
Gunumuzde insanlar bircok konuda ayrımcılığa uğruyor. Renk, cinsiyet, kilo, ırk, karakter… Konu boy olduğunda da benzer bir ayrımcılığın soz konusu olduğunu tahmin etmek hic de zor değil. Peki nedir bu boy ayrımcılığı? Boy ayrımcılığını tespit etmek zor olsa da bu konuda belirli bir onyargının olduğu aşikar. Oyle ki boy uzunluğunun iş hayatını etkilediğine dair bazı kanıtlar da var. Gelin bu ilginc konuya biraz yakından bakalım.
Boy ayrımcılığı dunyada en az tartışılan ve kanıtlanması en zor olan ayrımcılık turlerinden biri Cunku bu durum ortulu bir on yargıdır. Yani farkında olmadan bilincaltımızda olan şeyler nedeniyle bu on yargıyı geliştiriyoruz. Hayfa Universitesi ’nde docent olan ve boy ayrımcılığı konusunda calışmalar yapan Dr. Omer Kimhi, boy ayrımcılığının kokenlerini cok eskilere goturuyor. Ona gore hayvanlar aleminde boy ve gucun onemi nedeniyle evrimsel surecte bir on yargı oluşuyor: “Eğer daha iriyseniz, grubun başı sizsinizdir. Bunun bir kısmı hala yerleşik… ve boyu otorite, guc ve daha yuksek bir konumla bağlantılı olarak algılıyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Bircok uzman boy uzunluğuna duyulan saygının icgudusel olduğunu, bu durumun evrimsel surecte oluşan bir on yargı olduğunu duşunuyor Ancak Liverpool Universitesi ’nden Dr. Erin Pritchard, modern dunyada boy ayrımcılığını pekiştiren bircok unsur olduğunu ifade ediyor: “Ulkelerin kendi optimal boyları var ve bu, herkesin “olması gereken” boy haline geliyor. Eğer bunun altındaysanız, kendimize [bir şeylerin] yanlış olup olmadığını sorarız – ama uzunluğa saygı duyarız”
Gercekten de bircoğumuz uzun boylu insanları daha ustun, yetenekli ve karizmatik olarak değerlendiriyoruz. Ote yandan Pritchard ’a gore daha kısa boylu olanlar ciddiye alınmıyor, saygı gormuyor ve hatta şaka konusu dahi olabiliyor.
Bilimsel calışmalar, boy uzunluğunun hem erkeklerin hem de kadınların kariyerlerini etkilediğini gosteriyor İşe alım kararlarında ayrımcılığın ne boyutta olduğunu araştıran calışmalar, ozgecmişler benzer olsa da kısa boylu adayların reddedilebileceklerini gosteriyor. İşe alım sonrasını araştıran calışmalar ise terfi almanın boy uzunluğuyla doğru orantılı olduğunu gosteriyor.
Boyu uzun olan calışanların daha yuksek gelirli olduğu goruluyor Kesin rakamlar farklılık gosterse de İngiltere, Cin ve ABD ’de yapılan araştırmalar, daha uzun boylu insanların daha fazla maaş aldığını ortaya koyuyor. Araştırmaların da gosterdiği gibi uzun boylu insanlar “lider” olarak algılanıyor. Dolayısıyla onların daha zeki, sağlıklı ve baskın olduğunu duşunuyoruz. Bu nedenle uzun boylu insanların terfi alma fırsatları olumlu yonde etkileniyor. Dolayısıyla ozellikle uzun boylu erkekleri daha fazla yonetici pozisyonlarında goruyoruz.
Loyola Marymount Universitesi ’nde ekonomi profesoru olan Inas R. Kelly, boy uzunluğunun bilişsel yetenekle ilişkilendirildiğini ve uzun insanların işgucu piyasasında odullendirildiğini belirtiyor Boy ayrımcılığıyla cok sık karşılaşsak da yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ayrımcılık turu ortuludur. Bu nedenle konuyla ilgili cok az yerde yasal duzenlemeler vardır. Orneğin Michigan ’daki yasalar işe alımlarda ve maaşlarda boy uzunluğuna dayalı ayrımcılığı yasaklıyor. Boyle bir yasa olmasına rağmen bircok kişi boy ayrımcılığına uğradığı gerekcesiyle dava acabiliyor. Dunyanın her bolgesinde bu gibi yasalar yururluğe girse de başarının ve liderliğin belirli bir gorunumu olduğuna inanmaya devam ettiğimiz surece bu ayrımcılık yapılmaya devam edecektir. Yine de bilim insanları ve hukukcular boy ayrımcılığıyla mucadelede onemli adımlar atmaya devam ediyorlar.
Kaynak: 1