Ne kadar buyuk zorluklarla karşılaşırsanız karşılaşın hayallerinizin peşinden gitmekten asla vazgecmeyin. Bunu yalnızca biz, yahut alt metni “inanmak” olan filmler soylemiyor; listemizde yer alan, başarısızlığa uğramış olmasına karşın yılmayıp buyuk başarılar elde etmiş 13 isim de soyluyor bunu. Henuz parlamadan once eleştiri yağmuruna tutulup, başarısızlıkla değerlendirilen goz onundeki bu isimler eğer bugun inanmıyor olsalardı asla onları tanıma şansına erişemezdik.
1. Elvis Presley
Muzik tarihinin kralı Elvis, sayısız buyuk başarıya sahip. Etkilemediği, şarkılarını dinletmediği neredeyse kimse yok. Fakat gecmişte, ozellikle oğrenci olduğu yıllarda durum pek de ic acıcı değildi. Muzik derslerinde kotu bir gidişata sahip Elvis, muzik oğretmeni tarafından şarkı soylemeye yeteneğinin olmadığı yonunde eleştiriler alıyordu.
2. Fred Astaire
Kariyerinde danscı, şarkıcı, oyuncu ve kareograflık gibi bircok başarılı işe sahip Astaire; 70 ’li yıllara kadar başarısını surdurdu. Fakat Astaire ilk kez ekran karşısına cıktığında ne hareket edebilmiş, ne de şarkı soyleyebilmiş. Yapılan cok sert eleştirilere rağmen o geri adım atmadı, mucadelesini surdurdu ve sonunda kazandı.
3. Clint Eastwood
Kovboy filmlerinin en cok one cıkan yuzlerinden Clint Eastwood gorunuşu ve konuşması yuzunden kovuldu. Film şirketlerine gore gorunuşu hollwood starları icin uygun değildi. Ayrıca yonetmenler onun ağır ağır konuşmasından da rahatsızdı.
4. Arnold Schwarzenegger
Bir donem Kaliforniya eyaleti valisi de olan unlu oyuncu, oyuncu olmadan once vucut geliştirme calışmalarına başladı. Aktor olma hayaliyle Hollywood ’a geldiğinde, kimse onu ciddiye almadı. Bunun elbette bircok sebebi vardı; oncelikle Schwarzenegger ’in aksanı tuhaf karşılanmıştı, ayrıca adı da bir şekilde duzgun telaffuz edilmiyordu.
5. Gary Oldman
Oyuncu ve yonetmen olarak başarılı işlere imza atmış Gary Oldman olmasa canlandırdığı rolleri ve yonettiği filmler de olmazdı. Fakat Oldman Kraliyet Akademisi Dramatik Sanatlar icin katılmış olduğu secmelerde başarısız olduktan sonra bir sure gosteri dunyasından elini eteğini cekti. Juri, başka bir iş aramasını, gosteri dunyasında kendine yer bulamayacağını soyledi; fakat Oldman ileride bircok başarıya imza atarak jurinin bu tezini curutmuş oldu.
6. Boy George
Unlu olmadan onceki yıllarda muzisyen olmak istediğini bir kariyer danışmamına ifade eden İngiliz şarkıcı ve soz yazarı, danışman tarafından fena şekilde alay konusu oldu. Sadece bununla da yetinmeyip, bir fabrikada iş bulmasını tavsiye etmesine karşın Boy George şarkılarıyla herkesin yakından tanıdığı bir isim haline geldi.
7. Beyonce
90 ’lı yıllarda bir televizyon kanalının yetenek arama yarışmasına eski grubu Girl ’s Tyme ’la katılan Beyonce buradan başarıyla ayrılmamıştı. Sonradan yaptığı acıklamalarla, şarkı seciminin hatalı olduğunu dile getiren Beyonce, daha sonra kuracağı Destiny ’s Childe grubuyla ve ona esas ununu kazandıracak solo kariyeriyle buyuk patlama gercekleştirdi.
8. Walt Disney
Daha sonraki yıllarda kendi adıyla kuracağı Walt Disney Company ’in sahibi olan, dunyanın en buyuk yapımcı ve yonetmenlerinden olan Walt Disney; film şirketini kurmadan once bir gazetede calışıyordu. Bugun sahip olduğu imparatorluğu inşa etmeden once, hayal gucunun olmaması ve kotu fikirler cıkarması sebebiyle işinden atıldı, Walt Disney aradan kısa zaman sonra şirketini kurarak başarısını tum dunyaya gosterdi.
9. Oprah Winfrey
Başarılı kadın Oprah Winfrey 22 yaşındayken bir televizyon kanalı icin muhabirlik yapıyordu. Başarısız olmakla değerlendirilip kapının onune konmak uzere olan Oprah, istifasını vererek, yeni işlere yelken actı. Bugun dunyanın en zenginleri arasında sayılan Oprah Winfrey; bugune kadar televizyon dunyasında bircok başarılı işe imza attı.
10. Steven Spielberg
Genclik yıllarında Guney California Universitesi Tiyatro, Film ve Televizyon Bolumu ’nden uc kez reddedilen Spielberg, sonunda kazandığı okulu bitirmeden yonetmenlik kariyerine adımını attı.
11. Beatles
Yankıları tum dunyaya ulaşmadan once efsane dortlu, bir plak firması tarafından seslerinin kotu olması ve şov dunyasında yerlerinin olmadığı gerekcesiyle reddedildi. Beatles ’ın muzik tarihine kazandırdığı plaklar rekor satışlara imza atarak, rekorları kırıp gecti.
12. Lucille Ball
İkonik gosterisi I Love Lucy ’den once başarısız bir oyuncu olarak anılan Lucille Ball, fazlasıyla eleştiriliyordu. Oyle ki, drama oğretmenleri onun başka bir mesleğe yonelmesi teklifinde dahi bulundular. 1930 ’lu yıllarda oyunculuğuyla one cıkmaya calışan Ball, 40 ve 50 ’li yıllarda sinema dunyasında populerliğe erişti.
13. Marilyn Monroe
Kariyerine adım atmadan once, model ajansları ona sekreterlik yapmayı duşunmesi gerektiğini soyleseler de onun unu tum dunyayı sardı.
Bonus; Michael Jordan
Efsanevi basketbol oyuncu Jordan ’ın başarısızlıktan başarıya uzanan hikayesini onun kendi sozleriyle aktarıyoruz; “Kariyerimde 9000 ’den fazla atış kacırdım. Yaklaşık 300 mac kaybettim. 26 kez galibiyeti getirecek son atışı kacırdım. Hayatım boyunca defalarca başarısız oldum. İşte bu yuzden bu kadar başarılı oldum.”
Kaynak; 1, 2, 3, 4, 5,