Gunumuzde pek cok iş yeri, işe alım sureclerinde aşamalı mulakatlar uyguluyorlar. Bu mulakatların bir aşaması da yuz yuze ya da online olarak gercekleşen bir iş goruşmesi oluyor. İş goruşmeleri esnasında adaylara eğitim hayatlarından iş tecrubelerine pek cok farklı konuda sorular soruluyor. Kimi zaman goruşmeyi yapan kişiler bir senaryo uzerinden adayın cozum uretmesini de isteyebiliyor. Peki bu tip sorulara nasıl bir cevap vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız ne yapmalısınız? Heyecana kapıldığımız bu anlarda iş goruşmesi sorularını cevaplamak icin bilmeniz gerekenleri yazdık…
Asla yalan soylemeyin Bir soruyu cevaplamak icin kişisel bir deneyimlerinizden yararlanamıyorsanız “Boyle bir durumla henuz karşılaşmadım ancak karşılaşırsam …” diyerek cumlenize başlayabilirsiniz. Yapılabilecek en kotu hata yalan soylemek olacaktır. Zira size soru sorulmaya devam edildikce işler cığırından cıkabilir.
Acele etmeyin, anlamıyorsanız acıklama isteyin Oylesine konuşmak, yapabileceğiniz bir diğer buyuk hatadır. Nasıl cevap vereceğinizi bilmiyorsanız onları kelimelere boğmanıza hic gerek yok! Zira bu durum, iletişiminizin zayıf olduğunu gosterecektir. Bunun yerine “Sorunuzu doğru bir şekilde yanıtlamak istiyorum, bu nedenle soruyu tekrar acıklayabilir misiniz?” demeyi deneyebilirsiniz.
“Bilmiyorum” demekte hicbir sorun yok İş goruşmesini yapan kişiler, tum cevaplara sahip olmadığınızı elbette biliyorlar. Bu nedenle bilmediğiniz bir soru yoneltildiğinde, henuz bu sorunun cevabını bilmediğinizi soylemekte hicbir sorun yok. Hicbir şirket mukemmel adaylar aramaz. Tabii yalnızca bilmiyorum demek yerine “Bu konuda henuz bir fikrim yok ancak oğrenmeye istekliyim” diyebilirsiniz. Cevabınız oğrenmeye acık bir insan olduğunuzu gosterecektir. Bu da mulakatı yapan kişilerin gozunde iyi bir izlenim bırakacağınız anlamına geliyor.
Onlar da sizden farklı bir konumda değiller Bir şirket sizinle mulakat yaptığında aslında siz de onları değerlendiriyor olursunuz. Bir soruyu anlamadığınızı soylediğinizde verdikleri tepki, size bu şirket hakkında pek cok bilgi verebilir. Sorduğunuz soruları onemsemiyor ya da rahatsız edici bir cevap veriliyorsa, bu tavra her iş gunu maruz kalabilirsiniz. Size yardımcı olmak icin istekli olmaları, elbette iyi bir ozellik.
İlginizi cekebilir:
Kendine Guvenenler Buraya! En Zeki Adayları Bile Eleyebilecek 10 İş Mulakatı Sorusu
Kaynak: 1