Bilim adına bir şeyler yapan dahi insanların değerinin bilmediği tek ulke, elbette bizimki değil. Dunyanın her yerinde boyle şeyler yaşanıyor. Bilim icin buyuk şeyler yapmış ya da yapmaya calışan insanlar her zaman, her yerde en buyuk saygıyı gormeyi hakediyor oysa.
Şimdi size hikayesinden bahsedeceğimiz adam, bir matematik dahisi olan Grigori Yakovlevich Perelman. Ve onun hikayesi, dunyanın hicbir yerinde duyamacağınız turden. İşte bu dahi adamı diğer bilim insanlarından ayıran o anlamlı hikaye.
Grigori Yakovlevich Perelman, dunyanın en buyuk 7 probleminden biri olarak gorulen Poincaré onermesini, 2002 yılında cozmeyi başarmış bir dahi…
1966 doğumlu olan Rus matematikci, tam yuz yıldır cozulemeyen bu matematik problemini 2002 yılında cozdu.
Ama onun bu cozumu tam 4 yıl sonra, yani 2006 yılında kabul gordu
Bu gecikmenin sebebi, bu dahi adama saygı gostermeyen Amerikalı meslektaşlarıydı. Yani Perelman, bazı meslektaşları tarafından gerekli saygıyı gormediğini duşunuyor.
Bazı meslektaşlarından gerekli saygıyı gormediği icin onuru kırılan Perelman, 2006 yılında kazandığı 1 milyon dolar para odulunu sırf bu sebeple reddetti
Reddettiği tek şey para odulu de değildi Perelman ’ın; o matematiğin Nobel ’i sayılan Fields Odulu ’nu de aynı gerekceyle reddetti.
“Ben unlu olmak istemiyorum. Teşhir edilecek bir sirk maymunu değilim. Altı ustu bir soru cozdum ve bu kadar buyutulmesi ilginc.”
Boyle soyluyor bu samimi matematikci, odulu reddetmesiyle ilgili olarak.
Perelman, odulu reddetmesinin ve kurduğu bu cumlelerin ardından St. Petersburg ’daki Steklov Enstitusu ’ndeki gorevinden de istifa etti
Bu dahi adamın annesiyle birlikte oldukca bakımsız bir evde, yine onun emekli maaşıyla yaşadığı biliniyor.
Dunyanın yaşayan en zeki insanı olarak bilinen Perelman ’la ilgili en son bilinen şey ise, para odulunu matematik eğitimi icin alabileceğini soylemesine rağmen hala almadığı…
Perelman 2006 yılında reddettiği odulun ardından, 2010 yılında layık gordulduğu Milenyum Odulu ’nu de reddetti… Populer kulturu, kendi değerleri icin reddeden bu dahi adamın hikayesi, gercekten en buyuk saygıyı hakediyor bizce.