Ozellikle son zamanlarda yurtdışında başarıdan başarıya koşan Turk ’lerin haberlerine sık sık denk geliyoruz. Şimdi sizlere coğumuzun haberdar olmadığı, adından cok şirketlerinden soz ettiren iki Turk ’ten bahsedeceğiz; Eren Ozmen ve Fatih Ozmen.
Ozmen ciftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation , NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ile calışma başarısı dışında dunyanın en yenilikci 10 şirketi arasında yer alıyor. SNC, 1963 ’te Nevada ’da kurulan bir şirket. Ozmen cifti 1994 ’te burayı aldığında şirket sadece 20 kişiydi. Bugun bu şirket ABD icinde 18 eyalette, Turkiye, İngiltere, Almanya dahil olmak uzere 34 farklı ulkede faaliyet gosteren, uc bin calışanlı, cok uluslu bir şirket.
Şu an onları konuşulur yapan şey ise calışma aşamasında olan ve Elon Musk ’ın SpaceX ’ini sollaması muhtemel gozle bakılan yeni projeleri; Dream Chaser
Eren Ozmen, uzay yarışına Elon Musk, Mark Cuban, Jeff Bezos ’un ardından, dorduncu sırada girdi. Bu yarışa Sierra Nevada Corp. Dream Chaser adını verdiği bir uzay aracı ile katıldı.
Sierra Nevada Corp. ’ın 300 milyon dolar, NASA ’nın 350 milyon dolar koyarak, toplamda 650 milyon dolara mal ettikleri Dream Chaser, astronotları yorunge icerisine gondermek icin geliştirilmiş ve tekrar kullanılabilir bir uzay aracı
Bu yarışa katıldığı ilk donemde Dream Chaser ’ın pek de başarılı olduğu soylenemez
Dream Chaser, 2013 yılı Ekim ayında 12.500 fit yukseklikte bir helikopterden bırakıldığında ilk ucuşunu gercekleştirmişti. Ancak iniş esnasında mekanizması arızalandı ve arac ucak pistinin dışına savruldu. Bir yıl sonra, NASA Sierra Nevada ’nın uzay aracını es gecti, Boeing ve SpaceX ’i milyarlarca dolarlık sozleşmelerle odullendirdi.
Milyar dolarlık kayba yol acan hata, Ozmenleri uzay yarışına katılma hayallerinden vazgecirmeye yetmedi ve yeni bir uzay istasyonu kuruyorlar
Uzay dunyasının şirkete karşı tutunduğu kucumseme tavrının ustune, şirket NASA ’ya yeni bir teklif verdi: Dunya ’dan uzaya ve uzaydan Dunya ’ya yemek, su, bilimsel materyaller taşıyan bir uluslararası bir uzay istasyonu kurmak. Bu sefer kazandılar. Sierra Nevada ve rakipleri, Orbital ATK ve SpaceX 14 milyar dolarlık bir sozleşmeyi paylaşacaklar.
Henuz uretim aşamasında olan bu insansız kargo aracının adı da ayrıca Dream Chaser olacak. Bu da Sierra Nevada Corp. ’ın bu uzay yarışında ne kadar dişli olduğunu gosteriyor
2020 Eylul ’de uzaya gonderilecek Dream Chaser 2024 yılına kadar 6 gorevini tamamlarsa şirkete 1.8 milyar dolarlık bir gelir sağlayacak. Bu denli yuksek amaclı bir goreve cıkmasının bir diğer artısı da rakiplerini daha iyisine ulaşmak icin motive etmesi ve bunun tum dunya adına faydalı olması
(gorevler henuz belirtilmemiş)
“Uzay bizim icin sadece iş olmaktan cok daha otede”
Fatih Ozmen ’in soylediği bu sozleri eşi şu sozlerle tamamlıyor: “Biz kucukken, siyah beyaz televizyondan, dunyanın bir diğer ucundaki insanların aya inişini izlerdik ve tuylerimiz diken diken olurdu. İlham verici goruntulerdi. Amerika Birleşik Devletleri ’nde dunyanın geri kalanı ile karşılaştırınca kadınların ne kadar cok şey başarabildiklerine bakın. Ben de bu kadınlardan biri olduğumu duşunuyorum ve bunun benim dunyaya bırakacağım miras olduğunu duşunuyorum”
kaynak:1