileri onlar icin yapıyorum, kadınların inanılmaz ve guclu hissetmeleri icin.”
Bu girişim, tamamen farklılıklara yani bizlere odaklanan bir duşuncenin urunu.
Birleşmiş Milletler ’de Avukatlık Danışmanı olan La Neice Collins;
“Defilede ben de yurumek istedim; cunku ne zaman bir defile izlesem aklımdan şunlar gecer; “Giysiler cok guzelmiş, ama ben asla giyemem.” Sonra korkularımı yenmenin guzel olabileceğini duşundum; başkalarının da normal olculerde bir kadının podyumda yuruyebildiğini gorerek bunu harika bulabileceklerini duşundum.”
Girişimci ve Aktivist Tolu Olubunmi;
“Moda benim icin bireysellik demek. Uzerinizdeki giysiyle (ne olursa olsun) mutlu olmak demek. Kişiliğinizi yansıttığını duşunduğunuz ve sizi ifade eden her giysi, bana gore modaya uygundur.”
Skai Blue Media Başkanı ve Kurucusu Rakia Reynolds;
“Defilenin bana gore en mukemmel kısmı bir suru kadınla tanışmam oldu. Bu kadınların hepsi patron! Etrafımda tuttuğunu koparan onlarca kadın olması inanılmaz bir his.”

Komedyen, Avukat ve Yazar Maysoon Zayid;
“Modayla her zaman tuhaf bir ilişkim olmuştur, cunku coğu zaman spor giysiler giyerim. Burada modaya dair cok şey oğrendim. Mesela giydiğim şeyin nasıl hissettiğimi ve nasıl gorunduğumu cok fazla etkilediğini oğrendim.”
American Horror Story ’den tanınan down sendromlu oyuncu Jamie Brewer. Hammer ’ın defilesinde podyuma cıkan ilk down sendromlu model oldu
Hammer ’ın sectiği rol modeller; farklı ırklardan, farklı olculerden, bazense engelli kadınlardan oluşuyor.
Kaynak; 1, 2