Gunumuzde rekabet ortamının gelişmesi, teknolojinin urun ve hizmetlere donuşumunu hızlandırdı. Bu sebeple gunumuzde firmalar yaşamlarını devam ettirebilmek icin daha verimli calışan ve doğru kararları hızlı bir şekilde alabilen sistemlere ihtiyac duyuyor. Bu durum bu tur sistemleri kurarak etkin bir şekilde calıştıran endustri muhendislerinin onemini daha da artırıyor. Son gunlerde ismini sıkca duyduğumuz Endustri 4.0 ile bu alan gittikce onemini koruyor. Turkiye ’nin en koklu universitelerinden biri olan İstanbul Teknik Universitesi ’nden Endustri Muhendisliği Kulubu oğrencileri endustri muhendisliği ile ilgili merak edilenleri anlattı.
İTU Endustri Muhendisliği Kulubu hakkında daha fazla bilgi almak icin web sayfasını ziyaret edebilir ya da kulubun Instagram hesabına goz atabilirsiniz.
Endustri Muhendisliği nedir? Endustri muhendisliği insan, malzeme ve makineden oluşan birbiriyle bağlantılı sistemlerin tasarımı, kuruluşu, devamlılığı, iyileştirilmesi ve yonetimi ile ilgilenen muhendislik dalıdır. Endustri muhendisi de urun veya hizmet ureten kuruluşlarda minimum maliyetle maksimum verimlilik elde etmeyi amaclayarak makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması icin yontem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim/araştırma yapan kişidir.
Endustri Muhendisleri ne iş yapar? Endustri muhendisliği, herhangi bir sektore bağlı olmayan, calışma imkanlarının oldukca geniş olduğu bir bolumdur. Bir endustri muhendisi savunma, hızlı tuketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomunikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilac gibi her turlu sektorde calışabilir. Peki ne iş yaparlar? Satış/Pazarlama Mudurluğunden İş Geliştirme Uzmanlığına, Kalite Muhendisliğinden İnsan Kaynakları Mudurluğune, Mufettişlikten Danışmanlığa uzanan bircok konumda calışabilirler. Kariyerleri boyunca ise sektorden sektore geciş yapabilirler.
Bir Endustri Muhendisinde olması gereken ozellikler nelerdir? Problem cozmeZaman yonetimiKriz yonetimiAnaliz etmekGirişkenTakım calışmasına yatkınlıkLiderlik Sorumluluk sahibiYaratıcıYeniliklere acık İTU ’de Endustri Muhendisliği okumak nasıl? Temeli 1960 ’lara dayanan bolum, 1982 yılından itibaren Endustri Muhendisliği bolumu olarak İTU İşletme Fakultesi bunyesinde eğitim vermektedir. Turkiye ’de acılan ilk Endustri Muhendisliği bolumu olmasıyla beraber gunumuze kadar bircok oğrenci yetiştirmiştir ve bu alanda oncu olmuştur. İTU ’nun Turkiye ’nin ilk teknik universitesi olmasıyla getirdiği koklu eğitim anlayışı bunyesinde bulunan her bolum gibi endustri muhendisliğinde teknik anlayışı beraberinde getiriyor. Muhendisliğin temel dersleri olan matematik, fizik gibi dersler almakla beraber oğrenciler uretim, yonetim, kalite, ekonomi, optimizasyon gibi alanlarda kendilerini uzmanlaştıran, gunumuz modern teknolojik endustri ile uyumlu dersleri İTU ’nun en deneyimli oğretmenlerinden alıyorlar ve gunumuz endustri iş hayatına oncelikli başlıyorlar. İTU ’nun dersler dışında oğrencilerine sağladığı avantajlar da var. Okulun konumu İstanbul ’da merkezi olması oğrencilerin sosyal yaşamına buyuk bir artı olarak geliyor. Ayrıca İşletme Fakultesi ’nde bulunan Endustri Muhendisliği Kulubu gibi ceşitli kulupler hem oğrencilerin sosyalleşmesine yardımcı oluyor hem de duzenledikleri etkinlikler ile oğrencileri alanları hakkında bilgilendiriyor.
Bir Endustri Muhendisi kendini nasıl geliştirebilir? Endustri muhendisi adaylarının kendilerini geliştirmek icin yapabilecekleri cok şey var. İlk olarak mezun olmadan once staj yapmak, oğrencileri en cok geliştiren şeylerden biri cunku oğrenilen teorik bilgileri iş hayatında uygulamak bize cok şey katıyor. İkinci olarak, Erasmus yapmak, eğitimler almak, dil oğrenmek de oğrencileri kariyer hayatlarında bir adım one taşıyabiliyor. Son olarak universite hayatı boyunca kuluplerde yer almak, etkinliklere katılmak bir oğrenciyi hem sosyal hem akademik anlamda cok geliştiriyor. Bu şekilde şirketleri, sektorleri, departmanları daha yakından tanıyabiliyorlar. Universite, sınıf, bolum fark etmeksizin siz de kendinizi geliştirmek istiyorsanız İTU Endustri Muhendisliği Kulubu ’nun duzenlediği 28. İTU EMOS “Geleceğin Portresi”nde hemen yerinizi alabilirsiniz. Kayıt icin ituemos.com ’u ziyaret edebilirsiniz.
İTU EMOS Nedir? İTU Endustri Muhendisliği Kulubu tarafından bu sene yirmi sekizincisi duzenlenen İTU EMOS (Endustri Muhendisliği Oğrenci Sempozyumu) her sene iş ve teknoloji trendlerine uygun olarak belirlenen bir ana tema etrafında şekillenen Turkiye ’nin en geniş kapsamlı oğrenci etkinliğidir.
Bu sene online olarak duzenlenen 28. İTU EMOS ’te 3 gun boyunca C Level konuşmacılar ağırlanacak, kariyer atolyeleri gercekleşecek ve katılımcılarla interaktivitenin en ust seviyede olduğu bir etkinlik gercekleşecek. Mobil Oyun Dunyası ’nın globalde liderlerinden biri olan Peak, 28. İTU EMOS Ana Sponsoru olarak etkinlikte yerini alacak. 28. İTU EMOS ’te bu yıl “Geleceğin Portresi” ana teması cercevesinde “Fintech, Augmented Human, Blockchain, Digital Ecosystems, AI and Robotics, Cyber Security” konuları işlenecek.
17-18-19 Şubat 2021 ’de duzenlenecek etkinliğe katılmak ve detaylı bilgiye ulaşmak icin ituemos.com ’u ziyaret edebilirsiniz.