Otizm, sebebi henuz kesin olarak bilinmeyen ve erken yaşlarda ortaya cıkan bir gelişim bozukluğu. Tedavi icin en onemli şey ise erken teşhis ve yoğun eğitim. Yani, erken yaşta başlayan rehabilitasyon programları ile otizmin etkilerini minimuma duşurmek mumkun. Peki, otizm hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Cevremizde bulunan otizmli insanlara karşı ne kadar duyarlıyız? Onlar icin neler yapıyoruz? Bunların hepsi, 2 Nisan Otizm Farkındalık Gunu ’nde kendimize sormamız gereken sorulardan sadece birkacı.
Ulkemizde bu soruları kendine sorup, otizmli kardeşinden ilham alarak onlar icin bir şeyler yapmaya calışanlardan biri de Zafer Elcik. Geliştirdiği Otsimo adlı uygulamayla cocukların evde eğitim alabilmelerini sağlıyor…
24 yaşındaki Zafer Elcik, Orta Doğu Teknik Universitesi ’nde Bilgisayar Muhendisliği eğitimi aldı
Şimdilerde 15 yaşında olan erkek kardeşine 4 yaşındayken otizm tanısı kondu ve aslında her şey boyle başladı
Kardeşi bircok şeyi yapabilse de bazı problemler yaşamaya devam ediyordu ve Zafer Elcik otizm icin yapılacak en doğru şeyin yoğun eğitim ve pozitif destek olduğunu fark etti
Kardeşi icin ailece bir takım oldular ve onun daha iyiye gitmesi icin her şeyi yaptılar. Annesi işinden ayrıldı ve tum vaktini kardeşinin tam zamanlı eğitimine ayırdı
Babası ise kardeşinin eğitimleriyle ilgilenerek onu her gun derslere goturdu, Elcik ise kardeşiyle yuzmeye gidiyordu
Kardeşinin spora olan merakını fark ettiklerinde onu spor yapması icin daha cok teşvik ettiler; koşu, masa tenisi, kayak ve yuzme gibi sporun bircok dalında oldukca iyiydi
Tum bu eğitim surecinde akıllı cihazlardan da yardım aldılar ve normalde eğitim sırasında dikkati toplam 5 dakika suren kardeşinin akıllı cihazlarla oynarken dikkatinin 50 dakika gibi oldukca uzun bir sure dağılmadığını fark etti
Kardeşinin bu dikkati sayesinde Otsimo adlı bir uygulama geliştirmeye karar verdi, bu aşamada sınıf arkadaşları Can Dortkardeşler ve Sercan Değirmenci de projeye dahil oldu
2015 ’de kurulan Otsimo‘nun amacı ise otizmli cocukların eksik kalan eğitimini tabletler aracılığıyla evde tamamlayabilmek
Otsimo, cocuklara etkinliği kanıtlanmış ABA eğitim modelini eğitsel oyunlarla birlikte sunuyor
Otizm, 2014 ’te yapılan araştırmaya gore her 68 cocuktan birinde gorulen ve gunumuzun en yaygın rahatsızlıklarından biri
Otizmli cocukların eğitim masrafları ise oldukca yuksek ve Turkiye ’de bu konuda eğitilmiş profesyonel eğitimciler oldukca yetersiz. Bu yuzde Otsimo, aslında bu konuda cok onemli bir boşluğu dolduruyor ve binlerce cocuğun geleceğini etkiliyor
2 Nisan Otizm Farkındalık Gunu ’de sevginin ve yoğun eğitimin otizmle savaşmak icin en guzel araclar olduğunun bilincinde olmalı ve cevremizdeki otizmli kişiler icin daha duyarlı olmamız gerektiğini hatırlamalıyız…
Kaynak; 1 2